Sport

Nord-Irland til EM for første gang

For første gang i fotballhistorien skal Nord-Irland delta i et EM-slutttspill. Også Irland opplevde en festkveld, mens Danmark lever farlig etter tap for Portugal.

Av Jørn H. Skjærpe

Scoringer av Steven Davis (2) og Josh Magennis sørget for stor jubel da Nord-Irland slo Hellas 3-1 torsdag. Seieren gjør nemlig at nordirene har kvalifisert seg til EM i fotball for første gang.

Hellas lå under 0-3 før Christos Aravidis reduserte tre minutter før slutt. Da var seieren og festen allerede i boks for nordirene.

Nord-Irland har tatt 20 poeng på ni kamper i EM-kvalifiseringens gruppe F. Tabelltreer Ungarn har for langt opp til nordirene, som leder gruppen foran Romania. Dermed skal Nord-Irland spille EM for aller første gang.

– Spillerne var helt strålende. Det er et privilegium å kunne trene et slikt lag. Hvordan klarte vi egentlig dette? Jeg er jammen ikke sikker, sa Nord-Irlands manager Martin O'Neill.

Romania og Ungarn skal gjøre opp om 2.- og 3.-plassen. Én kamp gjenstår i gruppen.

Også irsk fest

Shane Long sikret Irland en minneverdig 1-0-triumf mot Tyskland på eget gress torsdag. Dermed blir det et rotterace om gruppeseieren i EM-kvalifiseringens gruppe D.

Shane Longs fulltreffer etter 70 minutters spill ble kampens eneste da Irland slo Tyskland i Dublin.

– Helt fantastisk å få lov til å være med på en slik kveld, sa målscorer Long.

Samtidig berget Polen og Robert Lewandowski 2-2 på overtid borte mot Skottland. Dermed har gruppeleder Tyskland (19) bare ett poeng mer enn Polen (18). Polen er à poeng med Irland på 3.-plass, mens Skottland (12) har for langt opp til trioen i kampen om EM-plass.

Tyskland er favoritter til å sikre gruppeseieren hjemme mot Georgia i siste kamp søndag. Tyskerne trenger bare ett poeng for å gå direkte til EM.

– Slikt som dette kan skje mot lag som Irland. Vi hadde ballen nesten hele tiden og skapte, men så scoret de på sin eneste sjanse, sa Tyskland Mark Hummels.

Tyskland fikk Bastian Schweinsteiger skadd på siste trening, og midtbanespilleren kunne dermed ikke spille kampen.

Danmark tapte, men håpet lever

Danmark tapte 0-1 borte mot Portugal da João Moutinho ble matchvinner torsdag. Danskene er likevel fortsatt på 2.-plass i EM-kvalifiseringens gruppe I etter Albanias tap mot Serbia.

Albania tapte 0-2 hjemme mot Serbia i samme gruppe. Dermed er danskene ennå ett poeng foran. Danmark har 12 poeng mot albanernes 11, men Albania har én kamp mindre spilt. Portugal leder gruppe I med 18 poeng og er EM-klare.

– Lykke til Portugal! Jeg håper at vi kan slå følge med dere. Det var ikke her vi skulle hente poengene. Vi er selv skyld i at vi ikke har skaffet oss mer enn poeng enn vi har gjort, sa Danmarks trener Morten Olsen.

Danmark er uansett sikret playoffplass i gruppen. Avstanden ned til tabellfirer Serbia er hele åtte poeng. Danskene må håpe på at Armenia slår Albania i siste kamp i gruppen. Armenerne har hjemmebanefordel i oppgjøret som spilles søndag.

Danskene hadde en stor sjanse til å ta ledelsen mot Portugal i Braga, men Nicklas Bendtners forsøk gikk i stolpen like etter hvilen. Etter 66 minutter dunket João Moutinho inn 1-0, og danskene maktet ikke å svare. Gjestene yppet seg mot slutten, men fikk ikke ballen i nettet. Dermed endte det med ettmålsseier til portugiserne. (©NTB)

KAMPFAKTA

EM-kvalifisering fotball menn torsdag, (9. kampdag):

Gruppe D:

Georgia – Gibraltar 4-0 (3-0)

Mål: 1-0 Mate Vatsadze (30), 2-0 Tornike Okriashvili (str. 35), 3-0 Vatsadze (45), 4-0 Valeri Qazaishvili (87). Spilt i Tblisi.

Irland – Tyskland 1-0 (0-0)

Mål: 1-0 Shane Long (70). Spilt i Dublin.

Skottland – Polen 2-2 (1-1)

Mål: 0-1 Robert Lewandowski (3), 1-1 Matt Ritchie (45), 2-1 Steven Fletcher (62), 2-2 Robert Lewandowski (90). Spilt i Glasgow.

Gruppe F:

Nord-Irland – Hellas 3-1 (1-0)

Mål: 1-0 Steven Davies (35), 2-0 Josh Magennis (49), 3-0 Josh Magennis (58), 3-1 Christos Aravidis (87). Spilt i Belfast.

Romania – Finland 1-1 (0-0)

Mål: 0-1 Joel Pohjanpalo (67), 1-1 Ovidiu Hoban (90). Spilt i Bucuresti.

Ungarn – Færøyene 2-1 (0-1)

Mål: 0-1 Roaldur Jacobsen (11), 1-1 Daniel Bode (63), 2-1 Daniel Bode (71)

Rødt kort: Atli Gregersen (to gule), Færøyene. Spilt i Budapest.

Gruppe I:

Albania – Serbia 0-2 (0-0)

Mål: 0-1 Aleksandar Kolarov (90), 0-2 Adem Ljajic (90). Spilt i Elbasan.

Portugal – Danmark 1-0 (0-0)

Mål: 1-0 Joao Moutinho (66). Spilt i Braga.

Mer fra Dagsavisen