VIF-direktør Jan Tore Kjær tror Vålerenga kan løfte seg veldig i sluttspillet. FOTO: MIMSY MØLLER

Nå starter Vålerenga på nytt

- Dette har vært den dårligste sesongen siden jeg selv sto i mål for 25 år siden, sier VIF-direktør Jan Tore Kjær. Likevel mener han Vålerenga kan ta Kongepokalen i ishockey. Sluttspillet begynner fredag.

 

Av Per Erik Moen

JORDAL AMFI: Fredag kveld starter sluttspillet i ishockey. VIF skal til Asker og møte hjemmelaget Frisk i den første kvartfinalekampen, som spilles i best av sju oppgjør. Askerbøringene har overrasket positivt denne sesongen, mens VIF har overrasket negativt.

For noen dager siden traff Dagsavisen VIF Hockeys klubbdirektør på nedslitte Jordal Amfi. Kaffe i pappkrus, inn på møterommet. Kjær er klar, som vanlig.

- Du kaller sesongen en sportslig katastrofe...?

- Ja, 5. plass i serien er grusomt for en klubb som Vålerenga. Før sesongen var målet seriegull. Vi har gått på mange blemmer, vi har gjort mange feil. Men vi opererer med en før/etter-dato; 30. november. Da slo vi såvidt M/S 7-6 her på Amfi'n, etter spilleforlengelse. Sportslig lavmål. Vi skjønte at noe radikalt måtte skje.

- Hva gjorde dere?

- Vi, det vil si trener Espen "Shampo" Knutsen og jeg, tok en og en av spillerne inn til 30 minutters samtaler. Hver og en av oss måtte heve oss. Flere av spillerne var frustrerte og gjorde feil de aldri hadde gjort før. Spillere som skulle ut på isen og holde nullen, begynte plutselig å kjøre solo med driblinger i egen sone og den slags tull. Vi måtte nulle ut, og legge målet mot det som alltid er sesongens store mål:  NM-gullet.

Champions League ødela

-  Hvordan hadde dere havnet nede i gjørma, som du selv sier?

-  Deltakelsen i Champions Hockey League var ikke bra for oss, for å si det rett ut. Verken sportslig eller økonomisk. Vi opplevde å møte såpass mye bedre motstandere at vi ble liggende i forsvar i de fleste kampene. Når vi så skulle omstille og styre kampene i den hjemlige serien, gikk det helt i stå. Særlig defensivt, scoringene rant inn bak oss. Når det så butta imot, ble det ikke lenger så gøy å trene, kvaliteten på alt vi holdt på med var dårlig. Dårlig selvtillit er vrient å hanskes med, i ishockey er det umulig, sier Jan Tore Kjær til Dagsavisen.

VIF fikk hentet inn et par kanadiske forsterkninger, som bidro til et oppsving, men det naturlige oppfølgingsspørsmålet blir:

- Hva med trener Espen "Shampo" Knutsen og ledelsen, hadde dere skyld i nedturen?

- Ja, alle i hele VIF Hockey måtte skjerpe seg, selvsagt. Du kjenner Vålerenga, her er vi en stor gjeng som drar lass kollektivt.

Shampos status

- Noen sier Espen er en middels trener, men en god coach..?

- Det kan kanskje framstå slik for de som dømmer etter å ha sett TV-serien "Iskrigerne". TV-folka klipper inn og viser de sidene som de mener er best TV. Men la meg si det sånn; vi har tre gode hockeytrenere i Norge. Roy Johansen (landslagstrener), Petter Thoresen (trener Stavanger), og Espen. Sånn er det. Espen kan denne jobben.

Større publikum

Til tross for sportslig nedtur så langt i sesongen, har VIF de beste publikumstallene på hjemmekampene siden 80-tallet. Et snitt på 2700 lar seg høre. Kjær sier forklaringen ligger i nevnte TV-program "Iskrigerne".

- Der ser vi unge, sunne spillere som ser godt ut. Sånt selger. Stadig flere unge finner veien til Jordal nå, men vi sliter noe med den eldre generasjonen. De som blir borte når de etablerer seg og får unger, kommer ikke tilbake når årene har gått. Vi jobber med å få de fra 40 pluss tilbake hit.

- Kanskje er de store profilene en mangelvare. Ingen Roy "Sleiper'n" Jansen, ingen Ilkka Karna, ingen "Jimmer'n", ingen Espen "Shampo" (som spiller)...?

- Det er et stort og viktig poeng. Før hadde vi dem, og da var de lenge i klubbene. I dag forsvinner de unge gode og til dels store profilene kjappere til spill i utlandet.

Mot Frisk Asker

Tidligere var seriespillet såkalt plankekjøring, en oppladning til det eneste som betydde noe i norsk ishockey; NM-sluttspillet. I dag får serievinneren den ene norske plassen i Champions Hockey League, dermed har prestisjen økt, men fremdeles er det sluttspillsseieren, eller "Bøtta" som er sesongens store mål.

- Klart. Sesongen er lang, og med Champions League i tillegg, må det legges inn flere formtopper under veis. Vi er godt i rute nå som sluttspillet starter.

- Frisk Asker?

- Et vrient lag, men å foretrekke framfor Sparta, som det lenge så ut til at vi skulle møte. Tipper de er litt skuffa nå, for de lå lenge an til medalje i serien, og er neppe særlig tilfredse over at det ble VIF i kvartfinalespillet. Vi har gjort grundige analyser nå de siste dagene, og vet hva som venter oss i kveld, sier Jan Tore Kjær.

- Helt til slutt; har du en melding til Stavangertrener Petter Thoresen ?

- Nyt seriemesterskapet. Kongepokalen tar vi, sier Jan Tore Kjær, og gliser bredt.

 

 

Ny hovedsponsor snart klar

Vålerenga er i ferd med å lande en ny hovedsponsor.

Klubbdirektør Jan Tore Kjær sier VIF Hockey er i ferd med å dra i land en ny stor sponsorkontrakt. Det takker han TV-serien «Iskrigerne» for. Den nye hovedavtalen vil ligge hele 30–40 prosent høyere enn dagens.

– Vi snakker nå med potensielt nye hovedsponsorer som er i en annen klasse enn de vi tidligere har samarbeidet med. Det skyldes selvsagt at merkevaren VIF Hockey er solid, men uten å ha vist fram klubben og dens ansikter på TV i serien «Iskrigerne», hadde dette aldri vært aktuelt, sier Jan Tore Kjær.

Han og klubben vil innen kort tid offentliggjøre hvem den nye storsponsoren er, men det må holdes hemmelig en stund til.

Slik er oppsettet for hockeysluttspillet:

  • Stavanger – Stjernen
  • Storhamar – Lillehammer
  • Sparta Sarpsborg – Lørenskog
  • Frisk Asker – Vålerenga