Sport

Mowinckel ni hundredeler fra et gull ingen trodde på

Ragnhild Mowinckel er i tetfeltet over å være OL-troppens største sensasjon. I natt sikret hun sitt andre sølv og tidenes første norske medalje i utfor for kvinner.

Bilde 1 av 5

Alle de store favorittene hadde kjørt da Ragnhild Mowinckel kom på start nummer 19. Hun tangerte passeringstidene til ledende Sofia Goggia hele veien og var langt foran OL-finalens heteste navn, Lindsey Vonn.

- Da jeg svingte inn i målpaddocken skjønte jeg ingen verdens ting. Jeg ble faktisk sjokkert, sa Ragnhild Mowinckel til NRK da hun fikk summet seg.

Og det så slik ut også. Måpende tok hun seg til hjelmen og lurte på om klokka viste riktige tall.

Aldri topp tre

Det gjorde den. Ni hundredeler fra gull i utfor. Aldri har hun vært nærmere. Aldri har hun vært gladere. For hun har aldri vært topp tre i verdenscupen i utfor.

Storfavoritten Lindsey Vonn ble faktisk utklasset, 39 hundredeler bak Mowinckel i amerikanernes siste OL-renn. Men hun var sjeleglad over at det ble medalje. Italienske Sofia Goggia var også en av storfavorittene etter at hun vant både utfor og super-G i prøve-OL i fjor.

Med ansiktet fylt av gledestårer mottok Mowinckel  gratulasjoner fra alle kanter. Hun er usedvanlig populær i det internasjonale alpinmiljøet.

- Da jeg først skulle miste en OL-medalje er Ragnhild den beste jeg kunne miste den til, sa eksempelvis rennets nummer fire, Liechtensteins Tina Weirather.

Første utfor-medalje

Mowinckel er den første norske kvinnelige alpinisten som tar en OL-medalje i utfor. Hun er alene som fartskjører for Norge. Det kommer en uke etter at Aksel Lund Svindal tok Norges første utfor-gull noensinne. Gratulasjonene raste inn også fra hennes mannlige kollegaer. Det økende samarbeidet internt i det norske alpinmiljøet pekes også på som en årsak.

Les også: Det norske idrettsunderet 2018

25-åringen tok også sølv i storslalåm tidligere i vinterlekene. Da var hun nesten like sjokkert som i natt.

For det var den første norske OL-medaljen i alpint for kvinner siden Laila Schou Nilsen tok bronse i kombinasjonen i 1936 (Garmisch-Partenkirchen).

- Finnes det noen forklaring?

. Jeg har prøvd å tenke enklere. Ikke gjøre så stor forskjell på trening og renn. Jeg har fortalt meg sjøl at det jeg gjør på trening kanskje er nok. Slik var det i dag også. Jeg bare slapp meg løs, sier hun.

Les også: Slik knekte jeg koden:

Tidenes norske kvinnealpinist

Sølvet gjør at Mowinckel med sine to OL-medaljer kan kalle seg tidenes alpine vinterolympier på kvinnesiden for Norge.

I et sensasjonelt norsk OL glir hun inn i rekken av overraskelser fra norske utøvere som det store publikum knapt hadde hørt om før lekene begynte.

– Utfor er det jeg har brukt lengst tid på å skjønne. Jeg har kjørt fart i mange år, men det har vært ting som har gjort at jeg ikke har vært komfortabel med det. De siste to årene har det skjedd ting, og stegene har kommet fort, sa Mowinckel til Eurosport.

Ettter sølvfeiring

Få hadde trodd Mowinckel skulle ta sølvet i onsdagens renn. Den norske jenta har nytt dagene i forveien uten press etter at sølvet i storslalåm ble det store gjennombruddet.

– Å være underdog uten forventninger gjør at du kan styre med ditt. Det er utrolig deilig. Jeg har ikke noe press, og da klarte jeg å samle meg. Jeg er glad for det, sier hun.

For toppidrettssjef Tore Øvrebø ble det en ny solskinnsdag. Han fikk se Olympiatoppens mål om 30 medaljer ble nådd der og da.

- Vi er jo tomme for superlativer. Det som gleder meg er at utøverne klarer å holde konsentrasjonen om de små detaljene. De som skiller medaljeløp fra noe annet, sier han.

Etter nattas utfor står Norge nå med 11 gull, 11 sølv og 8 bronse.

Alpint kvinner onsdag, utfor:

Utfor kvinner:

Gull: Sofia Goggia, Italia 1.39,22,

sølv: Ragnhild Mowinckel, Norge 1.39,31,

bronse: Lindsey Vonn, USA 1.39,69,

4) Tina Weirather, Liechtenstein 1.39,85, 5) Alice Mckennis, USA 1.40,24, 6) Corinne Suter, Sveits 1.40,29, 7) Breezy Johnson, USA 1.40,34, 8) Michelle Gisin, Sveits 1.40,55, 9) Viktoria Rebensburg, Tyskland 1.40,64, 10) Ramona Siebenhofer, Østerrike 1.40,98.

Mer fra Dagsavisen