Nyheter

MS og VIF jakter mål i byderby

Manglerud Star og Vålerenga har hatt de samme utfordringene så langt denne sesongen. Nemlig å få pucken i mål. Det vil i hvert fall ett av lagene endre på i kveldens kamp.

Til sammen har MS og Vålerenga scora 19 mål på 10 kamper (MS har scora elleve, mens VIF står med åtte). Det er lite. Vålerenga er faktisk det laget som har scoret færrest mål på sine fem første kamper, men til gjengjeld er de det laget som har sluppet inn minst (sammen med Stavanger). Kun åtte pucker har funnet veien inn i VIF-buret.

– Vi scora mye mål i fjor, i år har vi ikke scora så mye mål. Så jeg tror ikke det blir noe lett kamp for oss, det blir det ikke, sier Roy Johansen til Dagsavisen.

Noen kilometer lenger øst er ikke målproduksjonen mye bedre. 11 mål på fem kamper er greit, ikke noe mer.

– De har jo mista noen av de spillerne som gjorde poeng i fjor, og det samme har jo vi. Selv om de har Lindström og noen av de gutta der fortsatt da. Vi sitter her med grovarbeidera, så vi mangler den spissen som skal gjøre poenga for oss, sier Manglerud Stars assistenttrener Ove Sundelius til Dagsavisen.

Lindström ute

Tobias Lindström er imidlertid ikke med for VIF i kveldens kamp i Manglerud Ishall. Det ser Sundelius på som en stor fordel for MS. Samtidig har han viktige spillere ute selv. Manglerud Stars kanskje beste back, Emil Frøshaug, forsvant nemlig ut med en kraftig hjernerystelse i forrige kamp mot Stjernen. På skadelista finner vi også Petter Andersen og Sander Boroczky, i tillegg til at Håkon Nilsen sliter med en betennelse i håndleddet.

Les også: Sliter med å score, men nå er det også skadetrøbbel for Vålerenga

– Hva er utfordringa, Ove?

– Det blir vel egentlig det samme som det alltid er. Det blir å score mål. Vi veit de har en god keeper, og et godt forsvar, og når vi sliter med å score så lukter det jo ikke mye mål her, innrømmer han.

– Dere er kanskje det laget som er mest interessert i at det blir lite mål i denne kampen?

– Jo lengere det står 0-0 er en fordel for oss. Det er absolutt muligheter. Løsner det for én så kan det fort løsne for en annen, sier en optimistisk Sundelius.

Muligheter

Men med et MS-lag med to backer ute, og en usikker kan det kanskje være muligheter for VIF å få i gang poengproduksjonen for alvor. Roy Johansen håper, men advarer likevel mot MS i Manglerudhallen.

– Ja, det er muligheter for det, men vi møter jo et lag som ligger kompakt. Vi føler at vi har bra kontroll på Manglerud og at vi skal håndtere dem, men de er et vanskelig bortelag. Det er alltid vanskelig å spille i Manglerudhallen, så ingen grunn til at det ikke skal bli jevnt, mener den tidligere landslagssjefen, og legger til:

– For oss er det en match vi bør vinne om vi skal ha noe heng på den fjerdeplassen.

– Hva er grunnen til at man ikke scorer? Er det tapet av Espeland og Ahlholm?

– Det klikka med den førsterekka i fjor, og de skapte masse, masse. Tar du bort en av brikkene i en sånn rekke er det ikke sikkert de andre produserer like mye. Førsterekka produserte veldig mye for oss i fjor. Vi scora også mye i powerplay i fjor, det har vi heller ikke gjort i år, svarer Johansen og tar oss med til et viktig aspekt når det kommer til å score mål, nemlig overtallspillet.

– Dommera blåser på alt mulig

Og her ligger kanskje nøkkelen for begge lag. MS står med en uttelling på 13,8 prosent i sine overtall, mens VIF kun har scoret på 12, 5 prosent av sine muligheter i overtall. Det er riktignok ikke lavest i ligaen for noen av dem, men likevel et svært lavt tall.

– Vi sliter med å score må, og vi sliter i powerplay, sier Sundelius.

– Powerplay er veldig viktig i norsk hockey. Dmmera blåser for alt mulig, og det er mye utvisninger begge veier, sier Roy Johansen.

– Hvordan jobber man for å knekke koden med å score flere mål?

– Hadde vi hatt et godt powerplay hadde vi slått Stavanger. Det har vært en god start for oss, vi har vunnet skudda både mot Frisk og Stavanger, som vi tapte. Samtidig mangler vi litt av den spissen vi hadde i fjor. Så får vi se om vi kan få flere mål av skudd på mål, og få inn noen returer og slik, sier han.

Som normalt

De to lagene deler altså de samme utfordringene, men på ett område er ting akkurat slik det pleier å være. Nemlig defensivt hos VIF. For selv om laget kun har scoret åtte så langt, så har de samtidig kun sluppet inn åtte. Defensivt ser VIF like bunnsolide ut som de har gjort siden Roy Johansen kom inn dørene på Jordal.

– Vi veit at det kan gi oss en del poeng, forklarer Johansen.

– Du er glad i et godt forsvar, Roy?

– Ja, men det ligger i grunn. Vi produserer masse fremover vi, men det er viktig at alle vet hva de skal gjøre uten puck til enhver tid, og skape forståelse for at det er en viktig del for å vinne hockeykamper.

Les også: Dagsavisens tabelltips 2019/20

Begge trenerne ser altså muligheter for å score mål, men Roy Johansen oppsummerer egentlig problemet til begge klubbene ganske enkelt.

– Det handler mye om økonomi, for å for hente de spillerne man ønsker.

Håper på mye folk

Lite mål er kanskje ikke det beste innsalget, men kanskje en ketchup-flaske på invitasjonene kunne gjort susen for MS. Sundelius håper uansett at folk kjenner sin besøkelsestid når de to rivalene entrer isen 18.30 i kveld.

– Det hadde vært moro om det kom litt folk, og at vi kan skape litt stemning. Det er moro både for spillere og publikum. En match mot Vålerenga bør jo trekke noen folk, mener han.

– Men da bør man kanskje ha håp om å få med seg noe?

– Ja, det er jo klart. Hvis man tror at man kommer hit og blir nedsabla så er det jo ikke noe moro å komme og se på. Så vi må prøve å by opp til dans, og det skal vi gjøre, lover han.

– Hvor stor er forskjellen på seier og tap i denne kampen?

– Veit ikke hvor stor forskjell det egentlig er, sier Sundelius, som vet at det kommer flere muligheter utover i sesongen.

Men etter en kort tenkepause fortsetter han:

– Men det er klart, hvis vi slår Vålerenga her hjemme så er det en kjempeboost for oss.

– Er ikke det en stor forskjell?

– Jo, jo, det må du gjerne si, men konsekvensene av at du taper er: Det er trist å tape, men det er ikke verdens undergang.Men det er klart vi går jo ut her for å vinne, og går vi ut her og tar tre poeng så er det kjempestort for MS som klubb, helt uavhengig av hvordan det kommer, forklarer han.

– Det er ikke noen grunn til å grave seg ned om du ikke vinner, for hvis du skal sammenligne laga og ser at Vålerenga er dårligere enn i fjor, så er vi også dårligere enn i fjor. Vi skal spille på vårt beste for å slå Vålerenga, hvis ikke Vålerenga har en dårlig dag da, det kan jo også hende. For all del, avslutter Sundelius.

Før kveldens kamp ligger Manglerud Star nederst på tabellen med null poeng (starta med minus tre), mens Vålerenga følger opp den røde tråden med tallet åtte. Det er nok til en foreløpig femteplass.

Mer fra Dagsavisen