Sport

MS fikk bank i sitt første møte med nye Jordal amfi: – Vi fortjener ikke varmtvann i dag

På Manglerud sliter de med varmtvann i dusjen. Kontrasten til nye Jordal amfi og Vålerenga har aldri vært større utenfor isen, men lørdag var kontrasten ganske stor også på isen.

JORDAL AMFI (Dagsavisen): Lørdag var det klart for Manglerud Stars første møte med hallen de selv en gang i tiden brukte som egen hjemmebane. I 1977 og 1978 tok klubben sine to, til nå eneste, kongepokaler med Jordal amfi som hjemmearena.

Tiden har gått, og nå er det kun Vålerenga som spiller på Jordal. Både bokstavelig og billedlig talt. For Vålerenga spilte, mens MS sto og så på lørdag kveld, og til slutt vant VIF 6-2.

Dagen før kampen møtte vi kaptein Joachim Engebråten Hermansen etter treninga til MS. Han kunne fortelle at han gledet seg til å spille på nye Jordal, men minnet samtidig om at det finnes flere lag i byen, og at de også gjerne vil bli sett.

– Det hadde vært fint om vi kunne fått varmtvann i dusjen i hvert fall, sa Hermansen etter treninga fredag.

Viktig at alle blir sett

For kontrastene har aldri vært større. Fra kalde dusjer i en sliten hall på Manglerud, til VIFs nye storstue. Og forskjellene var omtrent akkurat like tydelige ute på isen lørdag også.

Hermansen hadde håpet å vise verden at det finnes flere lag fra hovedstaden som også kunne trengt en hjelpende hånd. Men i stedet leverte Manglerud Star ned mot det svakeste vi har sett denne sesongen.

– Det er tøft. Det er jo flaut å komme ned hit og bli pissa på av Vålerenga. Det hadde vært kult å vise alle at det er tre Oslo-lag, for det glemmer folk her i byen, sier Hermansen til Dagsavisen etter kampen på Jordal, sier han til Dagsavisen etter kampen.

– Det er flaut. Det er lov å være skuffa i dag, men vi har ikke råd til å se ned. Vi må lære av de feilene vi gjør, og så kommer det snart nye muligheter, legger han til.

Må se framover

Allerede tirsdag skal MS i aksjon igjen, da kommer Lillehammer til Manglerud. Det blir sesongens første kamp mellom de to lagene.

– Det bor jo mye i det laget her. Nå handler det bare om å få ut potensialet alle mann, og jobbe med det som er avgjørende for at vi slipper inn mye mål. Ta med oss at vi scorer litt mål, og prøve å finne noe. Det er også viktig at vi ikke graver oss helt ned. Vi må lære av de feila vi gjør, og bygge videre mot neste oppgjør, sier MS-kapteinen.

Gamle synder

Mot Vålerenga gikk MS i mange av de samme fellene som de har gjort tidligere. Utvisnger ble den mest framtredende i lørdagens kamp mot VIF.

Seks utvisninger pådro MS seg i løpet av første periode, og Vålernga utnyttet seg av det to ganger, og leda 2-0 etter første periode.

– Vi skal ikke skylde på dommerne. Nå er det hver match, og vi har soleklart mest utvinninger i ligaen nå. Vi må gå i oss selv, forteller han, og legger til hvordan man ender opp med så mange utvisninger:

– Man står litt feilposisjonert, havner litt på etterskudd. Det er mange faktorer hvorfor utvisningene kommer. Men for oss nå handler det om å mobilisere for neste match. Vi må bruke de dagene vi har nå til å finne veien. For matchene kommer fort nå. Skuffa i dag, men vi kan ikke grave oss ned.

For hver gang MS var i ferd med å spille seg inn i kampen pådro de seg en ny «tominutter». Den måtte ryddes unna, før man deretter måtte bruke tid på å finne igjen til sitt eget offensive spill.

– Man mister hele flyten. Uansett om man hadde «killa» dem eller ikke. Spillere blir kalde, og rekkene blir skjevt fordelt med istid allerede fra dropp én. Folk kommer ikke helt inn i kampen. Skal ikke bare skylde på utvisninger, for vi taper fortjent mot et bedre lag, men det hjelper på en måte ikke. Vi har hatt litt samtaler om at vi er alt fort dårlige på å drepe moment. Når dem scorer, så kommer det ett til i byttet etterpå. Og det er for dårlig, sier Hermansen.

Hermansen er likevel klar på at skylda ikke nødvendigvis skal legges på de som tar utvisningene.

- Jeg må få lagt til at det ikke bare er utvisninger, man gjør masse feil i fem mot fem også. Jeg personlig har ikke tatt så mange utvisninger, men jeg gjør mange feil. Så det er ikke for å peke finger til noen, vi gjør feil over hele linja. Men utvisningene er veldig avgjørende.

Manglerud Star og Vålerenga er de to lagene som har hatt flest undertall så langt denne sesongen. Begge har havnet 86 ganger i undertall.

I tillegg til mange utvisninger slipper MS inn like etter å ha sluppet inn, de slurver, og det virker energiløst.

Fra 3-0 til 4-0 tok det for eksempel kun 16 sekunder. Ett minutt og 19 sekunder senere lå også 5-0 i nettet bak Lars Haugen, som heller ikke i dag leverte i MS-målet.

Det er vanskelig å forklare hva som er den viktigste årsaken til at kampen mot VIF ble som den ble. Men det starter ofte med svak kvalitet på det de gjør. Pasninger som er en halvmeter for korte eller for lange, eller dårlige mottak, fører til at Vålerenga får mange lange angrep.

Det fører igjen til at MS-spillerne blir slitne, og tar dumme utvisninger. Slik var melodien i store deler av kampen på Jordal lørdag.

– I dag fortjener vi ikke varmtvann. I dag er vi ikke bedre. Vi kommer skeivt ut når vi tar så mye utvisninger. Vi spiller oss litt inn i kampen igjen, men så slipper vi inn alt for lette mål. Vært sånn en periode nå, sukker Hermansen.

Skylder ikke på karantene

Manglerud Star så heller ikke ut til å være 100 prosent i fysisk form. Laget var ute i karantene i ti dager etter at de møtte Sparta 19. november, men har trent siden mandag. Hermansen mener imidlertid ikke at den fysiske formen har tapt seg.

– Nei, det vil jeg ikke si, men man er jo toppidrettsutøver, så ti dager merker man. Men man har hetna inn det på noen dager. Men Vålerenga er jo det laget som kanskje er best trent i ligaen, og det er mulig det har noe å si i dag. Men jeg vil ikke si at vår fysiske forme er noe dårligere nå enn før karantenen. Jeg tror mer at man mister den hockeyfeelinga og timinga. At hodet er på rett plass, sier Hermansen og legger til:

– Selv om gutta har hatt ti dager i karantene så har man jo trent. Så man har jo fått opprettholde den fysiske biten. Men det er ikke noe å skylde på det heller. I dag er vi ikke bedre. Vi må finne veien for å komme oss ut av den litt negative trenden i det siste nå.

Tøffe kamper

I tillegg føler Hermansen at de kanskje ikke har vært så heldige med hvilke lag de har møtt like etter karantenen, men er klar på at det ikke er noen unnskyldninger, og at løsningene må komme i framtida.

– Nå har vi møtt to av de beste laga i ligaen. Selvfølgelig kanskje på litt ugunstig tid med tanke på at man har vært borte i ti dager, noe mister man jo - det er ikke det jeg sier, selv om ikke det er en unnskyldning.

MS møter Lillehammer hjemme tirsdag. Deretter venter serieleder Frisk Asker – også det i Manglerudhallen.

Mer fra Dagsavisen