Nå er Kjelsås en solid serieleder

(Kjelsås - Alta 2-0). Igjen kneblet Kjelsås et topplag etter pause og nå er laget fra Oslo nord serieleder i 2. divisjon. Og det er fullt fortjent.

Av Mathias Eftedal

GREFSEN STADION (Dagsavisen): Det er ikke alt for ofte at man får en real toppkamp - uansett liga - men det var det som sto på menyen på Grefsen kunstgress søndag. Begge lag ville garantert ta tabelltoppen med seier og ta et tidlig grep i kampen om opprykket.

Det endte godt for Kjelsås, som med en til slutt kontrollert 2-0 seier kan ta en uke helt på toppen av tabellen. Det er det for tidlig å bry seg om for trener Eivind Kampen, men han kunne glede seg over framgang spillemessig og at spissparet Akinbola Akinyemi og Walid Idrissi virkelig har funnet tonen og avgjorde matchen.

- De er en håndfull hver for seg og når de begynner å gjøre ting sammen, så har ikke jeg lyst til å spille mot de i hvert fall, sier Kampen, som var glad han var trener for Kjelsås og ikke forvsarsspiller for Alta i dag.

Alta overtak uten store sjanser

Selv om Kjelsås til slutt fikk en fortjent seier, så var det Alta som festet grepet fra start og debutant Kyle Spence fikk kampens første sjanse etter bare noen få minutter.

Det er mulig Kjelsås ble litt skremt, for det var ikke ofte de hadde ballen på Altas halvdel de første 25 minuttene. Forsvarslinja sto likevel godt og det ble ikke mange muligheter annet et par gode langskudd fra Altas Dag Andreas Balto og den nederlandske tankspissen Guyon Philips.

Kjelsås sleit med å komme seg inn i kampen, mye på grunn av enkle ballmist på midtbanen, og fikk nok et skremmeskudd i fleisen etter 26 minutter. Magnus Nikolaisen, som muligens var i offside trodde kanskje ikke han var onside selv, for skuddet ble løst og rett på Erik Sivertsen.

Sjansebonanza rett før pause

Kjelsås kom seg mer inn i kampen igjen etter halvtimen, og rett før pause kom de ordentlig store sjansene for hjemmelaget. Først ble Akinbola Akinyemi spilt gjennom, men Alta-keeper Dani Rojas som skulle få mye å gjøre, kom ut og møtte Akinyemi på hjørnet av 16 meteren og fikk stresset han nok til at chippen hans gikk like utenfor.

Kun minuttet senere, i det 43 minutt, fikk spisspartner Walid Idrissi en enda større sjanse. En ball inn i feltet fra Axel Pedersen ble headet inn foran mål til en helt åpen Idrissi. Volleyen så ut til å skli litt av foten hans, men skuddet var på vei inn i hjørnet likevel. Et fantomsprang fra Rojas holdt ballen ute og Kjelsås fikk ikke mer ut av det.

Som om ikke det var nok action for Altas keeper, så ga forsvaret hans bort ballen rett foran mål til Jesper Solli rett før pause. Keeper var nok en gang kjapt ute og gjorde seg så stor at skuddet til Solli gikk rett på keeper. Det tok sin tid, men bare en knallgod Rojas hindret ledelse til Kjelsås før pause.

- Alle tre (sjansene) er sånne du bommer på 1/10 ganger, var dommen til Eivind Kampen.

En halv times pause

Det ble ekstra god tid til å nyte pølse og kaffe fra kiosken i pausen for de 266 tilskuerne, for dommer Magnus Koløy hadde pådratt seg skade i løpet av førsteomgangen. Ingen fjerdedommer å bytte inn i andre divisjon, så da måtte det ventes en halvtime på ny hoveddommer.

Den nye dommern kom i fokus allerede etter ti minutter for da den skadefrie Magnus Aasarød kom seg gjennom i 16 meteren og ble overfalt av to spillere i hvit Alta-drakt, fant ikke dommer fram fløyta. Aasarød fikk såvidt avsluttet og det var vel kanskje derfor dommer ikke blåste, til stor frustrasjon for spillere og fans hos Kjelsås, som følte seg snytt for straffespark.

Kjelsås straffet Alta

Som vanlig i årets sesong var det et helt annet Kjelsåslag på banen i andre omgang. Presset Alta hadde i starten av første omgang var nå Kjelsås sitt og imotsetning til sine motstandere fra nord, skapte hjemmelaget flere gode sjanser og fikk mål.

Den første scoringen var forløsende, men langt fra noen estetisk nytelse. Etter å ha forsert opp på venstrekanten ble ballen slått inn i boksen. På bakerste stolpe gikk både et og to og tre skuddforsøk i blokka, før ballen til slutt endte opp midt foran mål hos Idrissi. Fra veldig kort hold la han endelig ballen i nettet bak Rojas og fikk feiret sammen med både medspillere og en gjeng unge Kjelsås-fans som i takt med laget hadde markert seg mer etter pause.

Det var ikke mye Alta hadde å komme med etter den lange hvilen, men alle i Kjelsås fikk hjertet i halsen etter 71 minutter, spesielt keeper Erik Sivertsen. En rimelig enkel ball glapp gjennom fingerne til Kjelsås’ sisteskanse og Philips satte ballen i mål, men flagget var oppe for offside.

Istendenfor fikk Kjelsås doble ledelsen minuttet etter, regissert av et spisspar som har begynt å få veldig gode relasjoner. Akinyemi ble spilt gjennom på høyresiden av mål og slo ballen tvers over til Idrissi som nærmest fikk spasert ballen inn til 2-0 på bortre stolpe.

Endelig rent bur

Spissene fortsatte å lage trøbbel for Alta og kunne fort fått et mål til, begge to. I andre enden var det full kontroll, anført av en alltid solid Taaje som fortsetter å vinne ca. 80% av duellene han er i. Ledelsen holdt helt inn, så Kjelsås fikk endelig holdt nullen ut kampen.

- Dere har vært veldig solid defensivt i år, men dette er første gang dere har holdt nullen. Hvordan føles det?

- Veldig godt. Det betyr mye for oss, sier Kampen, som har begynt å like det han ser på Grefsen Stadion.

Neste kamp blir også på hjemmebane (lørdag kl. 16.00 mot Bærum) og selv om Kampen er klar over det høye toppnivået til Bærum, så er han optimist inn mot den matchen.

- Det var verre tror jeg for Alta å komme hit enn det var for Åsane og da skal det bli enda verre igjen for Bærum, for jeg synes vi er på stigende kurs, sier Kjelsås-treneren.

2. divisjon, avdeling 2 lørdag:

Kjelsås - Alta 2-0 (0-0)

Grefsen Stadion: 266 tilskuere.

Mål: 1-0 Walid Idrissi (63), 2-0 Walid Idrissi (72).

Dommer: Magnus Nicolai Koløy (Bjørndal IF).

Gule kort: Felix Jacobsen, Alta.

Helgens serierunde: Lørdag: Fram Larvik – Sotra 3-1, Florø – Asker 1-0.

Søndag: Kjelsås – Alta 2-0, Mjølner – Åsane 1-5, Senja – Elverum 3-0, Grorud – Bærum 2-1.

Mandag: Odd 2 – Oppsal.