Sport

Muhammad Ali er død

Muhammad Ali vil bli husket som tidenes kanskje beste tungvektsbokser. Han døde på sykehus natt til lørdag norsk tid, 74 år gammel. Det bekrefter en talsmann for familien hans. Han gikk 61 kamper som profesjonell, tapte fem av dem og gjenvant VM-tittelen tre ganger.

Av Per-Kristian Eriksen

Ali, som opprinnelig het Cassius Clay, har vært innlagt på sykehus i Phoenix, Arizona de siste dagene på grunn av en luftveissykdom. Familien skal tidlig fredag ha fått beskjed om at han ikke hadde lenge igjen å leve, ifølge NBC.

«Leppa fra Louisville» (The Louisville Lip), «Folkets mester» (The People's Champion) eller rett og slett «Den største» (The Greatest) ble han kalt i årene som aktiv. Kjært barn, mange navn, og Ali var en utøver med en stor tilhengerskare.

LES KOMMENTAR: Hvorfor ble han så stor? http://www.dagsavisen.no/sport/sykkeltyveriet-som-skapte-en-amerikansk-drom-1.734743

Amatørkarrieren ga 100 seirer og bare fem tap, og den ble kronet med OL-gull i lett tungvekt i Roma i 1960. Da var Cassius Clay, som han het den gangen, bare 18 år gammel. Han hadde trent boksing siden han var 12.

Gullet fra Roma betød farvel med amatørboksingen. Clay ble profesjonell, og han var ikke mer enn 22 år gammel før han sto som ubestridt tungvektsmester etter seieren over Sonny Liston i 1964. Kampen gikk i Miami og var Clays 20. Han vant på teknisk knockout i sjuende runde. Året etter slo han Liston igjen i returkampen, og da avgjorde ham på knockout, før han konverterte til islam og tok navnet Muhammad Ali.

Han kvittet seg med «slavenavnet» Cassius Clay.

Stor på alle områder

Muhammad Ali blir regnet som en av historiens største og beste boksere noensinne. Rekordlisten hans taler for seg selv. Han forsvarte VM-titlene sine 19 ganger.

Han likte å si om boksingen sin og opptredenen i ringen at «han fløt som en sommerfugl og stakk som en bie». Mange motstandere fikk føle at det ikke bare var tomt prat. 37 av seirene vant han på knockout.

Ali, som startet proffkarrieren tidlig på 1960-tallet, holdt på helt til han gjenerobret VM-tittelen for tredje i en kamp mot Leon Spinks i 1978. Han trakk seg tilbake i 1979, men gjorde comeback i et forsøk på å bli verdensmester for fjerde gang mot Larry Holmes i 1980, men den kampen tapte han på poeng.

Også utenfor ringen markerte han seg, først og fremst ved at han nektet å delta i Vietnamkrigen av samvittighetsgrunner. Han ble dømt for dette forholdet i 1967, men tok saken til Høyesterett, noe som førte til at han ble frikjent i 1971.

Han brukte også sin popularitet til å engasjere som på områder som gjaldt religiøs frihet og kamp mot rasisme. Ali hadde en stemme som ble hørt.

Udødelige kamper

Ali gikk mange store kamper i karrieren sin, og noen av dem ble nærmest udødeliggjort. Det gjelder, ikke minst, «The Rumble in the Jungle». I kampen som gikk i Kinshasa, Zaire i oktober 1974 slo han regjerende mester George Foreman på knockout i åttende runde.

Like kjent er «The Thrilla in Manila» året etter da han slo Joe Frazier på teknisk knockout i den 14 av i alt 15 runder.

Alt tapte fem av 61 kamper. Det var ikke mange som klarte å slå ham i kanvasen, men engelskmannen Henry Cooper klarte det som førstemann.

De to møttes i London 18. juni 1963, og Ali gikk ned i den tredje runden. Han kom seg etter sjokket og avsluttet sin 19. proffkamp med seier i den femte runden. Det var et ørlite sjokk, som fort ble glemt, for i kampen etterpå erobret han VM-tittelen for første gang.

Det anerkjente boksemagasinet «The Ring Magazine» har kåret seks av Alis kamper til årets kamp i internasjonal boksing. Fem ganger har det samme magasinet kåret ham til årets bokser. Ingen andre kan vise til maken.

Redusert

Etter at den aktive karrieren tok slutt, ble det klart at boksingen hadde tæret på den gamle mesteren. Han fikk diagnosen Parkinsons sykdom, og etter hvert ble han mer og mer preget av dette. Men populariteten beholdt ham. Det så man, ikke minst, de gangene han var æresgjest på de store tittelkampene i boksing i Las Vegas, og også da han tente OL-ilden i Atlanta i 1996.

At han har sin naturlige og fortjente plass i boksingens Hall of Fame er selvsagt. Han har også fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Om ikke dette er nok, så mottok han Presidentens frihetsmedalje av George W. Bush i 2005.

Nå er en av verdens beste og mest kjente idrettsutøvere død. Ali etterlater seg kone og ni barn. (©NTB)

FAKTA OM MUHAMMED ALI

Født: 17. januar 1942 i Louisville, Kentucky

* Bostad: Phoenix, Arizona

* Yrke: Proffbokser

* Høyde: 1,92 meter

* Vekt: +100 kg

* Sivil status: Gift med Veronica, ni barn

* Amatørkarriere: 100 seirer, fem tap, OL-gull i lett tungvekt, Roma 1960

* Proffkarriere: 61 kamper, fem tap (37 knockoutseirer)

* Gjenvant VM-tittelen tre ganger, forsvarte VM-titlene 19 ganger

* Fem ganger kåret til årets bokser av The Ring Magazine

* Fikk Presidentens frihetsmedalje i 2005. Er medlem av Boksingens Hall of Fame. Har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Tente OL-ilden i Atlanta i 1996.

* Muhammad Ali hadde diagnosen Parkinsons sykdom i mange år. Han døde på sykehus fredag kveld. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen