Ski

Nå er Bjørgen alene på toppen

Med torsdagens stafett ble Marit Bjørgen tidenes mestvinnende utøver i ski-VM.

Av Egil Sæther og Terje Alstad

FALUN:  Marit Bjørgen (34) ble tidenes VM-løper etter stafettgullet i Falun torsdag, og hun utelukker ikke at det kan bli enda flere medaljer på henne.

Da tenker vi ikke bare på lørdagens tremil, men også det faktum at det er et VM i Lahti om to år der Bjørgen kan være en av deltakerne.

Hennes manager Guri Hetland sa i et intervju med Adresseavisen torsdag at hun trodde at Bjørgen ville ta ett år til.

– Er hun inne på noe?

– Ja, det kan hun være. Jeg har ikke tatt noe standpunkt til det, og det får vi ta til våren. Men det er absolutt muligheter. Jeg har skrevet avtaler i fire år til, og så får vi se. Det er et VM i Lahti om to år og et nytt OL om tre år. Det er alltid noe å se fram til, men som sagt har jeg ingen tanker om det nå, sa Bjørgen.

Forbi Välbe

I det hele tatt var Bjørgen mest opptatt av betydningen av lagseieren, men det er ikke enkelt bare å snakke om det når det gjelder Marit Bjørgen.

Og i hvert fall ikke torsdag, for da tok hun seg forbi Russlands Jelena Välbe som tidenes VM-dronning.

Stafettgullet var Bjørgens 14. i VM-sammenheng. I tillegg har hun fire sølv og tre bronse. Välbe stoppet på 14 gull og tre bronse.

Bjørgen selv var lite opptatt av akkurat den statistikken.

– Jeg har ingen tanker om det nå. Så lenge du er aktiv er du fokusert på nye oppgaver og renn, og jeg har ikke noe forhold til hvor mange medaljer jeg har. Det får jeg ta når jeg har lagt opp og sitter i gyngestolen, sa Bjørgen.

Fikk svar

Hun var derimot mer villig til å dele sine tanker om stafettgullet. Det var et nytt gull som hun tydelig satte pris på. Heidi Weng, Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt la grunnlaget og sendte Bjørgen ut i tet.

Der ble hun inn til mål. Selv om hun tok det pent på de siste meterne noterte hun klart beste etappetid.

Sverige og Finland ble henvist til sølv og bronse.

– I starten følte jeg at jeg måtte gå fort på ski, og jeg økte ganske mye fort. På andrerunden handlet det om å holde seg på beina. Det var en god følelse å komme inn på stadion slik jeg gjorde.

Spent på ski og føre

Hun skjønte at hun ville da hun tok fatt på de siste 2,5 kilometerne.

– Var det ekstra deilig å vinne med tanke på det som skjedde på 10-kilometeren?

– Ja, det har vært en veldig nervepirrende dag helt fra jeg våknet. Du går for laget og vil gjerne lykkes. Jeg har ikke lyktes i de to siste konkurransene, og jeg var veldig spent på hvordan det skulle føles. Du er spent på ski og føre, og i dag klaffet alt. Jeg lette etter en god følelse og synes jeg fikk det i dag. Da ser jeg fram til tremila også, sa Bjørgen.

Der holder hun Charlotte Kalla og Therese Johaug som store favoritter.

Nervøs Jacobsen

En spent Astrid Uhrenholdt Jacobsen avgjorde nærmest VM-stafetten for Norge på den tredje etappen.

Jacobsen ble sendt ut drøyt tre sekunder foran Sverige og Maria Rydqvist.

– Jeg var veldig nervøs før start. Mer nervøs enn jeg kan huske å ha vært på mange år, sier Jacobsen til NTB.

– Jeg så vi hadde noen få sekunder. Jeg bestemte meg for å lukke meg inn i min egen boble og gå hardt fra start. Jeg stolte på at jeg klarte å gå stort og bra på ski. Det klarte jeg, og det tror jeg stresset Maria litt, sier hun videre.

– Da var det egentlig bare å holde seg på beina og ikke ta noen sjanser inn til veksling, sier Oslo-jenta.

Til veksling var forspranget til Sverige og Finland helt oppe i 15 sekunder.

– Dette var utrolig gøy, spesielt etter det som skjedde tidligere i uken, sier hun.

Marit Bjørgen var sikkerheten selv på den siste etappen og gikk Norge inn til gull. Stina Nilsson spurtslo Finland i kampen om sølvet. Sverige var 29 sekunder bak Norge i mål. (NTB)

Mer fra Dagsavisen