Sport

Mener VM i 1998 og 2010 ble kjøpt

FIFA krever hundretalls millioner kroner fra korrupte høytstående personer i fotballen. Både VM i Frankrike i 1998 og i Sør-Afrika 2010 skal være kjøpt.

Av  Øystein Bjerkestrand

Blant annet hevder FIFA at det ble benyttet bestikkelser for å få VM til Frankrike og Sør-Afrika 1998 og 2010. Den nye presidenten er klar på at pengene skal returneres til fotballen.

– Som verdens ledende fotballorganisasjon ønsker vi pengene tilbake, og vi er bestemt på at vi skal klare det – uansett hvor lang tid det tar, sier Gianni Infantino.

I det som best kan ses på som en omfattende innrømmelse til amerikanske myndigheter om korrupsjon i fotballen, hevder FIFA blant annet at Sør-Afrika betalte 10 millioner dollar (90 millioner kroner) i bestikkelser for å få VM i 2010.

I skrivet til amerikanske myndigheter skriver FIFA at Jack Warner og Chuck Blazer, begge medlemmer av FIFAs eksekutivkomité, solgte sine stemmer ved flere anledninger.

Bestikkelser i milliardklassen

Totalt saksøker FIFA 39 personer og to selskaper for svindel, skriver Ritzau. FIFA mener det har blitt gjennomført bestikkelser verdt over 200 millioner dollar (1,7 mrd. kroner). De fleste kommer fra Sentral- og Sør-Amerika.

FIFA påpeker også at en av de hovedmistenkte i korrupsjonsskandalen, tidligere FIFA-visepresident Jeffrey Webb, har levd et høytsvevende liv til tross for at han har gått med på å betale millioner av dollar i et forlik med amerikanske myndigheter.

– Ved å gjøre turneringer, kamper, sponsoravtaler og andre deler av fotballen korrupt, gjennom avtaler på bakrommet og hemmelige betalinger, er FIFA blitt en del av de saksøktes oppførsel og svekket organisasjonens omdømme, heter det i en uttalelse.

20 FIFA-topper navngis

FIFA skriver videre at de anslår at minimum titalls millioner dollar har forsvunnet fra fotballen gjennom bestikkelser og korrupsjon.

– Dette tallet er ventet å stige ettersom etterforskningen fortsetter, skriver FIFA.

Organisasjonen ønsker å få tilbakebetalt pengene som amerikanske myndigheter har mottatt fra de anklagde personene og selskapene.

FIFA går så langt at de navngir 20 tidligere medlemmer av FIFAs eksekutivkomité og ledere i kontinentale forbund, som bare gjennom reisekostnader, kompensasjoner og andre utgifter alene, skal ha mottatt mer enn 28 millioner dollar (240 mill. kroner).

– De saksøkte har misbrukt sine stillinger i FIFA og andre internasjonale fotballorganisasjoner, og er skyld i langvarige og alvorlige skader for FIFA, sier Infantino.

FIFA skriver at de utro tjenerne «solgte makten til høystbydende». (©NTB)

Slik har FIFA-skandalen utviklet seg siden mai:

* 27. mai: Sveitsisk politi pågriper på anmodning fra FBI sju FIFA-delegater i en razzia på et luksushotell i Zürich. Mistankene gjelder korrupsjon, hvitvasking og bedrageri. Totalt siktes 14 personer. Dokumenter beslaglegges også i forbindelse med en sveitsisk etterforskning av tildelingen av VM i 2018 og 2022.

* 28. mai: Skandalen blir verdenspolitikk når Russlands president Vladimir Putin kritiserer USA for å ha blandet seg i saker landet ikke har noe med. Samtidig innledes FIFA-kongressen i Zürich.

* 29. mai: Sepp Blatter gjenvelges som president til tross for skandalen. Utfordreren prins Ali bin Al-Hussein av Jordan erklærer seg slått etter at Blatter vant 133-73 i den første stemmerunden.

* 1. juni: New York Times skriver at Blatters nærmeste medarbeider, generalsekretær Jerome Valcke, er involvert i skandalen.

* 2. juni: Blatter bøyer seg for press fra sponsorer og offentlighet og meddeler at han vil trekke seg, men at han først vil gjøre det ved en ekstraordinær kongress. – Jeg føler ikke at jeg har mandat fra hele fotballverden, sier han.

* 3. juni: Etterforskerne offentliggjør et forhør der tidligere FIFA-styremedlem Chuck Blazer, en av Blatters nærmeste allierte, erkjenner at han mottok betaling i forbindelse med at Sør-Afrika ble valgt til VM-vert i 2010. Blazer har i flere år samarbeidet med FBI og er en hovedkilde til informasjonen som har ført til siktelsene i saken. Flere medier melder at også Blatter er under etterforskning.

* 20. juli: FIFA offentliggjør at en ny president vil bli valgt på en ekstraordinær kongress i Zürich 26. februar. Blatter tvinges til å avbryte pressekonferansen da en mann kaster pengesedler på ham.

* 29. juli: UEFA-president Michel Platini lanserer seg som presidentkandidat.

* 3. august: Blatter offentliggjør at han trekker seg som medlem i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

* 10. september: FIFA presenterer en handlingsplan som har til hensikt å komme til bunns i organisasjonens etiske problemer. Blant annet foreslås det en makstid på tolv år i FIFA-verv.

* 18. september: FIFAs generalsekretær, Jerome Valcke permitteres fra stillingen. Franskmannen anklages for å bidratt til svartebørssalg av VM-billetter.

* 25. september: Den sveitsiske påtalemyndigheten forteller at Sepp Blatter er mistenkt for korrupsjon. Blatter har utført en ureglementert pengeoverføring til Platini på rundt 17 millioner kroner.

* 28. september: Blatter og Platini sender ut en pressemelding hvor det hevdes at pengene var for arbeid Platini utførte for FIFA i 1998 og 2002. Utbetalingen på 17 millioner kroner ble gjort i 2011. Blatter insisterer på at han fortsatt kommer til å gå av etter presidentvalget i februar.

* 2. oktober: To av FIFAs største sponsorer, Coca-Cola og McDonalds, krever at Blatter går av umiddelbart.

* 8. oktober: FIFAs etiske komité suspenderer Blatter og Platini i 90 dager. I tillegg utestenges Chung Mong-joon, en av presidentkandidatene, i seks år. Også generalsekretær Jerome Valcke blir suspendert i 90 dager.

* 26. oktober: Ved fristens utløp har åtte menn meldt sitt kandidatur som ny FIFA-president.

* 3. desember: Over et dusin personer tilknyttet FIFA pågripes i en aksjon gjennomført av sveitsisk politi.

* 17. desember: Sepp Blatter møter til høring i FIFAs etiske komité.

* 18. desember: Michel Platini boikotter høringen med komiteen og sender sine advokater i sitt sted.

* 21. desember: FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini utestenges fra all fotball i åtte år.

* 31. desember: Idrettens voldgiftsrett avviser en klage fra Musa Hassan Bility, som ikke ble godkjent som kandidat i FIFA-presidentvalget. De fem godkjente kandidatene er dermed sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, Gianni Infantino, prins Ali bin Al-Hussein av Jordan, Jerome Champagne og Tokyo Sexwale.

* 7. januar: Michel Platini meddeler at han gir opp forsøket på å bli FIFA-president.

* 10. januar: Sepp Blatter anker den åtte år lange utestengelsen. To dager senere anker også Michel Platini sin utestengelse.

* 13. januar: Jerome Valcke får sparken som FIFAs generalsekretær.

* 12. februar: Valcke blir av FIFAs etiske komité utestengt i 12 år for ulike brudd på regelverket.

* 24. februar: FIFAs appellkomité opprettholdt utestengelsen av Sepp Blatter og Michel Platini, men reduserte den fra åtte til seks år.

* 26. februar: Gianni Infantino valgt til ny president fra 2016 til 2019.

* 16. mars: FIFA krever hundretalls millioner i erstatning fra «utro tjenere» i fotballen. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen