Sport

Nordmennene hektet av før spurten

John Degenkolb vant søndagens Tour de France-etappe til Roubaix. Nesten samtlige sammenlagtkandidater veltet, og verst gikk det utover Richie Porte som måtte bryte.

Av Mathias Fløtaker

Med 16 kilometer igjen støtet sammenlagtleder Greg Van Avermaet (BMC). Han fikk med seg Yves Lampaert (Quick-Step) og John Degenkolb (Trek). Trioen fikk over 50 sekunder til hovedfeltet og skulle dermed gjøre opp om seieren.

Tyske Degenkolb var suveren i spurten og tok sin første etappeseier i årets ritt. Van Avermaet ble nummer to, mens Lampaert ble treer.

Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen kom inn med hovedfeltet. Sistnevnte passerte målstreken på en niendeplass.

Mange av kandidatene til å sikre seg den gule trøya fryktet søndagens etappe. Det var knyttet stor spenning til de lange brosteinspartiene før rytterne syklet ut fra Arras Citadel.

Nedtur i år også

Det skulle bare ta seks kilometer før BMC-rytteren Richie Porte gikk i bakken i en massevelt. Det skjedde før de kritiske brosteinspartiene. Det er annet år på rad at Porte må bryte Touren på den niende etappen. I fjor falt han stygt i en utforkjøring, og det resulterte i brudd i både kragebein og bekken.

Noen få kilometer senere punkterte både Sunweb-kaptein Tom Dumoulin og hjemmehåpet Romain Bardet (Ag2r), men begge to evnet å komme seg opp igjen i hovedfeltet. Bardet fikk trøbbel ytterligere tre ganger på etappen.

Også tittelforsvarer Chris Froome veltet, men det ble ikke dramatisk for Sky-kapteinen.

Kristoff i bakken

Kristoff, Egan Bernal (Sky), Jakob Fuglsang (Astana) og Tejay van Garderen (BMC) fikk alle smake på brosteinen. Det ble mest kritisk for van Garderen. Da Sky-laget satte opp farten i front av feltet, fikk amerikaneren store problemer. Dermed ble det en tøff dag for BMC-laget som både mistet kaptein Porte og Van Garderen.

Et timannsbrudd gikk allerede etter et par kilometer av søndagens etappe. På den innlagte poengspurten var Thomas De Gendt sterkest og tok 20 poeng. Peter Sagan passerte først i hovedfeltet og fikk med seg fem poeng i kampen om de grønne trøya.

Bruddet ble hentet med 20 kilometer igjen å sykle.

Mandag er det hviledag for rytterne. Deretter venter Alpene på etappen mellom Annecy og Le Grand-Bornand tirsdag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen