Nå er det Manchester United som er «noisy neighbour» for Manchester City

KOMMENTAR: Er det nå en endring i rivaliseringen i England?

En god gammeldags rivalisering skaper engasjement i fotballen og i mange tilfeller er det viktigere å slå erkerivalen enn noe som helst annet gjennom hele sesongen. Intet smaker så godt som å ta seieren mot en rival på overtid. Eller å knuse dem 5–0. Selv liker jeg best den seieren på overtid. Den beste rivaliseringen er når de samme klubbene også kjemper om pokaler. At det står noe på spill i møtene dem imellom.

Manchester Citys erkerival er nå Liverpool og ikke Manchester United, som det har vært så lenge noen kan huske. Etter sesongens harde gullkamp helt inn, er det ikke lenger Manchester United som er hovedfienden. Solskjær og hans menn er ikke gode nok. For vi må ta City-spiller Raheem Sterling på ordet når han sier som så at: «Det er kampene mot Liverpool som får publikum opp og stå nå for tida. Mer enn noen andre kamper».

Med andre ord er Manchester United nå blitt Citys litt forstyrrende nabo («noisy neighbour»). Det må svi for den røde fansen som har vært godt vant som storebror når det kommer til suksess. I FA-cupfinalen er Manchester City store favoritter mot Watford. Alt annet enn City-seier vil være en skrell. Men Watford er ingen kasteball. De endte tross alt på 11. plass i ligaen og er blant de nest beste. Watford kan slå City. For sånn er engelsk fotball, alle kan slå alle. Og det er tross alt en cupfinale.

Om Manchester City nå skulle vinne mot Watford i cupfinalen, så har Pep Guardiola hanket inn en treble denne sesongen. Allerede i februar vant City sitt første trofé, på straffer i ligacupfinalen mot Chelsea.

Historisk er «The double» en sjeldenhet. En treble er det enda flere år imellom. Kun et fåtall klubber har tatt «The Double». Tottenham. Manchester United, Liverpool, Preston, Aston Villa, Arsenal og Chelsea er på den korte listen. Etter finalen mot Watford kan også Manchester City havne der.

Det er ingen over City i England i 2019. Hvilket nivå det er i England understrekes av at alle lagene i de to europeiske finalene er fra Premier League. Når så Manchester United er langt bak de to beste i Liverpool og nettopp City, kan det tyde på at det igjen er et slags maktskifte i Premier League. Ikke bare sportslig, men også prestisjemessig. Det er bare så lenge en kubb som Manchester United kan beholde statusen uten å vinne de store pokalene.

Det er i grunn City selv som ligger an til å ødelegge mest for City. De beskyldes for brudd på UEFAs finansielle regelverk. Klubben skal ha trikset med finansene for å tilfredsstille UEFAs krav om «financial fair play», og står i fare for å bli nektet deltakelse i Champions League neste sesong. City selv nekter for å ha gjort noe galt. Men om de skulle falle ut av Europa, vil det være et stort tilbakeslag for Pep og hans menn og en aldri så liten gavepakke til Ole Gunnar Solskjær og Manchester United, men også Liverpool,

Med en cupseier til City vil de lyseblå kapre en double og det kan samtidig rett og slett sette Manchester United på sidelinjen i årene som kommer. For hvem vil signere for det røde Manchester-laget som havner på en sjetteplass, når du kan signere for det lyseblå som alltid vinner og skal ut i Champions League? Ja, om de ikke blir dømt for juks da.