Tom Nordlie må tåle mange spekulasjoner rundt sitt eget navn. Her i aksjon som Skeid-trener.

Nordlie kandidat for kvinnelandslaget også

KOMMENTAR: Det er slitsomt å være Tom Nordlie. Nå blir hans navn trukket inn som kandidat til å ta over kvinnelandslaget også. Fordi han er kvalifisert. Men Monica Knudsen er kanskje favoritten.

Det er noe som ikke stemmer med Norges beste fotballandslag. Laget durte gjennom EM-kvalifiseringen på autopilot, men med noen stygge sleiver underveis. Harmonien har ikke vært den beste. Og det tok altså bare noen timer fra Norge slo Israel 5-0 mandag kveld til Roger Finjord leverte sin oppsigelse. Tirsdag fikk vi forklaringen. Spillerne hadde ikke lenger tillit til Finjords prosjekt.

Den fargerike finnmarkingen gikk til verket med tidenes tiltredelses-tale da han ble ansatt. Før det var han Even Pelleruds svært synlige assistent. Under VM i Canada i fjor var han innpiskeren som underholdt de norske tv-seerne i pausen. Her var det bare muligheter å se. Så kom OL-kvalifiseringen i vinter der det meste gikk galt. Og Norge fikk ikke delta i Rio de Janeiro. Laget Norge tapte knepent mot, Sverige, kom til OL-finalen.

OL-missen har åpenbart preget miljøet siden. EM-kvalifiseringen var ingen målestokk på hvordan Norge ligger an internasjonalt. Det er et faktum at bredden i en slik kvalifisering fortsatt er ganske miserabel. Men de beste er blitt betydelig bedre. Da snakker vi særlig om Tyskland og USA, men også England, Nederland og våre nordiske naboer. Ingenting tyder på at Norge er blitt bedre. Årets høydepunkt ble kåringen av Ada Hegerberg som Europas beste kvinnelige fotballspiller. Den utmerkelsen fikk hun for prestasjonene i Lyon, ikke på det norske landslaget.

Nå må Norges Fotballforbund finne en ny landslagstrener etter at Even Pellerud og Roger Finjord begge fikk nok. NFF ønsker seg ikke bare en fagmann, men også en personlighet som kan fargelegge kvinnefotballen. Vi aner at NFF hadde en finger med i spillet da Tom Nordlie tok jobben som hovedtrener i Avaldsnes. Det arbeidsforholdet måtte avbrytes i fjor av personlige årsaker.

Nå ble han kastet inn i spekulasjonene som ny Lillestrøm-trener og mange peker også på Tom Nordlie når landslagstrenerjobben skal defineres. Han er en av få mannlige trenere som har oversikt over kvinnefotballen. Han vet at trenerjobben der er ganske annerledes enn blant gutta. Faglig står han sterkere enn de fleste, uansett hvem det ville bli. Nå har han Skeid i 2. divisjon der han har utført oppdraget, å løfte dem til toppnivå i den divisjonen. De vil selvfølgelig ha ham med videre.

Men logikken skulle tilsi Monica Knudsen, hvis vi ønsker å bygge opp kvinnelige trenerprofiler i norsk fotball. Det er også tvingende nødvendig. Knudsen kan ikke trene LSK Kvinner lenger fordi man ikke kan jobbe dugnad hele livet. Men jobben ligger der. Prosjektet er klart definert. EM-sluttspillet starter i Nederland 16. juli neste år og Norges to neste treningsmotstandere er klare: Sverige og Tyskland. Knudsen har detaljkunnskap om hverdagen i de norske klubbene som alle må drive på sparebluss.

Men det er også lov for NFF å tenke helt nytt. I USA har fotballen for begge kjønn hatt en rivende utvikling og de trenerne som har utviklet den har funnet nye metoder og nye formler. Hadde ikke et mesterskap ligget rett rundt hjørnet, kunne det vært en spennende tanke.