Nå skal han angripe tittelen i lynsjakk

For første gang siden 2015 gikk Magnus Carlsen til topps i VM i hurtigsjakk. 29-åringen sikret sin tredje tittel med remis mot Hikaru Nakamura.

Av Jonas Berge

VM-tittelen var et faktum etter til sammen åtte seire og sju remis i Moskva. Carlsen hadde en noe treg start på mesterskapet i den russiske hovedstaden, men leverte svært sterke resultater i de sju siste partiene.

Carlsen kunne sikret seg tittelen i nest siste parti mot Leinier Domínguez, men remis gjorde at spenningen holdt inn til siste parti. Nordmannen trengte kun remis mot Nakamura og oppnådde nettopp det etter 22 trekk. Carlsen sikret med det sin ellevte VM-tittel totalt.

– Det er en lettelse etter å ha mislykkes i hurtigsjakken så mange år på rad nå. Det er virkelig, virkelig deilig, sa Carlsen i seiersintervjuet med NRK.

Rask remis

Hadde Nakamura vunnet partiet, ville de endt på samme poengsum. Likevel tok det ikke lang tid før partene ble enige om remis.

– Remis var fint for meg. Etter å ha ledet med halvannet poeng før de to siste partiene håpte jeg å sikre det før siste runde. Nå visste jeg at det kom til å bli nervepirrende, så det er utrolig lettende å få det unnagjort, fortsatte nordmannen.

Carlsen oppnådde totalt 11,5 poeng. Det var ett poeng mer enn Nakamura, hjemmehåpet Vladislav Artemjev og 16 år gamle Alireza Firouzja.

16-åring tok VM-sølv

16-åringen, som har valgt å ikke representere hjemlandet Iran, sikret sølvet med seier over Mamedjarov. Nakamura måtte ta til takke med bronsen, mens Artemjev ble nummer fire. Årsaken var at Firouzja ut ifra resultatlistene møtte tøffest motstand.

– Det er det største jeg noen gang har oppnådd i karrieren min. Selvfølgelig er jeg veldig glad. Jeg er fornøyd med spillet og ser fram til lynsjakken, sa Firouzja til NRK.

Sandefjord-gutten Johan Sebastian Christiansen fikk sju poeng og ble nummer 127, mens Aryan Tari fra Lier fikk 5,5 poeng og endte på 179.-plass.

Humpy Koneru fra India vant kvinneklassen foran kinesiske Lei Tingjie og tyrkiske Ekaterina Atalik.

Strålende start

Carlsen fikk en strålende start på dagen da han vant med svarte brikker over Levon Aronian. Armeneren var én av fire spillere som var et halvt poeng bak ledende Carlsen før partiet.

Enda bedre gikk det mot Shakhriyar Mamedyarov i parti 13 av 15. Nordmannen utnyttet Mamedyarovs feil og sikret seg etter hvert et stort overtak. Det hele endte med at aserbajdsjaneren ga opp.

Resultatene gjorde at Carlsen ville sikre tittelen med seier over Leinier Domínguez i nest siste parti. 29-åringen tok derimot til takke med remis mot amerikaneren. 

Tidligere lørdag spilte Carlsen remis mot Vachier-Lagrave, som topper verdensrankingen i hurtigsjakk. Franskmannen var regnet som en av nordmannens argeste rivaler om VM-tittelen.

Nå venter lynsjakk-VM

Etter en brukbar start på mesterskapet, med to seire og tre remis torsdag, løftet Carlsen seg stort fredag. Riktignok startet det med to remis også der før nordmannen vant sine tre siste partier for dagen og tok ledelsen i VM.

VM i lyn- og hurtigsjakk spilles i Moskva fra 26. til 30. desember. Hurtigsjakkpartiene spilles de tre første dagene, mens lynsjakkpartiene avgjøres de to siste dagene.

– Jeg stiller opp for å ta to VM-gull. Det er det ingen tvil om. Hvis jeg er på topp, så har jeg god sjanse til det, sa Magnus Carlsen til  VG før mesterskapet.

Carlsen er regjerende mester i lynsjakk og langsjakk.