Sport

Ndure-dom får ingen sportslige konsekvenser

Jaysuma Saidy Ndure har allerede anket dommen på 75 dagers fengsel for vold mot en tidligere samboer. Uansett hva som skjer vil ikke saken og dommen få noen sportslig betydning for ham.

Av Per-Kristian Eriksen

Sprinteren Jaysuma Saidy Ndure (32) er dømt til 75 dagers fengsel for vold mot sin tidligere samboer. Han anker dommen. Dommen falt i Nedre Romerike tingrett torsdag formiddag. Foruten straffen er han også dømt til å betale den 23 år gamle modellen 30.000 kroner i oppreisningserstatning.

Ndure var først tiltalt for grov familievold mot den 23 år gamle kvinnen, men bevisbildet i saken tvang påtalemyndigheten til å frafalle store deler av tiltalen. Under prosedyren 26. februar reduserte politiadvokat Camilla Ek Sørensen tiltalen til å gjelde to tilfeller av legemsfornærmelse og ett brudd på et besøksforbud og la ned påstand om seks måneders fengsel.

– Dette får ingen konsekvenser innenfor friidretten. Her er det snakk om en sak som har skjedd utenfor idretten, og det er ingen tradisjon i norsk idrett for at denne type saker får følger for dem det gjelder. Det er nok å vise til Northug-saken i så måte, sier presidenten i Norges Friidrettsforbund, Tore Hordnes, til NTB.

Han er helt klar på at Ndure kommer til å få samme behandling og oppfølging som alle andre norske eliteutøvere og OL-kandidater.

Det samme sier Ndures advokat Mette Yvonne Larsen.

– Ankebehandlingen finner sted utpå høsten, og dette får ingen konsekvenser for Ndure, skriver Larsen i en SMS til NTB torsdag.

Dommen er ikke rettskraftig i og med at Ndure anket umiddelbart etter at den ble avsagt.

– Nå håper vi i idretten å bidra til at Jays (Ndure) får riktig fokus i tiden framover, slik at han kan legge denne triste saken bak seg. Det er en veldig lei sak for begge parter, mener Hordnes.

Han legger til at idretten har sterke tradisjoner for å hjelpe folk som er kommet litt skjevt ut og har problemer, så Ndure kan regne med full oppbacking fra friidretten etter denne triste saken.

Han holder de norske rekordene på både 100 og 200 meter og satser for fullt fram mot OL i Rio som starter 5. august og avsluttes den 21. Friidretten står på OL-programmet de siste ni dagene av lekene og skal gå på João Havelange stadion i Maracana-området. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen