Sport

– Morsomt å være noe mer enn bare en spiller

Fjorårets VIF-kaptein har funnet seg godt til rette på Ekeberg.

EKEBERG (Dagsavisen): Etter forrige sesong ga Daniel Fredheim Holm seg i Vålerenga, og søkte lykken på Oslos grønneste eng.

Tirsdag formiddag forteller han til Dagsavisen at han trives med den nye hverdagen i KFUM, og at han har funnet tonen både med hovedtrener Jørgen Isnes.

Søndag er det seriestart også på nest øverste nivå der KFUM Oslo gjør comeback.

– Ja, det fungerer bra. Vi møtes her på morgningen, og er her stort sett hele dagen fram til treninga (klokka 17.15). Så vi får god tid til å planlegge. Det har vært veldig fint, og lærerikt for meg å få være med på noe mer enn bare å være spiller. Jeg har holdt på i 15 år nå, og lært av forskjellige trenere opp igjennom. Så jeg synes det er morsomt å kunne bruke den erfaringa. Det er, moro å se hva som er likt her kontra andre klubber jeg har vært i. Trenere har forskjellige måter å håndtere både treninger og kamper på, men det er veldig mye likt også, sier han.

Les også: Isnes: – Vi er heldige i KFUM

Mange hatter

I sin nye hverdag har Fredheim Holm fått flere nye roller. Han har en administrativ rolle, assistenttrener, og spiller for KFUM. Men han er tydelig på å skille rollene fra hverandre.

– Det hender jeg drar hjemom før treninga for å spise litt, forteller han.

– Et slags sceneskifte?

– Ja, egentlig, ler han og fortsetter:

– Vi har fått til en bra ordning der, som gjør at når jeg er på feltet så er jeg spiller, sånn at jeg kan få den samme oppfølginga, og samme belastninga som resten.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Likt Vålerenga

Selv om den nye hverdagen nå består av en del andre oppgaver, som å planlegge treninger, analysere motstandere, og vaske, er det fortsatt likevel mye som er likt fra tida i Vålerenga. I hvert fall når det kommer til fotballen.

– Formasjonen er lik, måten vi vil spille på er lik. Så for meg er det ikke en så stor forandring. Jeg har blitt vant til måten å spille på, og blitt bedre kjent med medspillerne. Noen ganger kan det ta litt tid, men her har det gått ganske fort syns jeg, forklarer han.

– Ronny (Deila) og Isnes ønsker å spille på en ganske lik måte, men har også hatt litt av de samme utfordringene?

– Ja, helt enig. Alle ballbesittende lag håper jo å få mer ut av det ballinnehavet man har. At det leder til noe, og at ballen ikke bare blir flytta rundt, men at man faktisk kommer til store sjanser. Og det er utfordringa for både Vålerenga, KFUM og flere andre lag som spiller på den måten, forteller han.

Han er samtidig klokkeklar på at det er den beste måten å spille spillet på.

– Det krever gode ferdigheter, men hvis du går i den andre enden av skalaen, der du ikke har ballen i det hele tatt ... Det er ikke noe læring i det altså, mener Fredheim Holm.

– Bortsett fra å vinne da?

– Vinne er en ting, det er måten du gjør det på også, spør du meg. Fotball skal spilles på riktig måte. Jeg har vært på lag som både har hatt mye ball, og lag som ikke har hatt så mye ball. Det er frustrerende å løpe etter ballen. Når man ser på lag som Barcelona og Manchester City tenker man ofte; «De har ballen, men det skjer jo ingenting». Men man må huske på at de skal gjennom ti mann. Det er ikke bare å gå rett fram på en side. Det må bearbeides, men man glemmer samtidig at det er motspill. Motstanderlaget er 70 meter unna mål når de vinner ballen, forklarer han og legger til at han tror Jørgen Isnes har starta på en fin greie med sitt KFUM-lag.

Les også: God generalprøve for KFUM

Tilgjengelig for de unge

Han mener også at KFUM må tørre å fortsette å utvikle sitt eget spill, selv om laget nå er på et høyere nivå.

– Man må være trygge på at det du har er bra nok, men også jobbe med å bli bedre, og ikke for trygg og «laid back». Jeg tror det handler mer om å forbedre det man allerede har her. Det handler om å bli mer effektive, og mer direkte på den siste tredjedelen.

Daniel Fredheim Holm har erfaring fra høyt nivå, både i Danmark og Norge. En erfaring mange unge KFUM-spillere gjerne en dag også ønsker seg. Og han ønsker å bidra til at talentene i «Kåffa» kan dra nytte av hans erfaringer.

– Det er en fin miks det, å ha spillere som har vært på det nivået som flere her ønsker å nå, og de kan man guide, og gi tips om hva som er lurt å trene på, sier han.

Fredheim Holm sier at han er veldig bevisst på rollen han har i laget, og at han selv gjerne skulle hatt flere som hjalp han da han var yngre.

– Jeg skulle ønske jeg visste mer enn jeg gjorde da jeg var 17, 18, 19 år. At noen kanskje hadde gitt meg litt mer råd på veien. Men jeg var i en veldig voksen gruppe, og måtte lære sjæl. Jeg synes det er viktig å gi råd der man kan. Det er ikke alt man trenger å høre på, men da har man i hvert fall fått dem. Jeg har vært med en stund, så hvis det er noe de lurer på så er jeg tilgjengelig, smiler han.

– Men det virker som mange er her har lyst til å høre. De er veldig interesserte, og det er en positiv greie, legger han til.

Som type virker Daniel Fredheim Holm som en sindig og rolig type, men likevel med klare meninger. Men er han like rolig bak lukkede dører? Skal vi tro han selv, så er han det.

– Det skal mye til at jeg blir forbanna. Jeg synes ofte ikke det er den rette måten å lære på. Da blir det mer frykt, jeg sier det heller på en rolig måte. Litt sånn som vi sitter nå, forklarer han.

Les også: Valgte Skeid foran Fredrikstad og HamKam

Mer fra Dagsavisen