Joel Ward er en av rundt 30 fargede spillere i NHL:

NHL-spiller åpner for Trump-protest

Zuccarello og de andre hockeyspillerne i NHL starter sesongen til uken. Nå venter mange at også de skal knele under nasjonalsangen for å protestere mot Trump, rasisme og diskriminering.

Hundrevis av spillere, trenere og eiere i amerikansk fotball har den siste tiden protestert mot president Donald Trumps krav om at klubbene må sparke spillere som ikke står oppreist når den amerikanske nasjonalsangen fremføres.

Nå står både hockeysesongen og basketballsesongen for døren på det nordamerikanske kontinentet, og det er knyttet stor spenning til om de lydløse protestene mot presidenten vil spre seg også dit.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utelukker det ikke

I et intervju med avisen The Mercury News sier nå ishockeyspilleren Joel Ward at han vurderer å gjøre som mange av idrettskollegene i NFL. Den canadiske 36-åringen, som er en av rundt 30 fargede spillere i NHL, sier at det å gå ned på kne «definitivt ikke er noe som skal utelukkes». San Jose Sharks-løperen følger dermed opp de siste dagers hendelser der idrettsutøvere kneler under nasjonalsangen i protwets mot Trump, politiviold og rasisme.

Også general manager Doug Wilson og trener Peter DeBoer støtter protestene.

Den mye omtalte protestaksjonen startet i fjor da den fargede San Francisco 49ers-spilleren Colin Kaepernick gikk ned på ett kne under avspilling av den amerikanske nasjonalsangen. Bakgrunnen var særlig politiets behandling av minoriteter, skriver NTB.

Les også: Det Trump bør lære av historien: Du kødder ikke med idrettsheltene våre!

Tradisjon

Det er lang tradisjon at laget som vinner sluttspillet i den nordamerikanske ishockeyligaen, NHL, inviteres til Det hvite hus. Søndag bekreftet Stanley Cup-mesterne Pittsburgh Penguins og ledelsen av klubben, at de akter å opprettholde tradisjonen, til tross for den pågående ordkrigen.

Les også: Nei til presidenten

Kraftig motangrep

President Trump har de siste dagene gått til kraftige verbalene motangrep mot NFL-miljøet – den største profesjonelle sportsligaen i USA. På et møte sist fredag sa han at enhver protesterende spiller var en «horunge» som burde få sparken.

– Seertallene for NFL har gått kraftig ned, med unntak av i forkant av kampene, da folk skrur på for å se om landet vårt blir vist mangel på respekt, tvitret Trump tirsdag.

Basket

Basketballstjernen LeBron James er blant dem som har kritisert Trump skarpt for utspillene. Nylig kalte han presidenten for «en snylter».

I juni vant basketballaget Golden State Warriors fra California NBA-finalen over Cleveland Cavaliers. Men lagets store stjerne, skarpskytteren Stephen Curry, ønsker å benytte muligheten til å protestere mot Trump.

Han vil ikke besøke Det hvite hus sammen med vinnerlaget i NBA, en invitasjon som er en tradisjon.

– Jeg har ikke lyst til å dra, sier Curry på en pressekonferanse ifølge The Guardian.

– Om det var bare meg som dro, ville det bli en kort samtale, sa Curry som tidligere har gått hardt ut mot Trump.

Trump selv gikk til Twitter og trakk invitasjonen.

«Å besøke Det hvite hus er en stor ære for et mesterlag. Stephen Curry nøler, derfor er invitasjonen trukket tilbake», skrev Trump.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Malmklart fra James

Selv LeBron James, som spilte på det tapende laget og lenge har vært Currys rival, støtter kollegaen. På Twitter latterliggjorde han Trump.

«Din snylter. @stephencurry30 har allerede sagt han ikke kommer. Så derfor er det ingen invitasjon. Å besøke Det hvite hus var en stor ære før du dukket opp!», svarte James.

Fortsetter

I NFL-miljøet er det i tillegg lite som tyder på at protestbølgen vil avta. Tirsdag sa Green Bay Packers-spiller Aaron Rodgers at han og lagkameratene vil fortsette å stå arm i arm når nasjonalsangen blir avspilt.

Rodgers oppfordret samtidig publikum på tribunene til å gjøre det samme.