Nederland tok EM-tittelen på hjemmebane

(Nederland - Danmark 4-2). Nederlands fotballkvinner var hakket hvassere enn Danmark og vant 4-2 i en spennende EM-finale i Enschede.

Av Stian Johnsen

Den tidligere LSK-spilleren Sherida Spitse ble matchvinner med en frisparkscoring fem minutter etter pause. Hun skjøt en ganske svak markkryper fra 20 meters hold, men Danmark-keeper Stina Lykke Petersen var ikke med på notene og lot ballen trille inn i hjørnet.

Spitse ble også kåret til banens beste spiller.

– Jeg er veldig glad for at vi vant turneringen og stolt over spillerne mine. I pausen snakket vi om at ting ikke gikk helt riktig for seg, og reaksjonen var perfekt: vi endte opp med å score fire mål, sa hun på pressekonferansen etter kampen.

– Jeg nøt å være en del av dette. Det var to lag som gjorde alt de kunne for å score flere enn det andre. Nederland var turneringens beste lag, og de fortjener dette. Det er ikke lett å spille på hjemmebane, men de taklet forventningene mesterlig, sa Danmarks landslagssjef Nils Nielsen.

Tidlige mål

Det ble tidlig liv i kampen da Danmark fikk straffespark allerede etter fem minutter. Kika van Es felte Sanne Troelsgaard i eget felt, og Nadia Nadim var sikker fra ellevemeteren.

Kun fire minutter skulle det gå før Nederland fikk sin utligning. Shanice van de Sanden gjorde et flott løp på høyresiden og slo inn til Vivianne Miedema, som fikk en enkel jobb med å bredside inn 1-1.

Petersen var heller ikke veldig god på Lieke Martens 2-1-scoring etter en snau halvtimes spill. Også det skuddet kom fra om lag 20 meter etter en fin vending, og den danske keeperen var ikke i nærheten av å nå bort til ballen.

Utligningen etter Martens kom også raskt. I det 33. minutt var Danmarks stjernespiss Pernille Harder våken og jaget en ball ute på høyrekanten. Hun fikk dra seg inn i Nederland-boksen uten å bli skikkelig presset og overrasket keeper ved å sette ballen «tilbake» i korthjørnet. Dermed gikk lagene til pause på 2-2.

Kontroll

Spitses 3-2-scoring kom på et gunstig tidspunkt for Nederland, og EM-vertene hadde god kontroll på kampen derfra. 27-åringen som nå er tilbake i Twente etter tre år i Norge og spilte finale på hjemmebane, ble også matchvinner mot Danmark i gruppespillet (1-0).

To minutter før slutt inntok Spitse servitørrollen i en periode der Danmark presset på for scoring. Hun spilte Miedema gjennom med en strålende ball, og den nederlandske midtspissen var kald og satte inn 4-2. Dermed var kampen punktert.

Det ble altså to av Norges gruppemotstandere som ble gull- og sølvvinner i årets EM. Norge tapte 0-1 mot både Nederland og Danmark, og i tillegg ble det 0-2 mot Belgia.

Nederland ble europamester for første gang og endte en rekke på seks strake mesterskap med Tyskland som vinner. Nasjonen er den andre i historien – etter Tyskland selvsagt – som vinner EM for både menn og kvinner.

Nederland – Danmark 4-2 (2-2)

Twente stadion i Enschede: 28.182 tilskuere

Mål: 0-1 Nadia Nadim (str. 6), 1-1 Vivianne Miedema (10), 2-1 Lieke Martens (28), 2-2 Pernille Harder (33), 3-2 Sherida Spitse (51), 4-2 Miedema (89).

Dommer: Esther Staubli, Sveits.

Gult kort: Jackie Groenen (21), Anouk Dekker (43), Stephanie van der Gragt (72), Nederland, Nadia Nadim (45), Danmark.

Nederland (4-3-3): Sari van Veenendaal – Desiree van Lunteren (Dominique Janssen fra 57.), Anouk Dekker, Stephanie van der Gragt, Kika van Es (Mandy van den Berg fra 90.) – Jackie Groenen, Danielle van de Donk, Sherida Spitse – Shanice van de Sanden (Renate Jansen fra 90.), Vivianne Miedema, Lieke Martens.

Danmark (4-4-1-1): Stina Lykke Petersen – Theresa Nielsen, Simone Boye Sørensen (Line Røddik fra 77.), Stine Larsen, Cecilie Sandvej – Sanne Troelsgaard, Maja Kildemoes (Frederikke Thøgersen fra 61.), Sofie Pedersen (Nanna Christiansen fra 82.), Katrine Veje – Pernille Harder – Nadia Nadim.