Når ballen er firkantet

Det er en logisk brist i at den aldersgruppen som det er faglig enighet er minst utsatt for koronaviruset, skal holdes lengst unna sin yndlingsaktivitet.

Er det greit at barn ikke får spille fotball før september når «alle» andre får det? Svaret er nei. 

Dugnadens kraft og idé er at alle deltar. Nå har nesten hele nasjonen deltatt siden 12. mars, men tiltakene lempes på dag for dag. Er dugnaden over? Det er dessverre inntrykket som gis.

Det er en logisk brist i at den aldersgruppen som det er faglig enighet er minst utsatt for koronaviruset, skal holdes lengst unna sin yndlingsaktivitet.

Les også: Massivt press for full åpning av breddeidretten – Solberg sier nei

Erna Solberg tett på barnefotballen.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

Erna Solberg tett på barnefotballen. Foto: NTB scanpix

Å spille og trene fotball med filter, slik mange har gjort til nå, kan nok voksne lettere tilpasse seg. Der de konsentrer seg om pasninger og teknikk og taktiske finurligheter.

For barn er ikke dette logisk. Fotball er spill, dueller og scoringer. Nå er det snart fotball på TV hver dag gjennom hele sommeren. Barnas idoler kan utfolde seg, men ikke dem som er viktigst å få i aktivitet. En undersøkelse Norges Fotballforbund har gjort viser frafall i barne- og ungdomsfotballen i 54 prosent av klubbene. Akkurat nå er fotballen for barn bedre på TV enn i virkeligheten. Slik kan vi ikke ha det.

Nå har også opposisjonen reagert og vi fikk en sjelden debatt om breddefotballen i Stortinget fredag. Arbeiderpartiet og Senterpartiet var klokkeklare på at breddeidretten må få slippe løs. Men regjeringen holder fast på 1. september. Det betyr at sesongen i praksis er ødelagt i landets største barneidrett.

Dette hadde vi skjønt om bakgrunnsmaterialet viser en bumerangeffekt i smittetallene. Men det sies fortsatt at Norge har kontroll. Og ingen kan ta regjeringen på den overordnede strategien. Men nå har den runde ballen blitt firkantet for alle fotballsparkende barn. Da er det slutt på dugnadsviljen. Nå er det forskjellsbehandling.

Les også: Mer enn to måneder på overtid er fotballen tilbake. Hva gjorde vi mens vi ventet? (+)