Sport

Mot rollebytte på travtrener-toppen

Helt siden 2012 har Frode Hamre vært Norges suverene travtrenerchampion. Det kan det komme en endring på kommende lørdag.

Da kan svenskenes skistjerne Frida Karlsson og Derby-vinner Grisle Odin G.L. sende Øystein Tjomsland til topps på statistikken.

Kun 3000 kroner skiller de to trenerne, som hver har kjørt inn 10,85 millioner kroner til sine hesteeiere hittil i år. Lørdag sender Tjomsland sin kaldblodsarmada til V75-kjøringen på Biri. Blant dem årets Derby-vinner Grisle Odin G.L., som deleies av Frida Karlsson. Vinner av Kollens tremil sist sesong. 100.000 venter vinneren, og Tjomsland er i tillegg favoritt til å vinne to andre storløp. Maks klaff kan gi over 500 000 nye kroner inn på kontoen.

Begge er i form

– Hesten er i form, og det samme er Frida. Jeg tekstet med henne så sent som for to uker siden, og jeg tror Therese Johaug og de andre norske eliteløperne skal få slite for seierne denne sesongen, sier Øystein Tjomsland til Equus.

16. oktober får den svenske skistjernen overrakt plaketter som synlige bevis på hva Grisle Odin G.L. har vunnet hittil i år. Blant dem seieren i Derby. En triumf som innbrakte hele 1,5 millioner. Totalt har hesten løpt inn 3,1 millioner.

– Det er Stig Wiklund, Fridas mentale trener, som er hovedpersonen bak eierpseudonymet Bergsåker Open Trotters, og som den dagen skal ha et seminar med henne og andre topputøvere. Da skal plakettene overrekkes, sier 49-åringen fra Søgne.

Norsk og svensk trenerhjelp

Selv har Tjomsland i mange år benyttet seg av norske og svenske trenerkrefter for å bli best. Blant dem kjente trenerprofiler som Morten Aa Djupvik og Roger Grubben.

– Jeg har alltid vært interessert i trening, og forsto tidlig at det er viktig å benytte trenerkrefter fra ulike idretter. Mye er likt, men det vanskelige er å klare og overføre treningen fra mennesker til dyr som veier ti ganger så mye, forklarer Tjomsland.

Gjorde millioninvestering

Tjomsland har også sett betydningen av perfekte treningsforhold, og kjøpte nylig et av Sveriges største treningssentre for hest. Der skal han plassere mange av de rundt 100 hestene han har i trening, og som i år kan gjøre ham til trenerchampion i Norge.

– Underlaget hestene trener på betyr mye mer enn det vi har trodd. Riktig underlag forebygger skader, sier Tjomsland og ser fram imot lørdagen hvor flere av stjernene skal ut.

– Det ser bra ut på papiret, og både Grisle Odin G.L. og Tangen Bork (Kriterie-vinner) bør ha gode seiersmuligheter igjen. Å toppe statistikken vil være stort, sier Øystein Tjomsland.

Mer fra Dagsavisen