Nyheter

Nå blir det elitehockey på Grünerløkka

(Ringerike - Grüner 1-2). Daglig leder i Grüner Ishockey, Trond-Erik Larsen (50) har 34 år bak seg i klubben, men aldri sett dem i eliteserien. Nå er de der.

Grünerhallen (Dagsavisen): Torsdag formiddag møtte Dagsavisen en spent daglig leder i Grüner Ishockey. I Grünerhallen kun timer før pucken skulle droppes i en av klubbens viktigste kamper gjennom historien. Med seier vil den gamle arbeiderklasseklubben være klar for neste sesongs eliteserie, mot alle odds.

– Det er veldig spennende, jeg må innrømme det. Jeg går med en nerve i magen i dag, sier daglig leder Trond-Erik Larsen til Dagsavisen.

Noen timer senere: Plassen ble sikret. Grüner snudde 0-1 for Ringerike til seier 2-1 på Hønefoss etter spilleforlengelse og er sensasjonelt nok klare for opprykk før den avsluttende kampen mot Narvik, som også er klare for opprykk. Narvik blir dermed tidenes første lag fra Nord-Norge på øverste nivå.

Ringerike tok ledelsen ved Michael Søderberg i skjebnekampen da det varspilt drøyt 13 minutter av midtperioden. Midtveis i siste periode utlignet imidlertid Herman Abelsen Sagfossen for Grüner. Dermed spilleforlengelse. Den var bare et drøyt minutt gammel da Håvard Ingerød Steen ble matchvinner og den store helten for Grüner.

Hjemme i Oslo forteller Trond-Erik Larsen at han har vært så spent at han har vurdert å gå og legge seg, for å så å våkne og se resultatet senere. Det går selvfølgelig ikke. Larsen skulle til Hønefoss. Sammen med et sultent og heltent Grüner-lag som øynet en liten sensasjon i norsk ishockey.

– Vi begynner å se at det kanskje kan gå, og det er med litt skrekkfryd, ler han.

– Nå ser vi at vi har noe å tape, det er første gang, legger han til.

For etter at Grüner slo nettopp Ringerike på hjemmeis søndag 10. mars så det plutselig lyst ut for den gamle arbeiderklasseklubben fra hjertet i Oslo. For Ringerike, som kommer fra eliteserien, åpnet kvaliken med å tape for Narvik. Det var likevel ingen krise, da Narvik vant årets 1. divisjon, og Ringerike kun trengte å legge Grüner bak seg.

Det klarte de ikke.

Vil invitere på søndagsmatiné

I og med at det kun var ni lag i årets eliteserie, består kvaliken av kun tre lag. Og to skal opp. Men kampen mot Grüner ble nok et slag i trynet for Ringerike. Grüner leverte varene på hjemmebane, og plutselig sto Ringerike med to tap, og kun to kamper igjen å spille. De reddet seg litt med å slå Narvik 6-3 på borteis, mens Grüner røk med samme sifre, i samme hall. Men Grüner sende Ringerike ned i 1. divisjon, og sørge for at kampen hjemme mot Narvik søndag kun blir en formalitet.

– Vinner vi i kveld kan vi invitere Narvik på søndagsmatiné klokka to, med kaffe og kaker, og litt lett underholdning på isen, humrer Larsen.

Et liv i Grüner

Larsen forlot Lambertseter, til fordel for Grüner i 1985. Siden den gang har han hatt flere roller i klubben. Først som spillere, senere som matrialforvalter, styremedlem, hjelpetrener ved behov og daglig leder. Det er et helt liv i én klubb, og det er mye han ser tilbake på med et smil om munnen. En av tingene som går igjen er at Grüner ofte har vært i stand til å skape litt hodebry, og trøbbel for sine motstandere. Grüner er et lag du ikke inviterer på fest, for å si det folkelig.

– For to sesonger siden hadde vi mye skader og sjukdom. Vi dro til Narvik i siste serierunde med 12 utespillere og to keepere. Narvik hadde invitert til bankett og litt av hvert. Jeg husker vi snakka om at  vi får gå ut og gjøre så godt vi kan, og at det hadde vært jævlig moro at denne turen her hadde blitt en historie som vi drar fram når vi har det litt hyggelig sammen. Litt sånn; husker du den gangen vi vant begge kampene i Narvik med 12 mann. Og så vant vi begge kampene, og det har blitt en sånn greie. Og etter kampene stod det ingenting i avisa selvfølgelig, smiler han.

– Vi var jo også og spilte mot Tønsberg for noen år siden sida. Dem hadde «ladies night» på en lørdagskamp, og det var ikke måte på. Så vant vi 4-0 eller 4-1 eller noe. Også var det en kamp, jeg husker ikke mot hvem, men det var en sånn «bamsekamp». Men vi rundspilte hjemmelaget, og de fikk jo ikke mål. Så til slutt fikk de bare beskjed av speaker om å kaste bamsene på isen, mimrer han, mens latteren sitter løst.

Nå kan dere ødelegge for Ringerike på litt samme måte, sende dem ned i 1. divisjon, i Hønefoss?

– Det er helt riktig. Det ligger litt i det. Når du tar på deg hjelmen, og går ut på isen der og vet at det er mulig å ødelegge for det andre laget, så vil du det, sier han.

Vil lære selv

Det er lenge siden et Oslo-lag hadde et reelt håp om opprykk til eliteserien i ishockey. Hasle/Løren har mange ganger vært i posisjon, men dabbet av mot slutten av sesongen. Mange har pekt på at det er for utfordrende økonomisk, men Larsen bekymrer seg ikke nevneverdig for det, og tror Grüner vil klare seg fint i landets øverste divisjon, om det skulle bli en realitet.

– Vi ønsker å ta sjansen, og utfordre oss sjøl litt, og erfare litt selv, og ikke bare høre på andre som sier at «det går aldri», «dere klarer aldri det». Og det er på en måte det som trigger oss litt. Det kommer til å bli tøft, men vi kommer ikke til å dø av det, forklarer han.

Økonomien er ingen hindring

Ifølge Larsen har nemlig Grüner en egenkapital på nærmere 1,6 millioner kroner. Likevel er han klar på at dette skal fungere mer som en fallskjerm dersom det skulle gå skeis.

– Det gjør jo at vi har en sikkerhet i forhold til det at mange sier at vi kommer til å gå konkurs. Derfor sier jeg at vi kommer ikke til å dø av å spille i GET. Det er en trygghet, som gjør at vi kunne ta valget om å spille i kvaliken. Vi har ikke noen intensjon om å spise opp hele egenkapitalen (hvis opprykk), men vi har en trygghet i den hvis det svikter, forklarer han.

I fjor brukte de litt av pengene til å bygge treningsrom, og det er slike prosjekter han ønsker å bruke pengene på. Ikke på spillerlønninger og A-laget. Han er tydelig på hvilken profil Grüner vil få i eliteserien dersom de skulle ende der.

– Blir ikke noe spesielt med lønninger eller noe slikt. Vi blir et rekruteringslag, eller et utviklingslag om du vil. Vi får være det tilbudet som mange etterlyser. «Hvorfor er ikke flere unggutter med?» De er med, men de sitter ytterst på innbytterbenken og får kanskje spille halvannet minutt i hver kamp. Hvor bra er det for utviklinga? Da kan de heller komme til oss å få masse erfaring. Det er slik vi ser oss selv i en eventuell eliteserie, sier han engajsert.

Ville spille på Grünerløkka - fikk dispensasjon

For å lov til å spille kvaliken til eliteserien vil forbundet ha forsikringer om at lagene som stiller, faktisk kommer til å spille i eliteserien kommende sesong dersom de kvalifiserer seg. Trond-Erik Larsen og Grüner har takket ja, og har derfor også takket ja til en eventuell plass i Get-ligaen. Den eneste utfordringen er hallen.

– Forbundet ville gjerne ha oss inn i Manglerudhallen eller Furuset Forum, eller en annen hall som var godkjent for spill i Get-ligaen, men det sa vi klart og tydelig fra om at var uaktuelt. Helt ærlig så trodde vi mer på et nei, enn et ja, men det ble ja. Med visse krav selvfølgelig. Vi skal gjøre noen små endringer dersom det blir opprykk, og så har vi en god dialog med kommunen om ting som må gjøres dersom vi skulle bli værende i eliteserien, forklarer han før han fortsetter:

– Det er jo litt med tilskuerkapasiteten. Den må vi øke. Men det er begrensa hvor mye vi kan gjøre, men litt kan vi få til, forteller han.

– Men fullsatt Grünerhall, da snakker vi atmosfære altså, legger han til, og poengterer at det bedre med en full Grünerhall, enn en hall med plass til 1500 med 600 på tribunen.

– Er ikke det litt av sjarmen da? Man kan godt drømme om at alle baner blir som DnB Arena, men det er langt fram dit, sier han.

Ishall, på Grünerløkka?

50-åringen ser med andre ord positivt på framtiden. Uansett om det blir opprykk eller ikke. Han forteller at dette har vært et løft for ishockeyen på Grünerløkka uansett utfall, men samtidig vet han at det er en lang vei å gå. En lang vei med masse potensial.

– Det er mye studenter som flytter inn, og ut fra alle deler av landet så har det vært litt utfordrende. Det er fortsatt litt sånn at hvis du går rundt på Grünerløkka og spør hvor ishallen er, så er det ingen som skjønner hva du prater om. Der har vi som klubb en jobb å gjøre. Men det bor 30.000 i nærområdet, og vi skal bare ha 700 av dem på kamp én gang i uka vi. Praten har også begynt å gå rundt på Grünerløkka nå. Som klubb har vi tjent på kvalserien. Klubben har blitt mer kjent, forklarer han.

«Original ten»

For som han selv poengterer, så er det nok mange som ikke vet at Grünerløkka har et ishockeylag. Selv blant de som følger ishockey tett er innsatsen i årets kvalik spektakulær. Klubben har på mange måter fått holde på helt for seg selv. Og blir sjeldent nevnt i noen som helst sammenheng. Selv ikke når man mimrer om ishockey er Grüner et lag man snakker om i Oslo-hockeyen. Da er det 70-, og 80-tallet med Furuset, Hasle/Løren, og Manglerud Star som dras fram, i tillegg til Vålerenga selvsagt. Men Grüner er en vel så viktig klubb historisk sett. Kanskje viktigere.

– Det er historie for ishockey her, det er ikke noe å lure på. Klubben var med å stifte Norges Ishockeyforbund sammen med sju Oslo-lag (Forward, Furuset, Gjøa, Hasle, Holmen og Trygg), og tre lag fra Trondheim (NTHI, Trond og Trondheim) i 1934. Og ble Norgesmestere i 1948. Fram til 1952 het klubben Strong, men spilte på nøyaktig samme plass som i dag, forteller Larsen før han legger til:

– Hvis vi skulle gå opp til GET er jo vi det eneste av de «original ten», ler Larsen med referanse til «Origianl six», som er de seks lagene som startet den nord-amerikanske ishockeyligaen NHL.

Til tross for en rik historie begynner det på bli noen år siden noen skrev i den sist. Laget rykka ned fra toppdivisjonen i 1977, og har aldri klart å vende tilbake.

– Det er jo ganske mange sesonger i toppen hvis man tar med starten. Men på 70-tallet var det mye fraflytting fra Grünerløkka, og det gikk sakte men sikkert nedover før nedrykket i 1977, forteller Larsen.

– Vålerenga er utkanten

Siden den gang har laget slitt i diverse divisjoner, men 50 år etter norgesmesterskapet, altså i 1998 rykket laget opp i 1. divisjon. De rykket ned igjen, og opp igjen året etter. Siden 2000 har laget spilt i 1. divisjon. Nå kan det skrives et nytt kapittel i Grüners historie, og blir det opprykk kan Grüner også sende et stikk til Vålerenga.

– Vil dere da synge «for en gjeng med bønder» til Vålerenga? Det som alltid har vært VIFs trumfkort på tribunen?

– Det er klart det er vi som er Oslo-laget. Vålerenga er utkanten, ler Larsen.

Lite oppmerksomhet

På Grüners ferd mot toppen av førstedivisjon, og nå også mot mulig spill i eliteserien, er det få, om noen som har notert seg klubben som en reel utfordrer. Larsen tror det har vært en fordel, men synes samtidig klubben fortjener å skinne mer enn den har gjort.

– For to sesonger siden kom vi på tredjeplass, to poeng bak Bergen som gikk til kvaliken. Og det var ingen som tok notis av det en gang. På en måte føler man at man ikke får kred for det man gjør, men samtidig gjør det ikke noe å hele tida skli litt under radaren, og vi får holde på med vårt, men når man presterer er det naturlig at man ønsker litt anerkjennelse for det. Det er klart det er morsomt det når vi ser at det står «Grüner» i en eller annen avis.

Så her får dere det: «Grüner», mine damer og herrer. Merk dere navnet. For Larsen drømmer stort.

– Jeg bruker mange timer her i hallen, vanner isen og sitter og venter. Da kan man sitte og drømme, forteller han, og gir oss et eksempel:

– Hvis vi rykker opp sammen med Narvik. Så har vi MS, som av flere årsaker er litt opp og ned. Plutselig går de til sluttspill, men så kan de også være dårligere. Vi har ofte skapt trøbbel for dem. Blant annet slo vi dem to år på rad i treningskamper der de lå i eliteserien, og vi i førstedivisjon. Og så har du Stjernen som sliter med penger nå. Hva får dem til neste år? Det prates om at dem må ned med budsjettene, og halvere det ene og det andre. Narvik har vi både tapt og vunnet for. Altså, kanskje Grüner går til sluttspill neste år, smiler han lurt.

Trond-Erik Larsen har hele tiden lagt inn forbehold dersom, hvis, om Grüner rykker opp. De ble alle innfridd på Hønefoss. Opprykket er et faktum.

Narvik

Narvik blir altså det første nordnorske laget i eliteserien noen gang. Laget har levert en sterk sesong og forsvarte fjorårets serietittel i 1. divisjon.

Narvik ble tilbudt den plass i eliteserien allerede denne sesongen som følge av at Lørenskog ikke fikk lisens, men takket nei. Bakgrunnen var at klubben ikke kom til enighet med ishockeyforbundet om betingelsene.

Uenigheten handlet om den økonomiske belastningen klubben ville bli påført ved de mange reisene sørover til bortekamper. Foran neste sesong har ishockeyforbundet sagt ja til å legge til rette for at belastningen skal bli til å leve med.

Den nordnorske klubben spilte i svensk 3. divisjon før de fikk konsesjon for spill i norsk 1. divisjon i 2012, skriver NTB.

Mer fra Dagsavisen