Sport

Mental VIF-svikt

Kommentar: Da Vålerenga skulle sikre ligatittelen, gikk de på sesongens største tap. Men hvorfor?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hvorfor? Det har vært varslet noen uker nå, Vålerengas første seriemesterskap på fem år, og det 30. i rekken. Første matchball gikk rett i nettet. Men allerede torsdag kveld kan de få nødhjelp hvis Sparta skulle slå Storhamar i Sarpsborg.

VIF har to matchballer igjen, mot Stjernen søndag og Ringerike tirsdag. Det blir en sensasjonell sprekk hvis det ikke går. Storhamar er fire poeng bak, Stavanger fem. Det er to kamper igjen for alle lagene. To seire ved full tid gir seks poeng. Alle som kan regne ser hva som står på spill.

Ishockeypresidenten var på plass med gullmedaljene i bagen. Nå må han passe på dem kanskje en uke til.

VIF så passive og ukomfortable ut og ble kjempet ut av stilen fra første dropp av Stavanger Oilers. 1-6 er brutalt og trener Roy Johansen innrømmet at tapet kunne vært større. Laget var ikke på.

Les også: VIF gikk på sesongens største smell da gullet skulle sikres

Det er et evig studie uten fasit hvordan psykologi kan virke inn på en hel gruppe når omstendighetene tilsier det. Vålerenga er kanskje det best trente laget i Get-ligaen, der er derfor de har tatt over hundre poeng. Men i denne kampen så det ikke slik ut.

Hockey har sine enkle forutsetninger når lagene i utgangspunktet er jevne. Laget som vinner duellene, vinner kampen. Dessuten handler det om å holde hodet klart og unngå utvisninger. Stavangers tre første scoringer, som ødela kampen for VIF, kom alle mens en VIF-spiller satt i utvisningsboksen og så i gulvet.

Men om det skulle gå veien til slutt, er det jo et varsel foran sluttspillet at VIF tapte for både Storhamar (sudden death) og Stavanger Oilers på hjemmebane i to kamper som kunne blitt helt avgjørende. Og det er fortsatt sluttspillet og kampen om «bøtta» som har størt prestisje i hockeyverdenen. Får VIF en normal prestasjon mot Stjernen eller Ringerike, er mesterskapet i havn. Men det normale kan av og til være ganske vanskelig

Mer fra: Sport