Vålerengas nye stadion blir et moderne bygg med kontorlokaler, boliger, skole og barnehage. ILLUSTRASJON: LUND+SLAATTO ARKITEKTER

Nå får VIF sitt drømmestadion

VIF-STADION: Vålerenga har ventet siden 2006 på at stadionplanene skulle bli en realitet. I neste uke vil de sannsynligvis bankes gjennom i byutviklingskomiteen.

- Nå tror jeg alle håper at denne saken lander, og jeg tror samtlige involverte kan slå seg til ro med løsningen. Planene er i alle fall i tråd med hva Vålerenga ønsker. Én ting er stadionet. Men planene vil også løfte hele området. Det blir et løft for både idretten og denne delen av byen, sier Anders Røberg-Larsen (Ap) til Dagsavisen.

Det er Røberg-Larsen som har ledet arbeidsgruppa for stadionplanene på Valle. Arbeiderpartiets fraksjonsleder i byutviklingskomiteen erkjenner at det har vært en tidkrevende prosess.

- Det er ikke mange saker hvor vi har hatt ti ulike alternativer, men nå er de fleste brikkene i ferd med å falle på plass, sier han.

 

Lang prosess

Allerede i 2006 viste daværende Vålerenga-leder Pål Breen Dagsavisen hvor stadiontomta skulle ligge. I 2008 bestemte bystyret at Vålerenga skulle få tomta på Valle for ei krone. Ytterligere seks år senere ser stadionplanene ut til å gå i boks.

- Dette er svært gledelig, og signalene går på at byutviklingskomiteen vil banke planen gjennom i neste uke, sier tidligere Vålerenga-leder, men den som i Vålerenga fortsatt har ansvaret for stadionplanene, Åge Petter Christiansen, til Dagsavisen.

- Nå har vi ventet siden 2006. Men vi har blitt vant til å vente. Det tar litt lenger tid i politikken og når det gjelder planer for byutvikling enn i fotball, der man får resultatet allerede i neste kamp. Derfor er det kjempefint at vi nå kan nærme oss en løsning, fortsetter han.

 

Mer enn fotball

Som skissen til høyre viser, vil området på Valle gjennomgå en total forvandling. Vålerengas nye stadion er planlagt å ligge vegg i vegg med den nye skøytehallen som er påtenkt. Mellom hallene er planen at det vil bli bygd en videregående skole.

- Byggene blir flotte. Dessuten vil også breddeidretten profitere på dette, understreker Røberg-Larsen.

Fotballstadion får en publikumskapasitet på rundt 19.000 tilskuere. Arenaen vil også huse kontorlokaler og boliger. Så mange som 450 splitter nye boliger er påtenkt. I tillegg ligger en ny barnehage også inne i planene.

- Dette blir en slags Vålerenga-by med mye aktivitet, sier Røberg-Larsen.

 

Kan bygge neste år

Kommende onsdag vil forslaget etter alt å dømme bankes gjennom i byutviklingskomiteen. Finanskomiteen behandler saken samtidig med tanke på overdragelsen av tomta på Valle.

- Når vi får saken gjennom i byutviklingskomiteen, tar vi saken opp i bystyremøtet 3. september. Jeg regner med den går greit gjennom der også, sier Røberg-Larsen.

Vålerenga ønsker selvsagt å sette i gang bygningsarbeidet så raskt som mulig, og det er antydet at arbeidet kan starte allerede våren 2015.

- Det er et stort prosjekt, og det vil ta tid å realisere det. Likevel bør det la seg gjøre i løpet av ikke altfor mange år, mener Røberg-Larsen.

Han påpeker at det er enighet om det meste.

- Diskusjonen som ikke er avgjort, er om det skal bli trafikklys eller rundkjøring inn fra Grenseveien, sier Ap-politikeren.

Det er en bagatell som ikke kommer til å velte Vålerengas stadionplaner. Dermed ser Vålerengas lange ventetid ut til å nærme seg slutten.

are.kolstad@dagsavisen.no