MS utligna til 1-1 i kamper mot VIF

Det skulle gå åtte kamper før MS klarte å slå Vålerenga denne sesongen. Tidspunktet for den første kunne ikke vært bedre.

Manglerud Ishall (Dagsavisen), MANGLERUD STAR - VÅLERENGA 2-1 (1-0, 0-0, 1-1): Etter 5-1 til Vålerenga i den første kvartfinalen mellom MS og Vålerenga (som spilles best av sju kamper), var det få som trodde at MS skulle klare å slå tilbake allerede i kamp to på egen is. Men Dave Livingstons mens kjempet Vålerenga ut av stilen, og seriemesterne var ikke til å kjenne igjen.

– Jeg er stolt av dem. De (Vålerenga) har et lag med masse erfaring, og vi har tapt alle sju kampene så langt denne sesongen, men i dag fikk vi endelig muligheten til å slå dem, sier MS-trener Dave Livingston til Dagsavisen etter kampen.

MS var offensive i hodet, og ville rett og slett mest i kveldens kamp. Samtidig hadde de marginene på sin side mot et Vålerenga-lag som virket sløve. På grensen til nonchalante. Det fikk de svi for, og MS kunne til slutt gå seirende av egen is med 2-1, og dermed 1-1 i kamper i kvartfinalen.

– Manglerud jobber hardere enn oss, og har en god målvakt. Vi er litt for bekvemme i det vi gjør, og Manglerud får betalt for å ofre seg, og jobbe hardere, sier VIF-trener Roy Johansen til Dagsavisen.

Ikke bra nok

Etter kampen brukte Roy Johansen, og Espen «Shampo» Knutsen litt tid på å drøfte det som nettopp hadde skjedd før vi fikk en prat.

– Hva ble diskutert?

– Vi må se om vi kan gjøre noe annerledes. Det er naturlig når du ikke scorer mer enn ett mål, svarer Johansen.

MS tok ledelsen snaue tre minutter før første periode var over. Målscorer var Mats Aleksander Henriksen, som etter å ha blitt skadet mot slutten av seriespillet nå er tilbake for MS. Forutenom målet spilte senteren en glimrende kamp for vertene, og ble til slutt kronet med bestemannsprisen. Målet i seg selv var også av den lekre sorten, der han først dro av Stefan Espeland, før han satt pucken mellom bena på Steffen Søberg.

– Hvor viktig er det å få det første målet, og gå til pause med det?

– Når vi tar ledelsen spiller vi bedre, og mer fokusert, og blir vi ikke stressa. Ligger vi under blir vi stressa, og man prøver å vinne kampen på egenhånd, sier Livingston.

Ingen reprise

Men i bakhodet lå torsdagens første kvartfinale. Der hadde MS også klart seg bra i de første 20 minuttene, og hadde 0-0 før det rakna i andreperiode. Og det stod ikke på sjansene for Vålerenga i midtperioden, men også MS hadde flere gode muligheter til å øke ledelsen, men perioden endte 0-0, og dermed stadig ledelse til vertskapet.

– Innsatsen og holdninga var der, mer enn på torsdag (kamp 1). Første periode spilte vi som en sluttspillkamp skal spilles, men så smeltet vi i andre. Vi snakka om det, og diskuterte det. Vi var klare på at vi måtte være fokuserte, og ikke få en dårlig start i andre, sier Livingston.

Bomma på straffe

Med 27 sekunder igjen av midtperioden fikk imidlertid Vålerenga muligheten til å redusere. Tobias Lindström kom alene med Joyce, halsende etter kom Emil Frøshaug, som klarte å hindre VIFs toppscorer å avslutte ordentlig. Dessverre for Frøshaug mente dommeren at han gjorde det ved å slå i hanskene på Lindström, og dermed straffeslag. Tobias Lindström tok straffen selv, men feilet mot en god Kris Joyce.

Vålerenga, som har vært ligaens suverent beste lag offensivt i seriespillet slet i store deler av kampen med å skape målsjanser mot MS, men i tredje fikk de flere. Og spesielt Martin Røymark. Etter et skudd la pucken seg pent til rette en meter fra mål. Hverken keeper eller spillere stod i veien, men Røymark selv stod litt langt unna, og møtte prøve å strekke fram kølla og pirke pucken i mål. Landslagsspilleren bommet imidlertid på pucken, og Matthew VanVoorhis fikk kastet seg inn og klarert.

– Vi hadde flaksen på vår side i dag, vi kan være ærlige på det, sier Livingston.

Kjempa godt

MS stod i veien for det aller meste. De blokkerte skudd, forstyrra pasninger, og ga ikke Vålerenga fred. Det var noe de hadde snakka om på forhånd.

– Vi var fysiske også. Det må vi fortsette med, og ikke gi dem de rommene de vil ha. Vi må være i kroppen på dem, uten å ta utvisninger. Vi snakka om alt det før kampen. Du må gjøre det lille ekstra. Du må få kroppen din imellom, du må forstyrre skuddene. Alle de små tingene er viktige. Gjør vi det kan alt skje, sier Livingston.

Og dette var dagen da alt kunne skje. For tidlig i tredje periode dukket Per Kristian Person opp og satte inn 2-0. Hans første scoring for sersongen (!) skulle senere vise seg å bli matchvinnerscoringen. For med to og et halvt minutt igjen av tredje periode kom reduseringen for VIF. Målscorer Rasmus Ahlholm. VIF hadde en liten sluttspurt, men det var ikke dagen for VIF. Det var den dagen for VIF.

– Ja, det var den dagen. Vi hadde mye sjanser, men scorer ikke på de mest åpne mulighetene. Da blir vi sårbare. Vi har ingen grunn til å være fornøyd med dette. Vi mangler trøkk og desperasjon, sier Johansen.

– Trodde dere at dette skulle gå litt lettere?

– Ja, vi har jo snakka om at det er viktig å være klar fra start, men i dag synes jeg MS jobber hardere, vinner de løse puckene, og dekker mye skudd. Samtidig jobber de hardt, mens vi ikke scorer på de store sjansene våre. Men det er absolutt mye å hente på innstilling, sier Johansen.

Ny spenning

Med 1-1 i kamper er det virkelig spenning allerede fra start i kvartfinalen mellom de to Oslo-lagene. Vålerenga er fremdeles kjempefavoritter til å gå videre, men vi lar Livingston drøfte om det finnes noen muligheter for et lite sjokk.

– Vel, vi får se hvordan det går. Hvis vi jobber som dette, og har vi energi til å legge ned innsatsen vi gjør i dag har vi selvfølgelig en mulighet. Spørsmålet er hvor lenge vi orker å kjempe som dette, og om vi klarer å unngå flere skader. Vi får se, sier Livingston som også legger til at kamptidspunktet gagnet MS.

– Vi spiller alltid bedre i helgene. Da har ikke spillerne våre vært på jobb og skole tidligere på dagen, avslutter han.

Neste kamp spilles allerede mandag. Da i Furuset Forum.