MS ble straffet hardt nok en gang - tapte hjemme mot Lillehammer

MANGLERUD STAR - LILLEHAMMER 3-5 (1-2, 1-2, 1-1): En redningsprosent på 64, kombinert med en sviktende offensiv, sørget for at MS nok en gang gikk poengløse av isen.

MANGLERUD ISHALL (Dagsavisen): - Vi scorer ikke, og de gjør det. Vi gjør så godt vi kan, vi jobber hardt, og systemet virker. Det ser man, for vi skaper en del, og prestasjonen er god i perioder. Men vi mangler litt, sier MS-trener Dave Livingston til Dagsavisen etter 5-3-tapet hjemme mot Lillehammer torsdag kveld.

MS står med tre poeng, og ligger med det sist i eliteserien etter at laget nå har møtt alle de andre lagene én gang. Det skiller ett poeng opp til Grüner på plassen foran, og fire til Narvik på 8. plass.

Torsdagens motstander har vist seg å være en tøff nøtt å knekke for MS de siste sesongene. Lillehammer står med 12 strake seire mot MS, som ikke har slått opplendingene siden januar 2017, den gang etter forlengning. Forrige trepoenger mot Lillehammer kom så langt tilbake som i januar 2016. På 21 kamper de siste fire sesongene har samtidig 11 av oppgjørende endt med ettmålsseier. Og det skulle vise seg å bli en ny tett, og jevn batalje mellom de to nabofylkene.

God start av MS

I åpningen av kampen så det ut til at MS var mer interessert i å bryte den vonde statistikken, enn Lillehammer var interessert i å forlenge den, og MS-kaptein Joachim Engebråten Hermansen ga vertene ledelsen, med det som var hans første scoring, og målpoeng, for sesongen, etter drøye seks minutters spill. Fullt fortjent.

Gleden over en sjelden gang å ha tatt ledelsen varte imidlertid ikke lenge. To minutter senere lirket Lillehammers poengkonge Nick Dineen, pucken inn i krysset fra nærmest død vinkel. En enorm prestasjon.

MS lot seg imidlertid ikke knekke, og leverte til tider god ishockey, og skapte flere gode muligheter. Sviktende ferdigheter foran motstanderens mål har vært en gjenganger så langt for Manglerud denne sesongen. Torsdagens kamp var intet unntak. Mathias Trygg hadde en kjempemulighet da han ble servert på helt blant kasse av Kjetil Martinsen, men en god jobb av Lillehammer-back Sondre Bjerke gjorde arbeidsforholdene vanskelige for Trygg, og pucken havnet til side for mål.

Og da MS ikke klarte å omsette sine muligheter, viste en ny nordamerikaner seg frem for Lillehammer, og styrte inn et skudd fra Adrian Saxrud Danielsen, 49 sekunder før periodeslutt. Et nytt slag i trynet for et MS-lag som hadde vært på høyde, og i store deler av perioden bedre, enn gjestene fra OL-byen.

Skuddstatistikk etter de første 20 minuttene: 10-6. Resultat: 1-2.

- Vi skaper flere gode muligheter. Blant annet har Marcus Ekberg et par store, sier Livingston etter kampen.

Og det hadde han rett i. Marcus Ekberg fikk muligheten alene med Jørgen Hanneborg en gang i første periode, og i den andre fikk han en ny god mulighet til å sette pucken alene med Lillehammers sisteskanse. Forsøk nummer en ble reddet, nummer to gikk utenfor mål.

Fire baklengs på 11 skudd

Det var imidlertid ikke det eneste MS skapte i midtperioden, der de fortsatte å levere god ishockey, men samtidig fortsatte med å brenne sjanser, samt slippe inn alt for enkle mål.

For der Marcus Ekberg skjøt til side for mål, satte Stian Kalterud Nystuen skiva i garnet, da han fikk muligheten alene med Ole Morten Furseth. Avslutningen var et godt stykke unna den øverste hylla, men vet var likevel nok til å overliste MS-målvakten.

MS slo imidlertid kjapt tilbake. 30 sekunder etter 3-1-scoringen fyrte Alexander Kristiansen av fra blålinja. Pucken gikk via hansken til Gustaf Berling, og i mål bak Hanneborg. 2-3.

Men snaue to minutter senere satt Nick Dineen inn sitt andre for kvelden og økte til 2-4 for Lillehammer. Etter fire baklengs på 11 skudd hadde Dave Livingston sett nok av Ole Morten Furseth i denne kampen, og med pinlige 64 i redningsprosent måtte Furseth tre til side, og overlate keeperplassen til Oscar Fröberg.

- Vi trenger noen redninger fra keeperen vår. Vi er helt avhengig av at de ligger nær 90 i redningsprosent, og helst over sier Livingston, som er klar på at problemet er sammensatt, og at det på langt nær er keeperen alene sin feil at MS lekker.

- Vi har mange unge backer, de gjør så godt de kan. Det er alt jeg kan si.

Mangler viktige brikker

At Manglerud Stars to best rutinerte, og beste backer, Christer Simonsen og Emil Frøshaug er ute med skader hjelper heller ikke.

- Det er klart vi hadde hatt bruk for dem, men slik er det akkurat nå. De som er utpå der jobber hardt, og forsøker, sier Livingston.

- Håkon Nilsen leverte en fin kamp?

- Det gjorde han, men han er en ung gutt (21). Vi kan ikke forvente at han skal dra dette. Det er ikke den rollen han skal ha, sier Livingston.

Keeperbytte ga positive svar umiddelbart, for drøye halvannet minutt før periodeslutt fikk Lillehammer tildelt et særdeles billig straffeslag.

Fröberg sørget for rettferdighet da han stoppet Kalterud Nystuens straffeforsøk.

Frustrert over utvisninger

Fem og et halvt minutt ut i tredje periode pådro Kjetil Martinsen seg en to minutters utvising for slashing, og knappe minuttet senere ble MS redusert til tre mann, da Ludvig Steenberg også pådro seg en to minutters utvisning for slashing. Dette skulle vise seg å bli dyrt for hjemmelaget.

MS klarte riktignok å ri av fem mot tre-spillet som varte i ett minutt, men i spill fem mot fire satt Julius Persson inn det som så ut til å være spikeren i kista. Etter kampen reagerte Livingston både mot egen spiller og dommerne.

- Utvisninga til Kjetil er helt grei. Det er en egoistisk utvisning. Men den til Steenberg … Nei , jeg vet ikke hva jeg skal si, sier en tydelig frustrert Livingston.

Lysglimt fra en 19-åring

MS så betraktelig tyngre ut, og skapte vesentlig mindre, enn hva de hadde gjort de to foregående periodene, og kampen så mer eller mindre kjørt ut.

Men seks minutter før slutt fikk MS en livbøye. 19 år gamle Pontus Finstad som ble stoppet alene med Jørgen Hanneborg, og denne gangen var det ingen tvil om at det var korrekt å dømme straffeslag.

Straffeslaget ekspederte Finstad på glimrende vis. Med gode bevegelser, og en avslutning der han først gikk til høyre på backhand, før han lynkjapt vendte tilbake på forehand, var nok til å sette Hanneborg ut av spill, og pucken i mål.

MS klarte imidlertid ikke å mobilisere noen ordentlig sluttspurt, og dermed ebbet kampen ut med 3-5, etter at Lillehammer vant skuddstatistikken i den siste perioden 8-2. Totalt: 20-20.

- Vi blir litt for avventende, og står og ser hvor pucken havner, i stedet for å ta sjansen på hvor pucken havner, og dermed være i forkant. Det blir for defensivt i tankegangen, forklarer Livingston, og fortsetter:

- Det går også litt på valg man tar, og å forstå hva som kan komme til å skje også. Dette er noe man blir bedre på jo eldre man blir. Vi har et ungt lag, og det ser man i enkelte situasjoner som går på akkurat dette. Men vi jobber med det, og vi tar stadig steg, sier han med forsiktig optimisme.

Jobber med forsterkninger

Ny keeper, og en målscorer virker å stå høyt på lista til Dave Livingston og assistenttrener Ove Sundelius. Problemene virker tydeligere for hver kamp som går. Torsdag scoret importspillere fire av Lillehammers fem mål. Livingston vet å poengtere det.

- Hvem er det som avgjør kampen for dem? Du ser det selv, spør MS-sjefen retorisk.

Dagsavisen kjenner til at klubben jobber med å få inn forsterkninger både på keeperplass, samt en målscorer, men klubben ønsker ikke å si noe om hvor langt de har kommet i prosessen, eller hvem det er snakk om foreløpig.

Ifølge Dagsavisens kilder kan det likevel være nært forestående, og i første omgang skal det være snakk om en målscorer.

Men han blir neppe klar til søndagens kamp mot Frisk Asker. I det første møtet mellom lagene på Manglerud endte det 2-1 til de regjerende norgesmesterne. Livingston har god tro på at MS kan bite godt fra seg – igjen.

- Vi har alltid trua, og vi tror vi kan få med oss noe fra kampen i Asker søndag også, sier Livingston oppriktig.

Manglerud Ishall: 382 tilskuere

Mål:

1. periode: 1-0 (6.09) Joachim E. Hermansen (Steffen Ratejczak, Ludvig Steenberg), 1-1 (8.04) Nick Dineen (Joakim Eidsa Arnestad, Stephan Vigier), 1-2 (19.11) Vigier (Adrian Saxrud Danielsen, Sondre Bjerke).

2. periode: 1-3 (28.03) Stian Nystuen (Vigier, Brendan Ellis), 2-3 (28.34) Gustaf Berling (Alexander Kristiansen, Mats Henriksen), 2-4 (30.20) Dineen (Juliuz Persson, Christian Fosse).

3. periode: 2-5 (48.01) Persson (Danielsen, Martin Gran), 3-5 (54.08) Pontus Finstad (straffe).

Utvisninger: Manglerud Star 6 x 2 min., Lillehammer 5 x 2 min.

Sparta – Grüner 5-0 (1-0, 2-0, 2-0)

1673 tilskuere

Mål:

1. periode: 1-0 (17.51) Victor Öhman (Martin Grönberg).

2. periode: 2-0 (26.04) Grönberg (Christoffer Karlsen, Jonas Meisingset), 3-0 (28.56) Anders Tangen Henriksen (Kristian Jakobsson, Niklas Roest).

3. periode: 4-0 (47.35) Karlsen (Mattias Nilsson, Grönberg), 5-0 (56) Henriksen (Roest, Jakobsson).

Utvisninger: Sparta 4 x 2 min., Grüner 2 x 2 min.