Sport

NFF holder alle muligheter åpne for 3. divisjon – ønsker oppstart i april

Selv om helsedirektør Bjørn Guldvog sier at han håper på lettelser i voksenidretten først om 100-150 dager, ønsker NFF likevel å starte opp 3. divisjon i april. Men en høstserie er trolig det mest aktuelle.

– Om mellom 100 og 150 dager tror jeg at livene vi har, vil være veldig annerledes enn det vi har i dag. Jeg har naturligvis ingen garanti for dette, for det kan være ting som skjer som gjør at vi får nye endringer. Men vi jobber for at vi står i et løp 100 til 150 dager fram i tid, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på onsdagens pressekonferanse.

På spørsmål om hvordan helsedirektøren ser for seg hverdagen om 100 til 150 dager, svarer Guldvog at en del av tiltakene vi har i dag, da vil kunne lettes på.

– At vi da vil kunne samles i litt større antall i hjemmene våre, og at vi kan ha arrangementer i litt større størrelse. Det vil være mindre restriksjoner, i alle fall på innenlandsreiser. Og jeg vil tro at barne- og ungdomsidretten, og kanskje også voksenidretten, kan starte i mye større utstrekning, fortalte han.

Les også: Helsedirektøren tror at ting blir bedre om 100 dager

NFF håper på oppstart i april

Guldvogs uttalelser aktualiserer daglig leder i Frigg, Nils Henrik Solum, sitt forslag om færre og mer kortreiste puljer med en oppstart på høsten som han lanserte i Dagsavisen i januar. Likevel håper konkurransedirektør Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund (NFF) at de kan komme i gang med årets 3. divisjon som oppsatt med fjorårets puljer i april.

– For det første har jeg ikke hørt på pressekonferansen med Guldvog, så akkurat de uttalelsene kan jeg ikke kommentere. Vi håper, og planlegger fortsatt for, en oppstart i april med de opprinnelige puljene som var satt opp i fjor. Hvis ikke det går an har vi også muligheten til å lage mer kortreiste puljer, og fortsatt få serien til å gå som planlagt, forteller Fisketjønn til Dagsavisen.

Fisketjønn håper at de ikke trenger å utsette seriespillet, selv om han sier at det kan bli en realitet.

– Vi ser på tidslinjer for hvor lang tid vi trenger for at klubbene skal få en rettferdig oppkjøringsperiode, slik at vi går inn med sesongen med like muligheter for alle lagene. Vi har sagt at vi trenger minimum fire uker med treninger og treningskamper før vi drar i gang seriespillet, og her er vi prisgitt myndighetene når vi får lov til å starte opp, sier han.

Les også: Stor usikkerhet rundt årets 3. divisjon: – En oppstart i april høres voldsomt optimistisk ut (+)

Må starte opp innen 13. mars for å unngå utsettelser

For å få startet opp årets 3. divisjon til opprinnelig tid, må det altså bli gitt tillatelse for å trene og spille treningskamper innen lørdag 13. mars. Det vil si at myndighetene har omtrent akkurat en måned på seg.

– Vi er i tett dialog med helsemyndighetene i år, som vi også var i fjor. Vi fikk da et klart nei til at voksenidretten kunne åpne opp, og er prisgitt at myndighetene åpner opp i år. Jeg har som sagt ikke fått med meg de siste uttalelsene fra helsedirektøren, og 100-150 dager vil si at det ikke blir noe før til sommeren. Vi må bare følge med, men vi håper først nå på at vi kan få åpnet opp for trening og at flest mulig kommer i gang, så får vi se på seriespillet etter det, sier Fisketjønn.

Flere klubber Dagsavisen har snakket med har begrenset tro på at det går an, nettopp på grunn av at 3. divisjon er definert som en del av voksenidretten på lik linje med all annen idrett som foreløpig er stanset. I går ble det kjent at 20 særforbund har bedt regjeringen se på en differensiert åpning av idretten, som mange i 3. divisjon også har bedt om.

– Ingen vet hvor neste utbrudd kommer, og nettopp derfor er det nødvendig med nasjonale tiltak, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc, som opplyser til Aftenposten at de ikke vil endre reglene nå.

Les også: 20 særforbund ber regjeringen endre reglene for å få til en differensiert åpning av breddeidretten

Trening viktigere enn kamper

Uten en differensiering av idretten, og med helsedirektør Bjørn Guldvogs uttalelser, har heller ikke Solum i Frigg videre tro på at de kommer i gang før tidligst til høsten.

– Vi må bare forholde oss til det som blir bestemt, men det er klart at hvis du ser på en tidshorisont på mellom 100-150 dager er det godt inne i sommeren. Da sier det seg selv at det ikke blir noen oppstart før til høsten, men det vi kan håpe på da er litt mer målrettede løsninger som passer inn i den horisonten der man åpner opp for trening og treningskamper, forteller Solum til Dagsavisen.

Han forstår at det å åpne for seriespill kan være vanskelig, og mener at det viktigste er å åpne for trening.

– Jeg skjønner problematikken, og at de ikke har muligheten til å vurdere den reelle smitterisikoen i hver eneste idrett. Samtidig er jeg også enig i at hvis denne nedstengningen skal vare lenge, og at vi må leve med dette viruset som det blir sagt, da må vi tillate voksne mennesker å komme i gang med treningen. Trening i nærmiljøet må være fullt innafor å få til, så får vi heller se på hvordan en kan løse det å få spilt kamper på et senere tidspunkt, sier Solum.

NFF i dialog med klubbene

Fredag 5. februar hadde NFF et møte med klubbene i divisjonen for å informere om situasjonen, og hva de tenker.

– På det møtet sa de egentlig bare at de ikke hadde sånn spesielt mye ny informasjon å komme med, og at de håpte at de hadde mer å komme med på møtet vi skal ha fredag om en uke. De bekreftet at alle planer var åpne, og at de så på flere forskjellige muligheter, men at de ikke kunne komme med mer konkret informasjon før de selv fikk vite mer fra helsemyndighetene, forteller Solum.

På tirsdag ble det klart at Skeid har snappet opp Lyns talentfulle forsvarsspiller Mikkel Tveiten, og stadig flere banker nå på dørene i divisjonen over for å få lov til å trene og spille fotball etter snart et år med forbud i 3. divisjon.

– Vi får mange henvendelser fra spillere i 3. divisjon som er redd for at en ny sesong ryker. De vil opp et hakk, og jeg skjønner dem godt. Samtidig har vi også et lag i 3. divisjon der flere banker på døra til A-laget. Vi har ikke fått noen signaler fra NFF om hvordan sesongen for dem vil bli, forteller Skeid-assistent Morten Berre til Dagsavisen.

Les også: Skeid henter talentfull unggutt fra Lyn: – Må utvikle meg videre (+)

Mer fra Dagsavisen