Mollekleiv leder, men Kjøll kaprer kvinnestemmer

Søndag formiddag skal norsk idrett velge ny leder. Alle de tre kandidatene har støtte fra ulike leire.

LILLEHAMMER (Dagsavisen): Sven Mollekleiv, Berit Kjøll og Tom Tvedt vet om noen timer hvem av dem som skal lede norsk idrett de neste fire årene.

Mollekleiv er valgkomiteens kandidat og er på forhånd den store favoritten. Han har blant annet støtte fra de tunge forbundene fotball og ski. Oslo Idrettskrets er også klar i sin støtte til Mollekleiv, som representerer Vålerenga i denne sammenhengen.

Tom Tvedt er sittende idrettspresident som har styrket sine aksjer under tinget. Det skyldes blant annet at han har en fordel i å være den eneste av de tre som har kunnet ha en aktiv rolle under forhandlingene. Og åpningstalen hans fredag ble godt mottatt. Men det er såpass mange med bundet kandidat at hans sjanse ansees som små.

Utfordrer Berit Kjøll, som Norges Håndballforbund har lansert, seiler opp i egenskap av at hun er kvinne. Det irriterte også mange av forslaget om kvinnekvotering i lagenes styrer falt lørdag. Mange ønsker seg rett og slett en kvinne som idrettens nye ansikt utad.

Vinneren må ha flertall blant de 166 stemmeberettigede. Hvis ingen har flertall i første valgomgang, går den med færrest stemmer ut og det stemmes på nytt. Da blir det en nøkkel hvem taperens stemmer går over til.

Det summet av rykter på IOC-hotellet fra 1994 under middagen lørdag og frokosten søndag. Kommer det noen overraskende utspill? 

Ingen av de tre kandidatene snakker negativt om de andre. Det er en jovial atmosfære. Og det er nesten ingen idrettspolitiske skiller mellom de tre. Det handler rett og slett om hvem som skal være ansiktet utad.

Valgkomiteens leder Ann Irene Myhr vil få en viktig rolle når hun redegjør for komiteens arbeid og hvorfor de landet på Sven Mollekleiv. Den tildigere presidenten i Røde Kors er førstevalget fra en enstemmig valgkomite som består av representater fra tre særforbund: Hundekjøring, bandy og ski og tre kretser: Finnmark, Oppland og Sogn og Fjordane.

Valgkomiteen har levert sitt forslag over et samlet styre. Blir det oppfattet som et lag. Blir det endringer på de andre postene hvis Mollekleiv ikke vinner?

Det mange tingdelegater uttrykker er tilfredshet over at tre så gode kandidater vitterlig er i finalen. Det er fem grader og regn i OL-byen fra 1994. Det blir hetere inne i tingsalen.

Valgkomiteens innstilling til nytt idrettsstyre

President: Sven Mollekleiv, Vålerenga Idrettsforening.

Første visepresident: Elisabeth Faret, Ishockeyklubben Stavanger.

Andre visepresident: Johann Olav Koss, Skøyteklubben Lørenskog.

Styremedlem: Zaineb Al-Samarai, Holmlia Sportsklubb.

Styremedlem: Sondre Sande Gullord, Nydalens Skiklubb

Styremedlem: Sebastian Henriksen, Kvaløya Sportsklubb.

Styremedlem: Ole Jørstad, Sportsklubben Nessegutten.

Styremedlem: Sara Stokken Rott, NTNUI

Styremedlem: Astrid Strandbu, Tromsø IL.

Styremedlem: Vibecke Sørensen, Oslo IL.

Styremedlem: Erik Unaas, Indre Østfold O-lag.