Nå får Island en skjebnekamp i siste runde

(Nigeria - Island 2-0). Island bommet på straffe og klarte ikke svare på Nigerias intensitet i 32 graders varme.

Av Jonas Berge

Et heltent Nigeria og Ahmed Musa senket Island med 2-0. Islendingene får nå en mye lengre vei mot videre VM-avansement.

Etter en mildt sagt svak førsteomgang sørget Ahmed Musa og et heltent Nigeria for 2-0-seier mot Island etter pause. Musa scoret begge for nigerianerne.

Islendingene hadde sine sjanser i første omgang, men klarte ikke å omsette dem. Heller ikke da blåtrøyene ble idømt straffespark etter videodømming like før slutt ble det scoring.

– Det var ikke en bra kamp, men jeg synes alle prøvde sitt beste. Varmen var utfordrende for oss, og Nigeria spilte veldig bra. De var en vanskelig motstander, men vi har spilt bedre kamper enn dette, sa Islands landslagssjef Heimir Hallgrímsson via en tolk.

Vanskelig vei

Nigeria vant fortjent etter en god andreomgang og er nå i førersetet til å sikre videre avansement sammen med Kroatia, som allerede er klare for cupspillet. For Island er veien lengre.

– Vi er ennå med. Vi trodde ikke at vi skulle gå ubeseiret gjennom VM, og tap er vanskelige å svelge. Men vi trenger kun å slå Kroatia. Det er lettere sagt enn gjort, sier Islands landslagssjef Heimir Hallgrímsson.

Island er også avhengig av resultatet i Nigerias kamp mot Argentina. Nigeria vil på sin side sikre avansement med seier. Argentina har i likhet med Island et lite håp om videre VM-spill.

Nær drømmestart

Island styrte det meste i førsteomgang. Allerede etter to minutter kunne Gylfi Sigurdsson sendt islendingene til himmels, men frisparket fra 25 meter ble mesterlig reddet av Nigerias sisteskanse Francis Uzoho.

Sigurdsson fikk en ny sjanse upresset fra 18 meter tre minutter senere. Skuddet var imidlertid av det svake sorten.

Islands friske åpning dabbet av, og sjansene uteble. Like før pause var Alfred Finnbogason nære ved å sikre islandsk jubel fra ti meter. Ballen endte like utenfor, og dermed sto det målløst til pause uten at Nigeria hadde avfyrt et eneste skudd.

Kalddusj etter pause

Gernot Rohr må tydeligvis ha holdt en liten tordentale i pausen for det var et heltent Nigeria som kom på banen etter pausen.

– Spillerne innså i pausen at vi måtte jobbe hardere. Island var gode uten å score, og jeg vil takke dem for god og tøff motstand, sa Rohr på pressekonferansen.

Allerede etter fire minutter sørget Ahmed Musa for nigeriansk jubel. Leicester-spilleren tok elegant ned innlegget fra Victor Moses og smalt ballen på halvspretten forbi Hannes Halldórsson.

Scoringen ga nigerianerne blod på tann, og grønntrøyene overtok kampen. Ahmed Musa doblet ledelsen da han rundet Halldórsson kvarteret før slutt. Minuttet før smalt han ballen i tverrliggeren.

Straffebom etter videodømming

Ti minutter før slutt ble Alfred Finnbogason felt i Nigerias straffesparkfelt. Dommer Matthew Conger vinket spillet først videre, men ved hjelp av videodømming pekte kamplederen korrekt på straffemerket.

Islands store fotballstjerne Gylfi Sigurdsson kunne med det skapt spenning like før slutt. Everton-spilleren glemte imidlertid å ta av seg ryggsekken, og skuddet gikk himmelhøyt over.

Det ville seg dermed ikke for blåtrøyene som ble beseiret 0-2.

Et lite skår i den nigerianske gleden var at kaptein John Obi Mikel pådro seg en smell i armen på overtid. (NTB)

VM-sluttspillet fotball menn i Russland fredag, gruppe D:

Nigeria – Island 2-0 (0-0)

Volgograd Arena, 40.904 tilskuere

Mål: 1-0 Ahmed Musa (49), 2-0 Musa (75).

Dommer: Matthew Conger, New Zealand.

Gult kort: Brian Idowu (44), Nigeria.

Været: 32 grader, sol. Besittelse: 58-42. Avslutninger: 16-10. På mål: 4-3. Hjørnespark: 6-5. Gått i offside: 1-0. Frispark mot: 9-10. Fullførte pasninger: 400-217. Løp (km): 100-106. Kampens spiller: Ahmed Musa, Nigeria.

Nigeria (3-5-2): Francis Uzoho – Leon Balogun, William Troost-Ekong, Kenneth Omeruo – Victor Moses, Oghenekaro Etebo (Alex Iwobi fra 90.), John Obi Mikel, Onyinye Ndidi, Brian Idowu (Tyronne Ebuehi fra 46.) – Kelechi Iheanacho (Odion Ighalo fra 85.), Ahmed Musa.

Island (4-4-2): Hannes Halldórsson – Birkir Már Sævarsson, Kári Árnason, Ragnar Sigurdsson (Sverrir Ingi Ingason fra 65.), Hördur Magnússon – Rúrik Gíslason, Aron Gunnarsson (Ari Skúlason fra 87.), Gylfi Sigurdsson, Birkir Bjarnason – Alfred Finnbogason, Jón Dadi Bödvarsson (Björn Bergmann Sigurdarson fra 71.).