Ishockey

Nå har Oilers to hjemmekamper

(Vålerenga - Stavanger Oilers 0-3). Vålerenga sløste bort sjansene i overtallsspill. Det gjorde ikke serievinnerne. Nå venter to vanskelige bortekamper i Stavanger i hockey-semifinalene.

Bilde 1 av 2

Av Per Erik Moen

JORDAL AMFI (Dagsavisen): -  Vi har bare oss selv å takke for at vi tapte denne kampen. Vi hadde så store sjanser til å score at jeg nesten ikke har vært med på makan, sa en noe oppgitt VIF-trener Espen "Shampo" Knutsen til Dagsavisen etter kampslutt.
Gang på gang på gang fikk VIF sjansen til å spille i overtall da Stavanger Oilers fikk utvisninger. Like mange ganger mislyktes de i å score.

Stavangers første scoring kom i overtallsspill, den andre da de spilte i undertall, og den siste kom da VIF satset alt og tok ut keeperen for å få overtall på isen. Så det var utvisningene som avgjorde denne kampen.

- Vi spilte ti minutter i første periode med en spiller mer på isen. Halve perioden. Da er det rett og slett for dårlig at vi ikke scorer, fortsetter "Shampo".

I første periode var VIF klart best, og hadde alle disse fenomenale sjansene til å ta ledelsen. Nærmest var Simon Gamache, som hele tre ganger hadde store muligheter til nettkjenning. Rasmus Juell tenker også han på sjansen han hadde til å score allerede etter halvannet minutt. Alt ville sett annerledes ut hvis VIF-spillerne hadde vært mer giftige foran mål.

- Da hadde de måttet jage på en annen måte, men slik ble det altså ikke, sier "Shampo".

Sceneskifte

Om VIF hadde styrt den første perioden, var det et sceneskifte av en annen verden i midtperioden. Gjestene så til tider ut til å ha en spiller mer på isen, og tok totalt over banespillet. Hadde VIF tømt seg for krefter etter det massive trykket i den første perioden?

- Vi kom på hæla da, de var bedre enn oss i de to siste periodene, jeg medgir det, avslutter Espen Knutsen.

Vi traff en meget stolt Stavanger Oilers-trener Petter Thoresen, som utbrøt:

- Jeg er uhyre stolt av gutta mine. Vi hadde en matchvinner i keeper Ruben Smith, og utespillere som gjør et kanonbra stykke arbeid. Vi skal bli uhyre vanskelige å ha med å gjøre i de to neste kampene, som spilles i Stavanger, sier Petter Thoresen til Dagsavisen.

I dette som altså omtales som utvisningenes kamp, var det duket for 0-1 etter 23.40 minutters spill. VIFs Niklas Bröms satt, ja nettopp, utvist, og Oilers´eminente Nick Plastinos sendte avgårde en styrepuck til Tommy Kristiansen elegent styrte inn i nettet bak en utspilt Steffen Søberg i VIF-buret.

Oilers fortsatte å styre hendelsene, og da VIFs Simon Gamache sendte avgårde et håndleddskudd etter 37 minutter, var det faktisk VIFs feteste sjanse i midtperioden. Det sier det meste at Ruben Smith i Stavangers mål stanset det skuddet med den største selvfølgelighet.

Samme dommere

Vi så mer og mer en styrkeforskjell på de to lagene som bør bekymre VIF før de nå skal spille borte i to kamper på rad, tirsdag og torsdag.

De to hoveddommerne Per Gustav Solem og Ole Stian Hansen, som kom i fokus i Stavanger sist fredag, fikk æren av å dømme igjen.

Før kampen sa VIF-direktør Jan Tore Kjær til Dagsavisen at han syntes det var noe merkelig hvis de fikk ansvaret igjen, men de to kom greit fra denne kampen, selv om det er merkelig at VIF ikke fikk straffeslag da Jørgen Karterud ble meid ned av Mats Larsen Mostue mot slutten av første periode. Siddisene var heldige som kun fikk en tominutter.

I den tredje perioden ble alt så avgjort. Igjen da det ene laget hadde en utvist. Fem minutter ut i perioden spilte VIF fem mot fire, men Oilers scoret på en kontring. Dan Kissel sendte inn 2-0 til Oilers.

Stavanger kontrollerte hendelsene. VIF klarte ikke å score verken i spill fem mot fire eller i vanlig fem mot fem. To og et halvt minutt før slutt valgte VIF å ta ut keeper for å få en ekstra utespiller. Nok en gang straffet Oilers dem, og Henrik Solberg satte pucken i tomt bur.

- Tar dem i Stavanger

Stavanger Oilers var et nummer for store for VIF i de to siste periodene, og vant meget fortjent. Var det noe av all sommertreningen som ble utslagsgivende, Oliers-trener Petter Thoresen?

- Ja, der stilte du spørsmålet. Vi er klart best på sommertreningene, og det bærer frukter på denne tida av året, sier Thoresen til Dagsavisen.

I garderoben etter kampen var det tyst. Men vi traff en offensiv VIF-kaptein Brede Frettem Csiszar.

- Vi snakker om de store sjansers forspilte kveld. Men løperne våre skal ikke ha skylda, for vi backene gjorde det ikke så lett for dem, med mange feil. Vi gjorde saker vi aldri skulle. Men tro meg, vi skal vinne en av de kommende to bortekampene, sier en innbitt Vålerenga-kaptein til Dagsavisen.

Bredside til forbundet

Hva så med alt fokuset på den annullerte kampen i Stavanger sist fredag? Bar lagene preg av det?

- Nei, sier "Shampo".

Nei, sier VIFs kaptein.

Nei, sier VIFs Morten Ask.

Og nei, sier Oilers-trener Petter Thoresen, som likevel har en liten bredside å komme med overfor Norges Ishockeyforbund:

- Vi skulle hatt første hjemmekamp. Om vi så skulle spilt den avgjørende kampen på påskeaften, hadde ikke det gjort noe. Serievinneren skal uansett ha fordelen av å spille første semifinale på hjemmebane. Forbundet kan ikke være stolte av den jobben de har gjort angående kampoppsettet etter det som skjedde sist fredag, avslutter Petter Thoresen.

NM semifinaler søndag:

Vålerenga – Stavanger 0-3 (0-0, 0-1, 0-2), sammenlagt 0-1

Jordal amfi: 4258 tilskuere.

2. periode: 0-1 (23.40) Tommy Kristiansen (Nick Plastino).

3. periode: 0-2 (44.07) Dan Kissel (Christian Hanson, Henrik Solberg), 0-3 (57.18) Henrik Solberg.

Dommere: Per Gustav Solem, Astor og Roy Stian Hansen, Storhamar. Utvisninger: Vålerenga 5 x 2 min., Stavanger 12 x 2 min.

Sparta Sarpsborg – Storhamar 4-5 e.f. (1-0, 0-1, 3-3, 0-1), sammenlagt 0-2

Sparta amfi: 2116 tilskuere.

1. periode: 1-0 (0.49) Eirik Børresen (Henrik Malmström, Erlend Lesund).

2. periode: 1-1 (26.38) Pål Johnsen (Jacob Berglund, Erik de la Rose).

3. periode: 2-1 (40.30) Niklas L. Roest (David Hallström, Fredrik Lystad Jacobsen), 3-1 (46.14) Magnus Lindahl (Patrick André Bovim), 4-1 (48.49) Marius Hagberg (Bovim, Hallström), 4-2 (52.19) Lars Erik Hesbråten (Patrik Bäärnhielm, Johnsen), 4-3 (54.53) Christian Larrivée (Joakim Jensen, Eirik Skadsdammen), 4-4 (57.29) Luke Moffatt (Berglund, Bäärnhielm).

Forlengning: 4-5 (79.04) Larrivée (Andreas Øksnes, Jimmy Andersson).

Dommere: Lars-Arve Kronborg, Lillehammer og Robert Hallin, Jordal. Utvisninger: Sparta Sarpsborg 6 x 2 min., Storhamar 8 x 2 min.