Luka Modric på fredagens trening i Zagreb. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Modric fra start mot Norge

Real Madrid-stjernen Luka Modric er i startelleveren mot Norge lørdag. En tidligere kroatisk Lyn-trener advarer mot Norge.

Av Sjur Natvig

ZAGREB:  Luka Modric er klar og kan spille fra start, sa Kroatias landslagssjef Niko Kovac på fredagens pressekonferanse.

Dermed blir det etter alt å dømme et helt toppet Kroatia som møter Norge i EM-kvalifiseringskamp lørdag. De 11 mest brukte spillerne så langt i kvalifiseringen ventes å spille fra start.

Modric har vært lenge ute med skade og medgir at han ikke er i sin beste form.

– Jeg ønsker å spille, men avgjørelsen vil bli tatt etter en samtale med treneren. Jeg er ikke i optimal form, men jeg er i bedring, og jeg ønsker å bidra, sa Modric til fredagsutgaven av sportsavisen SN (sportske novosti).

– Når du ikke har spilt på fire måneder, mangler du kamprytme. Jeg tror det er bedre å starte med ham. Da kan jeg bytte ham ut om det ikke fungerer, sa Kovac.

Med Modric fra start blir trolig dette Kroatias lag (4-3-1-2): Danijel Subasic – Darijo Srna, Vedran Corluka, Domagoj Vida, Danijel Pranjic – Marcelo Brozovic, Luka Modric, Ivan Perisic – Ivan Rakitic – Ivica Olic, Mario Mandzukic.

– Alt er klart. Vi trenger ikke å eksperimentere. Vi har mange kvalitetsspillere, sa Kovac.

Om Modric får problemer, trekker SN fram to alternativer: Mest sannsynlig faller Rakitic tilbake i rollen til Modric, mens Andrej Kramaric rykker inn i laget i «tierrollen» som hengende spiss. Et mer defensivt alternativ er å beholde Rakitic som hengende spiss og hente inn Milan Badelj på Modrics plass.

Den mest nærliggende Modric-erstatteren, Mateo Kovacic er uaktuell på grunn av skade. Det bekreftet Kovac på pressekonferansen. Fra før var Liverpool-stopper Dejan Lovren ute av troppen med skade.

Spiller Ødegaard?

Kroatias landslagssjef Niko Kovac spurte norske journalister om Martin Ødegaard kommer til å spille fra start i lørdagens kamp.

– Selvsagt har jeg fulgt ham, som alle andre. Han er et talent, som vår egen Alen Halilovic (Barcelona). Det er derfor han signerte for en stor klubb. Jeg vet ikke om han kommer til å spille. Om du vet det så vær så snill å fortelle det, sa Kovac med glimt i øyet til VGs journalist som spurte ham om Ødegaard.

– Han er en spiller med god kvalitet. Han har et godt venstrebein og god teknikk, men han må fortsatt utvikle seg. Jeg er sikker på at han kan bli en stjerne i europeisk fotball og også for Real Madrid, fortsatte Kovac om Ødegaard.

Svarte på kroatisk

Kroatias landslagssjef tok gjerne spørsmål fra norske journalister, men på utmerket engelsk forklarte han at han ville svare på kroatisk.

– Min engelsk er OK, men jeg er mye bedre i kroatisk, sa han.

Dermed måtte Kroatias pressesjef oversette svarene til engelsk.

Kovac har studert Norge nøye og sa at han har sett seks kamper, deriblant alle fire i EM-kvalifiseringen.

– Deres perspektiv har endret seg veldig siden de ikke kvalifiserte seg til forrige VM. De er veldig disiplinerte og godt organisert. De har ingen individuell stjerne, om vi ser bort fra Ødegaard, men hele laget jobber for hverandre, sa han.

Venn med Høgmo

Han sa at han er usikker på hvordan Norge vil framstå lørdag, men at han håper å se et offensivt norsk lag som avgir rom bakover.

Kovac kjenner Per-Mathias Høgmo godt etter at de møttes da begge fulgte Bayern Münchens treningsleir i Qatar i januar.

– Han er en gentleman, og vi hadde det hyggelig. Lørdag er vi rivaler i 90 minutter, men jeg håper at vi er venner både før og etter kampen, sa han.

Advarer mot Norge

Tidligere Lyn-trener Hrvoje Braovic advarer sine kroatiske landsmenn mot å tro at det er stereotypen av et norsk landslag som møter Kroatia lørdag.

– Kroatiske medier har skrevet at Norge for det meste er et langpasningslag, og det er ikke sant. Den tiden er over. Dette er et ungt, ambisiøst lag som kan spille teknisk fotball, og som er ute etter en skalp, sier han til sportsavisen SN (sportske novosti).

Braovic var Lyn-trener i 2002. Det var ingen suksess, og han sluttet etter å ha kommet på kant med spillergruppa og blitt fratatt ansvar, men han har fortsatt kontakter i Norge og følger med på norsk fotball.

SN har tre hele sider om Norges lag i fredagens avis, blant annet intervjuer med Per-Mathias Høgmo og Jan Åge Fjørtoft. Over en hel side advarer Braovic mot å undervurdere lørdagens motstander.

Teknisk kvalitet

– Midtbanespillerne deres, Johansen, Skjelbred, Tettey og Dæhli, er vant til å spille på fot, og de holder høy kvalitet. Vi må se opp for deres kontringer. I angrepet er farlige Elyounoussi og store Nielsen, som også er teknisk gode, sier han.

Han advarer mot å lytte til dem som måtte tro at det norske laget kommer til Zagreb med lave skuldre og ditto forventninger.

– Jeg kjenner deres mentalitet. De er vikinger. De gir seg aldri på forhånd, sier han.

Han sier at det er et problem for Norge at den hjemlige sesongen ikke er kommet i gang, men at problemet ikke er så stort fordi bare to spillere i startoppstillingen (Nyland og Forren) er fra hjemlige klubber.

Nytt Norge

– Norge spillere vanligvis i en 4-4-2-formasjon med et svært godt koordinert forsvarsspill av høy kvalitet, forteller han.

– Dette er ikke det norske laget vi er vant til å se. Dette er et nytt Norge, og ekstra spennende fordi de endelig fått opp to unge supertalenter i Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli. Jeg mener at dette er det sterkeste norske laget siden 2000, da de sist var i EM-sluttspill, konkluderer Braovic.

Han lister også opp fire norske spillere å se spesielt opp for lørdag: 1) Stefan Johansen, 2) Tarik Elyounoussi, 3) Mats Møller Dæhli, 4) Håvard Nielsen.

Landslagssjef med respekt

Kroatias landslagssjef Niko Kovac har respekt for Norge, men vil ikke la Per-Mathias Høgmos elever bli hindringer på veien mot fotball-EM i 2016.

Kroatia er gruppeleder og stor favoritt, mens Norge vil være fornøyd med ett poeng i bortekampen.

– Vi har analysert Norge. Vi anses som favoritt på hjemmebane, men det må vi bekrefte på banen. Norge er en stor utfordring og en respektabel motstander, slo Kovac fast på en pressekonferanse i forkant av kampen.

– Kroatia har mye å vinne på denne kampen, og jeg krever seier fra mine spillere. Vi har vist grupperivalene våre kvaliteter og vår gode form, og vi må fortsette på samme måte. Vi vil ikke roe ned, ikke engang én prosent, la han til.

Kovac må klare seg uten Liverpool-forsvareren Dejan Lovren i lørdagens kamp. Ellers stiller han et toppet mannskap. Det kan han også trenge mot sultne, norske spillere.

– Norge er et tøft, ungt, sultent og veldig organisert lag. Returløpene deres er fantastiske, og det er også presset deres. De vet hvordan de skal trekke seg tilbake mot sterkere lag, og da blir de vanskelige å bryte ned, sa Kroatia-sjefen. (©NTB)

Avspark lørdag klokka 18.00. Kampen sendes på MAX.