Sport

Nå er han ekte helt i Canada. Og litt i Norge

Når man vinner hundeløpet Itarod blir man folkehelt i Canada. Men også nordmenn bør merke seg navnet Joar Leifseth Ulsom.

Av Geir Andreassen

Norske Joar Leifseth Ulsom (31) fra Rana vant hundekjøringsklassikeren Iditarod onsdag. Han skrøt av sine firbeinte hjelpere etter triumfen.

Ulsom overtok ledelsen i løpet da franske Nicolas Petit kjørte feil i snøstormen på vei til sjekkpunktet Elim. Siden har han vært i ledelsen. Ingen andre hadde passert det siste sjekkpunktet da 31-åringen passerte målstreken med sine åtte hunder.

– Det er ganske ufattelig at vi klarte dette. Det er utenfor denne verden, smilte Ulsom ifølge lokalavisen Anchorage Daily News etter målgang.

Han startet med 16 hunder i Anchorage, men ni dager og 12 timer senere var hundespannet reduserte til åtte dyr. Han tok farvel med de to siste hundene ved det siste sjekkpunktet.

God premie

– Det er en kjempebragd å vinne det krevende løpet på cirka 1600 kilometer, og Joars seier bidrar til å sette Mo i Rana på kartet, sier ordfører i Rana, Geir Waage i en mail til NTB.

– Vi er kjempestolte av Joar og vil gjerne invitere Joar på en seiersmarkering og lunsj på rådhuset i Rana når han kommer hjem.

Også kulturminister Trine Skei Grande var raskt frampå med gratulasjon.

– Norsk vinner i verdens største hundeløp, Iditarod! Gratulerer til Joar Leifseth Ulsom og hundene, skriver hun på Twitter.

Norske Robert Sørlie, som vant i 2003 og 2005, ble den første norske hundekjøreren som har en Iditarod-seier å skryte av. Nå har han fått selskap av Ulsom.

– Dette har vært en drøm for meg siden han (Sørlie) vant, sa Ulsom etter seieren.

Seavey-dominans

Den glade norske vinneren får snaut 400.000 kroner og en bil i premie. Ulsom har deltatt i Iditarod seks ganger. Før årets seier hadde han endte på plasseringene sju, fire, seks, seks og fire.

Mo i Rana-karen fikk sin første hund i en alder av 11–12 år. I 2011 flyttet han til Alaska.

Seavey-familien har dominert Iditarod med seier de seks siste årene. 58-årige Mitch Seavey vant i 2004, 2013 og 2017.

Hans sønn Dallas Seavey, som har fire seirer i løpet, boikotter årets løp i protest mot behandlingen av en dopingsak og deltar i stedet i Finnmarksløpet i Norge.

Joar Leifseth Ulsom har vært i tetsjiktet i Iditarod flere år på rad. I fjor ble det fjerdeplass. I år fikk han sin etterlengtede seier.

67 hundekjørere la ut på kraftprøven fra Willow 4. mars. (NTB)

Mer fra Dagsavisen