Mats Møller Dæhli og Haitam Aleesami aner fred og ingen fare når de kommer ut på Mercedes-Benz arena. De fikk en kveld de aldri vil glemme.

Møller Dæhli: - Min verste fotballopplevelse

Mats Møller Dæhli følte seg hjelpeløs da Tyskland herjet med Norge på vei mot 6-0-seier i mandagens VM-kvalifiseringskamp. Han har aldri vært med på noe verre på en fotballbane.

Av Sjur Natvig

STUTTGART: – Det er den verste fotballkampen jeg har vært med på i hele mitt liv, både følelsesmessig og spillemessig, men jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ga alt jeg hadde, sa han.

– Vi var ikke i nærheten, og nå er det bare å reise hjem og trene. I fotball kommer det alltid en ny kamp.

Dæhli ble overrasket over hvor galt det gikk selv om han var fullt klar over motstanderens kvalitet.

– Tyskland gjorde noen taktiske ting som vi ikke helt klarte å svare på. Vi ville ikke være så passive, men vi ble det, og da finner Tyskland sine pasninger veldig enkelt.

Han forstår at mange i Norge er skuffet, og at det meldes mye i sosiale medier.

Beklager

– Jeg kan si "beklager" til det norske folk for både resultatet og prestasjonen, men jeg kommer aldri til å gi meg. Man må bare fortsette. I fotball kommer det alltid en ny kamp, og hvis vi vinner den så ser det bedre ut igjen, sa han.

Dæhli ble spurt om han var redd for at Norges verste kvalifiseringstap, 0-9 for Nederland i 1972, kunne bli overgått.

– Når man kommer under så klart så tidlig så handler det om å prøve å begrense tapet. I annen omgang prøvde vi bare å samle oss som gruppe og sørge for at det ikke ble så ille som det kunne ha blitt, sa han.

Han opplevde at tysk kvalitet skjøv Norge inn i en uholdbar situasjon.

Bedre enn oss

– Vi ble spilt lave, og jeg ble liggende som vingback for å ta ut Kimmich som sto bredt. Så slo de pasninger mellom oss i tillegg, og vi hadde ikke noe godt svar. Vi må se gjennom kampen, men kanskje er det ikke så mye å lære. Kanskje må vi bare innse at tyskerne var vanvittig mye bedre enn oss på alle områder, og akseptere det.

Han er ikke så opptatt av at de tyske lagkameratene i St. Pauli kan hovere når han vender tilbake til klubblaget.

– Det er ikke så viktig. Jeg må bare trene og prøve å utvikle meg videre som spiller og ikke la dette påvirke meg, sa Dæhli.

Löw: Fotballens skjønnhet

For Tysklands landslagssjef Joachim Löw var kvelden en fest fra start til slutt.

– Det var flott stemning, og vi hadde det virkelig moro i Stuttgart. Dette viste hvor vakker fotballen kan være, sa han ifølge  Kicker.de etter 6-0-seieren mot Norge.

– Dette var vår første hjemmekamp på lenge, og vi merket på forhånd at tilhengerne gledet seg til å se laget igjen. Selvsagt bidro vi også til stemningen med flotte kombinasjoner og mål.

Alt som manglet for Tyskland mandag var VM-billetten. Nord-Irlands seier over Tsjekkia betyr at tyskerne "bare" har fem poengs ledelse med to kamper igjen å spille og trenger et poeng eller to i oktober for å være helt sikker.

Varmet

Selv om det tyske laget var uten poengtap i VM-kvalifiseringen, var Löws spillere revansjsugne etter tribuneskandalen som overskygget seieren i Praha fredag. Timo Werner, som da ble hetset grovt av tyske tilskuere, fikk stående applaus etter sine to mål mandag.

– I dag gikk vi til verket på en helt annen måte enn i Tsjekkia. Vi var "på" fra første minutt. Formasjonen var igjen den gutta på laget har spilt i lang tid, og det gleder meg veldig at jeg greier å score like hyppig i landslaget som i klubblaget, sa Werner.

Han ble upopulær i Stuttgart da han som 20-åring forlot moderklubben til fordel for nyrike Leipzig, men mandag fikk han en varm velkomst.

– Jeg vil takke tilskuerne for det. Jeg hadde ikke ventet det, og det var spesielt å oppleve det i min hjemby. Det gleder meg veldig og betyr mye for meg, sa han.

Jubel

Ved siden av Werner fikk Sami Khedira spesiell jubel da han ble byttet inn. I likhet med fire av spillerne i Tysklands startoppstilling har han en fortid som Stuttgart-spiller, og til sin første kamp i fødebyen siden 2010 hadde Juventus-spilleren kjøpt 1200 billetter og gitt dem til vanskeligstilte barn.

Julian Draxler var blant dem som herjet med Norge, og han ble ikke imponert av motstanden.

– Vi gledet oss til å spille for et stadion full av våre fans, og derfor satte vi full fart fra første spark. Selvsagt profitterte vi også på at motstanderen ga oss mer rom enn vi pleier å få, sa han. (NTB)