Martin Johnsrud Sundby var suveren på fredagens jaktstart i Tour de Ski. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

– Nå er jeg favoritt!

LANGRENN: Selv ikke Martin Johnsrud Sundby (29) kan nekte for at han kan bli vinner av årets Tour de Ski.

 

– Nå er jeg favoritt. Den med best dagsform blir bestemann opp den siste bakken søndag, sa 29-åringen fra Røa i Oslo.

Etter flere års fravær fra Touren startet han som outsider. Grunnlaget for favorittstempelet ble lagt etter de tre første etappene.

Fredag kom den endelige bekreftelsen på at han kan klare det. Da holdt han flokken bak seg og fremsto som lederulven under den 5. etappen fra Cortina til Toblach.

Selv om det røynet kraftig på mot slutten, økte han forspranget til de bak seg totalt etter skøytejaktstarten over 35 kilometer.

Hjelp

Underveis fikk han hjelp av både Chris Jespersen og Petter Northug. Northug var aldri i tet i den første gruppen som jaget Sundby, og da Jespersen var i tet sørget han for å holde farten nede.

Alt blir gjort for å sørge for norsk sammenlagtseier.

Sundby gikk ut med et forsprang på 31,7 sekunder til nest bestemann. Foran lørdagens 6. etappe er det 1.03,2 minutter ned til Petter Northug på 2.-plass.

– Jeg hadde ikke peiling på hvordan jeg lå an i forhold til de bak. Det tok lang tid før jeg skjønte hvordan jeg lå an. Jeg kunne ikke gå for raskt, da ville jeg stivne. Og jeg kunne ikke gå for sakte, det ville gi motivasjon til dem bak. Jeg fant den farten jeg måtte ha, og det var bare å jage på. Mitt blikk var på scooteren 30 meter foran meg. Den var min «russer» og min motivasjon.

Sliten

Sundby mente at det er som natt og dag å gå alene i tet, kontra å jage der bak. Han skjønte ikke helt hvordan han skulle komme seg igjennom de tre siste kilometerne.

– Jeg ble fryktelig sliten på de siste 3-4 kilometerne, og beina begynte å få det. Da er det psykisk tungt. Men i dag hadde jeg ingen negative tanker i løpet av 35 kilometer, og det er jeg veldig fornøyd med.

Lørdag er det meldt svært dårlig vær til den 6. etappen i Val di Fiemme.

Hvis Sundby unngår negative tanker også da, kan dette ende med norsk seier for første gang i Tour de Ski.

Eller strengt tatt den andre, siden det er god sjanse for at enten Therese Johaug eller Astrid Uhrenholdt Jacobsen vinner klassen for kvinner litt tidligere søndag. (NTB)

 

 

Likte ikke hjelperytterrollen

Chris Jespersen (30) godtok rollen som hjelperytter for Martin Johnsrud Sundby, men ikke uten en liten irritasjon: – Kjedelig, var Jespersens oppsummering.

30-åringen fikk ikke lov til å gå for fort bak sammenlagtleder Sundby.

Den planen ble lagt allerede torsdag kveld, ifølge landslagssjef Vidar Løfshus.

Norge har aldri vunnet Tour de Ski, og ønsket om å gjøre noe med det er sterkt.

Jespersen gikk sakte og nærmest bremset de gangene han var oppe i sitt felt og dro. Petter Northug holdt seg bakerst i det samme feltet helt til spurten, som han tok.

Banning

Jespersen forteller at det ble mye banning i feltet.

– Jeg sa «sorry» til Alexander Legkov etterpå fordi jeg ikke kunne hjelpe til med å holde farten oppe. Han sa at de var klar over det, men det ble en del kjefting likevel. Det virket som om det var tungt for de andre å gå foran, mente Jespersen, som selv gikk seg inn til 7.-plass.

Det er en sjanse for at han kunne ha ligget nærmere Sundby enn 1.21,9 minutter om han hadde fått gått sitt eget løp.

– Jeg kunne nok gått en god del fortere alene. Det er klart at det er irriterende, men sånn er det. Det motsatte hadde skjedd om jeg hadde ligget i tet. Neste gang er det min tur, sa Jespersen.

– Men det er klart at det er kjedelig. Jeg synes ikke at jeg åpnet for hardt heller og tok jo inn en 20-25 sekunder på 1-2-3 i motbakkene.

Uaktuelt

– Det var uansett aldri aktuelt å ødelegge for Martin, konkluderte Jespersen.

Sundby var takknemlig for hjelpen han fikk.

– Jeg skjønner frustrasjonen til Jespersen, men samtidig kunne han ha dratt med seg et par russere. Gutta gjør en kjempejobb for meg ved ikke å gjøre en jobb for seg selv. Vi går for sammenlagtseieren, sa Sundby.

Lørdag skal mennene gå 10 kilometer klassisk i Lago di Tesero i Val di Fiemme. Søndag avsluttes det hele opp slalåmbakken Alpe Cermis. (NTB)