Sport

Mot historisk suksess

Lørdag kan Grorud bli Groruddalens første fotballag i 1. divisjon.

Grorud topper 2. divisjon avdeling 2 før siste serierunde lørdag (13.00). Ett poeng foran Åsane, som på sin side har en soleklart bedre målforskjell. Det har imidlertid ingenting å si dersom Grorud vinner sin kamp hjemme mot Fram. Går det veien vil Grorud bli det første laget fra «Dalen» i 1. divisjon i fotball.

– Det har aldri skjedd før, noensinne. Det hadde vært utrolig kult for hele Groruddalen – å få noen forbilder i egen dal, sier Grorud-trener Eirik Kjønø til Dagsavisen da vi besøker han på kontoret tre dager før klubbens viktigste kamp.

Da vi lister oss inn i det provisoriske klubbhuset på Grorud står Kjønø foran taktikktavla. Helt alene. Og tenker. Han virker konsentrert, og spent. Hele klubbhuset dirrer. «Lørdag», «OBOS-ligaen», «Fram» og «Åsane» er gjengangsmelodien.

– Nerve er det definitivt, men mer spent. I hvert fall jeg, men jeg tror alle spillerne også tenker mer på det vi kan oppnå på lørdag. Hvilken fest det kan bli. Selvfølgelig har vi vanvittig lyst til å vinne, men fokuset vårt er bare på hva vi kan få til på lørdag, forteller han.

– Det er viktig å nyte det mens man kan. Neste uke er det over, legger han til.

Her står Eirik Kjønø alene og funderer på hvordan han skal slå Fram hjemme lørdag. Med seier i sesonges              siste kamp vil Grorud være klare for neste års 1. divisjon.FOTO: HAAKON F. THON

Les også: Bli med inn på nye Jordal – se de ferske bildene

Ny situasjon

Samtidig som klubblokalene er fylt av en energi, og spenning man ikke har merket her tidligere er Kjønø veldig klar på at spenningen ikke må bikke over i nervøsitet.

– Det er fantastisk å ha en sånn uke inn mot en sånn kamp hvor man kan rykke opp. Det har man ikke hvert år. Det er min tiende sesong i 2. divisjon som spiller, assistent eller hovedtrener, og jeg har aldri fått oppleve dette, før nå. Hvert år sitter man og håper at man kan spille kamper på slutten om opprykk. Jeg er helt sikker på at alle lagene i vår divisjon skulle ønske de var i vår posisjon nå, understreker han.

– Det er sånne kamper man husker for resten av livet.

Til tross for at Grorud har ligget på toppen mer eller mindre helt siden runde ti, var det først etter seieren borte mot Alta forrige runde det ble klart at Grorud vil bli én eller to.

– Det har liksom ikke vært reelt før nå. Selv før kampen mot Alta kunne vi bli nummer fem, for en uke siden. Og så vant vi borte mot Alta, og da leder man plutselig med én kamp igjen. Så interessen har jo tidobla seg på en uke, selv om vi egentlig har leda hele veien. Det merkes, og det er kult, sier han.

Les også: Juárez: – Mexico vil alltid være et alternativ

Leverte under press

Det har likevel vært en litt varierende høst for Grorud. Etter en sterk 4-3-seier hjemme mot Åsane 31. august, ble det kun én seier på neste seks, før Alta ble slått i forrige runde.

– Man begynner kanskje å tenke litt mer på høsten?

– Definitivt. Men jeg syns vi har takla det veldig bra. Det har lugga litt, og spillerne har aldri vært i denne situasjonen før. Men hjemme mot Asker syns jeg vi leverte årsbeste (1-2). Og så hadde vi Alta borte, den tøffeste kampen hele sesongen. Vi har aldri hatt mer press på oss enn vi hadde da. Taper vi så ligger vi på fjerde, vinner vi så topper vi tabellen. Og så leverer vi kanskje årets beste prestasjon. Jeg tror det var viktig å få den kampen for å vise at; dette her håndterer vi, forteller Kjønø.

Eirik Kjønø og styreleder Richard        Pedersen har hatt mye å smile for i løpet av de to siste sesongene.FOTO: HAAKON F. THON

50 prosent av Vålerenga

Nå tror han at publikum har forstått hva som er i ferd med å skje, og håper på bra oppmøte.

– Det er som regel ganske stille, ganske dødt. Selv forrige hjemmekamp var det kanskje 150 tilskuere. Nå prates det over alt, og jeg vet det kommer vanvittig mange på kamp nå, sier Kjønø.

– Hvor mange kan det komme?

– Det er vanskelig å si, det kommer jo veldig få bortesupportere, og været har litt å si. Men jeg vil tippe at det kommer rundt 1000 tilskuere.

– Hadde kanskje fortjent det tidobbelte?

– Jo, jo, men det hadde vært litt voldsomt. 1000 er jo nesten halvparten av hva som er på Intility, så vi må si oss fornøyd med 50 prosent av Vålerenga, smiler Kjønø.

Kjønø forteller at han gjerne vil ha med hele Groruddalen på dette opprykket, og frir til naboene.

– Hvis du er Grei-gutt, for eksempel, så er det ikke så stor forskjell på å se Grei sitt A-lag, og oss spille. Men rykker vi opp til OBOS-ligaen så blir det noe annet enn å se sitt A-lag i 3. eller 4.-divisjon. Om du spiller i Grei eller Vestli eller Romsås, så kan du føle at der er oss. Det er Groruddalen, slår han fast.

– Rykker vi opp skal faktisk Groruddalen spille på den nasjonale arenaen. Det tror jeg er kult for mange unggutter i Groruddalen – det å ha noe å være stolte av, legger han til.

Følg Dagsavisen på Facebook!

– Betyr ekstremt mye

Kjønø legger ikke skjul på at det vil være en nedtur om opprykket skulle glippe på lørdag, men finner trygghet i at klubben uansett vil få en mulighet i play off, dersom Åsane skulle snike seg foran.

Han mener klubben uansett har lært mye av sesongen de har vært igjennom, og viktigst av alt. Det har vært fremskritt.

– Det betyr så ekstremt mye for meg at det er fremgang i ting man holder på med. Man bruker så vanvittige mye tid og energi på det hele døgnet. Så hvis vi hadde blitt nummer tre i fjor, og nummer fire, eller fem i år, så hadde det vært ganske kjipt.

Kjønø er veldig opptatt av å være godt forberedt på motstanderen. Det har blitt mange timer med Fram, men trygg er han aldri før man skriver fredag.

– Onsdager føler jeg meg veldig usikker, men på fredager har jeg alltid tre poeng i lomma, og kan kose meg med fredagstacoen, smiler han.

Så når du leser dette står ikke lenger Kjønø foran taktikktavla og undrer seg. Han spiser snart fredagstaco, med tre poeng i lomma, og kanskje en billett til 1. divisjon?

Mer fra Dagsavisen