Norge - Brasil: 20 års sjarmerende forfall

(Norge - Brasil 0-3). Tore Andre Flo stilte med nye hofter. Erik Mykland serverte den beste pasningen. Spreke karer som blir 20 år eldre viste at det aldri er for sent å ha det gøy med fotball. Og Brasil hadde det aller morsomst.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Det er også grunnen til at fotball er verdens mest populære idrett. Fotball kan spilles med fornuft uansett nivå.

Men jubileumskampen som ble arrangert i Aftenpostens regi, og som medførte at vi for første gang fikk se norske og brasilianske landslagsdrakter med reklame (Coca-Cola og Ford), ble en sommerlig feelgood-opplevelse for de 15.000 som hadde tatt turen til Ullevaal. 

Det mest imponerende var jo at Norge faktisk stilte med samme startellever som i Marseille i juni 1998. Øyvind Leonhardsen holdt i to minutter før han måtte ut med strekk. Men som i barnefotballen: Her var det løpenede innbytter. Ronaldo kunne ikke stille for Brasil, så han tok rollen som lagleder.

Så tidenes best besøkte Oldboys-kamp i Norge ble en nostalgisk reise for et norsk publikum som er sulteforet på mer landslagsuksess. Det fascinerende er at nesten samtlige på det norske laget har i sitt daglige virke oppdraget med å skape nye landslagsspillere. Vi fikk se at blikk og noen tekniske ferdigheter er i behold, mens tempoet var akkurat så lavt som 20 års alderstillegg skulle tilsi. Unntaket var Brasils Ze Roberto, som ikke avsluttet karrieren før han var 43 år og som antagelig kunne avgjort denne kampen alene.

Aftenposten hadde leid Ullevaal stadion og hele NFFs landslagsapparat for å lage en ramme som til en vanlig landskamp. Prislappen ville de ikke ut med. Men det hjalp jo i regnskapet at NRK sendte hele moroa direkte. Der tv-legenden Dan Børge Akerø avsluttet sin karriere med sendingen fra Ullevaal.

 Overraskende mange brasilianere i gult og grønt hadde plass i sola på bortetribunen. Men på pressetribunen var det betydelig bedre plass enn på Stade Velodrome sankthanskvelden i 1998. Vi satt der selv og måtte endre manus dramatisk da sluttminuttene satte inn. Det slapp vi denne gangen.

Egil "Drillo" Olsen fikk størst jubel på Ullevaal, men lot seg ikke feire under presentasjonen før kampen. Fra sidelinja fikk han se et lag som av fysiske årsaker ikke kunne innfri kravene hans. Å utnytte kontringene med smarte baller i bakrom. For ingen orket å løpe etter i det som sikkert var 40 grader nede på gressmatta. For denne ettermiddagen var Ullevaal stadion for stor for de norske spillerne, de orket bare unntaksvis legge ut på langtur.

Men Drillo stilte altså med hele 98-gjengen unntatt Ole Gunnar Solskjær som var opptatt med noe så alvorlig som en kamp i den norske eliteserien. Kristansund - Molde måtte gå foran Norge - Brasil old boys.

- Dette er vel den første kampen av dette formatet der spillerne ikke passer til omgivelsene, sa Erik Mykland som var forbauset over publikumsoppmøtet. Da ble det slik han beskrev: Hjernen ville mer enn hva kroppen tillot. 

Slik ble det også da dommeren fra 1998, Esse Baharmast, denne gangen ga Brasil straffespark tidlig i 2. omgang. Ronny Johnsen måtte forstyrre Giovanni litt for mye og Edmundo trillet ballen ned i hjørnet ved siden av Thomas Myhre, som sto i mål da det skjedde.

Vi fikk omsider se Roberto Carlos skuddfot,  vi fikk se at Brasils målscorer fra 98, Bebeto, være nesten like lettbeint som da. Vi fikk se en scoring fra 45 meter fra innbytter Gabriel, som ikke var med i 98-troppen, men som fikk være med på tur til Norge. Og kanskje mest overraskende: Vi fikk se Jostein Flo orke å gå opp i hodedueller. Og Kjetil Rekdal, helten sjøl? Han hadde gått ned sju kilo, hadde ambisjoner om det dobbelte, og luntet rundt i varmen og styrte og pekte i kjent stil. Søndag kveld er han tilbake i gravalvoret når han debuterer som trener for Start.

Norge har fortsatt aldri tapt for Brasil i offisiell landskamp. Tap i oldboys-kamper kan vi leve med. Men det var deilig å se at noen av de norske spillerne syntes det sved. For vinnerskaller endrer seg ikke så mye på 20 år. Verken i Norge eller Brasil.

KAMPFAKTA

Oldboyskamp lørdag:

Norge - Brasil 0-3 (0-0)

Ullevaal stadion: 15.128 tilskuere.

Mål: 0-1 Edmuno (straffe 38), 0-2 Giovanni 45), 0-3 Gabriel (53).

Dommer: Esse Baharmast, USA.

Norges lag: Frode Grodås - Henning Berg, Ronny Johnsen, Dan Eggen, Stig Inge Bjørnebye - Håvard Flo, Roar Strand, Kjetil Rekdal, Øyvind Leonhardsen, Vidar Riseth, Tore Andre Flo.

Innbyttere: Thomas Myhre, Gunnar Halle, Ståle Solbakken, Erik Mykland, Mini Jakobsen, Jostein Flo, Egil Østenstad.

Brasil: Dida - Aldair, Junior Baiano, Concalves, Roberto Carlos - Cesar Sampaio, Emerson, Ze Roberto, Rivaldo, Bebeto, Edmundo.

Innbyttere: Julio Cesar, Gabriel, Gilberto Silva, Giovanni, Joao Antonio.