Timo Andre Bakken går i mål til seier i finalen i klassisk sprint for menn på Røros. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

NM-vinneren kan bli vraket til VM

De antatt beste ble sist og utfordrerne kom først. VM-kabalen i sprint ble ikke lettere etter dagens NM-øvelser.

Av Egil Sæther

RØROS:  Både sprintvinneren Timo André Bakken og toeren Sondre Turvoll Fossli mener seg kvalifisert til VM-laget i sprint, men er innforstått med at det ikke trenger å bli slik.

– Jeg er blitt nummer 4, 8, 9 og 1 i de fire uttaksrennene og har lyst til å gå VM jeg også. Jeg er nærmere laget nå enn før i dag i hvert fall, sa Bakken etter seieren på NM-sprinten i klassisk stil på Røros fredag.

Bakken var best i prologen, kvartfinalen og semifinalen, men var litt heldig som vant finalen. Åpningen kom da både Sondre Turvoll Fossli og Tomas Northug falt inne på stadion.

Fossli er en av åtte som kjemper om fire VM-plasser på sprinten. Han mener at han bør gå.

– Jeg har pallplass fra verdenscupen og er vel den eneste av oss som har vært i finalen i alle uttaksløpene. Det er mange gode sprintere i Norge, men jeg håper at jeg er innafor nå, sa Fossli.

Egentlig skal Fossli reise til U23-VM i Kasakhstan allerede lørdag morgen.

– Men jeg drar ikke dit om jeg kommer med til VM, sa han under fredagens pressekonferanse.

Landslagssjef Vidar Løfshus ville ikke love bort plass til noen etter fredagens løp. Trolig blir sprintlaget presentert lørdag.

Etter signalene som har vært presentert til nå ligger det an til at sprintlaget til VM blir bestående av Petter Northug, Tomas Northug, Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal. (NTB)

Østberg vant kvinneklassen

 Ingvild Flugstad Østberg var sterkest i finalen og ble norgesmester på sprinten i ski-NM fredag.

Kari Vikhagen Gjeitnes spurtslo regjerende OL-mester Maiken Caspersen Falla og tok sølvet.

– Jeg har slitt med å få det til i NM og har bare to NM-medaljer fra før. I dag følte jeg meg bedre og bedre for hvert heat. Dette var skikkelig gøy. Det er godt å reise til høyden med en god følelse, sa gullvinner Østberg til NRK etter målgang.

– Jeg har følt meg sterk i hele år og fått gode bekreftelser. Jeg har tatt noen ekstra steg på slutten av en klassisksprint, og det har vært nødvendig dersom jeg skal nå målet mitt om en VM-medalje, tilføyde hun.

Sølvvinner Vikhagen Gjeitnes meldte seg for alvor på i kampen om å få gå VM-sprinten i Falun i februar. Den vil gjerne Heidi Weng gå også, men fjerdeplassen fredag gjør at Enebakk-jenta på ingen måte kan føle seg sikker.

Bronsevinner Maiken Caspersen Falla er selvskreven på det norske laget.

Landslagsløper Kathrine Harsem måtte vise form fredag for å være med i kampen om billett til verdensmesterskapet i Falun. Varden-løperen var uheldig og falt i sin semifinale på Røros fredag, men gikk likevel videre til finalen på tid. Der ble det femteplass. (©NTB)