Når sølv er nederlag

Håvard Bøkko bar norsk skøytesport på sine skuldre lenge. Han fortjener litt ekstra oppmerksomhet når han nå legger opp.

KOMMENTAR

Noen idrettsutøvere huskes for sine triumfer, noen for sine nederlag. Håvard Bøkko har både OL- og VM-gull på sin merittliste. Det burde holde i massevis for de fleste som befinner seg i denne bransjen.

Men når Vikingskipet fylles til et sjeldent skøyte-VM denne helgen, minner det oss om at det er sammenlagtmesterskapene som la grunnlaget for den voldsomme skøyteinteressen dette landet en gang hadde. Og Håvard Bøkko var mannen som skulle skaffe oss nye titler etter at Johan Olav Koss var Norges siste verdensmester sammenlagt helt tilbake i 1994.

Les også: Landslagssjefen om nedturen

Men Bøkko slo gjennom omrent samtidig med Sven Kramer, og det viste seg at nederlenderen lenge var like suveren som Therese Johaug nå er i langrenn. Håvard Bøkko kom halsende bak og står igjen med fire sølv i VM og to i EM. Det ble aldri noen laurbærkrans i EM eller VM for løperen som denne helgen tar farvel. Men gudene skal vite at han prøvde.

OL-bronsen på 1500 meter i Vancouver i 2010 ble hans viktigste trøstepremie. Inntil også han ble reddet av at skøytemenyen ble utvidet, lagtempo kom på programmet og der fikk han det etterlengtete OL-gullet sitt i det litt uvirkelige OL i Pyeongchang i 2018 der skøyteløperne minnet oss om sin storhetstid.

Den tida har lang fartstid, og det var en av hovedrolleinnehaverne, «Kupper´n» som innførte begrepet «sølv er nederlag». Det gjelder ikke for alle, bare for dem med de største ambisjonene og ivrigste vinnerskallene.

Bøkko hadde denne innstillingen, og følte derfor sølvmedaljene som nederlag år etter år. Sven Kramer går ennå, men er ikke lenger favoritt. Ikke Håvard Bøkko heller. Det er tolv år siden Kramer og Bøkko tok gull og sølv første gang i VM i Berlin. Får de gå søndagens avsluttende 10.000 meter? Håvard Bøkko har en liten mulighet, mens Sven Kramer trakk seg etter lørdagens løp.

PS. VM avsluttes søndag. Nederlands Patrick Roest leder sammenlagt etter første dag.