Innenriks

Mener fotballvold er et samfunnsproblem

DØDSFALL: Yngve Hallén mener fotballen ikke kan ta kampen mot bråkmakerne på egen hånd. Fotballpresidenten sier et tett samarbeid er nødvendig for å unngå lignende episoder som i Sverige.

Hele Sverige er rystet etter supporterdødsfallet i Helsingborg i forbindelse med serieåpningen søndag. En Djurgården-tilhenger døde etter at han ble utsatt for vold før kampstart.

Representanter for den svenske regjeringen har sagt at fotballen må ta problemene på alvor, men Hallén sier alle må bidra for å stoppe bråkmakerne.

– Dette er en utvikling av vold i samfunnet som vi må stå sammen om å bekjempe og ikke skyve ansvaret over på hverandre, sier Hallén til NTB.

Felles front

Selv om det har vært flere episoder med såkalte «casuals» i Norge, har ikke tilstandene her i landet vært like ille som i Sverige. Hallén forteller at Norges Fotballforbund (NFF) jobber tett med myndighetene og supportergrupper for å unngå lignende hendelser.

– Myndighetene har erkjent at dette er et samfunnsproblem og ikke knyttet problemet til idretten alene, sier han.

Nylig var fotballpresidenten i møte med kulturminister Thorhild Widvey (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp). De diskuterte både supporterbråk og kampfiksing.

– De stadfestet overfor meg at de kom til å ta det på alvor, og at dialog og samarbeid med oss var det viktigste, sier Hallén.

– Skjer det en uheldig episode i Norge, beklager vi det, men vi sier at det skal løses i fellesskap. Det sier også supportermiljøene. De ønsker heller ikke å ha dette. Det er noen ytterst få som søker disse arrangementene og lager det jeg kaller kvalme. Nå ser vi i Sverige hva det kan føre til. Det alvorligste som kan skje, er at det går liv tapt.

Dialog med klubbene

Hallén er også opptatt av samarbeid med klubbene. Det er klubbene som er arrangør av sine kamper.

– Vi har et veldig godt og tett samarbeid med klubbene gjennom Norsk Toppfotball. De inviterte vi også på møte med justis- og kulturministeren for å synliggjøre at vi er opptatt av dialog og tiltak.

Før seriestarten hadde politiet i tillegg et fellesmøte med klubbene for å se på forebyggende tiltak.

Problemene står også høyt på agendaen i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), og de nordiske landene diskuterer temaet under sine møter.

– På bakgrunn av det som har skjedd, vil det nok komme opp igjen når vi skal møtes i august, sier Hallén. (NTB)

Etterforsker supportersdødsfall som drap

Politiet har innledet drapsetterforskning og ber vitner om hjelp etter dødsfallet som rystet svensk fotball søndag.

En 43 år gammel supporter døde etter at han ble utsatt for vold i Helsingborg sentrum. Det skjedde i forbindelse med serieåpningen mellom Helsingborg og Djurgården.

– Det var en svart dag for svensk fotball, og det var også en dag som ble veldig mørk for oss som svensk politi. Vi hadde lagt ned utrolig mye krefter for å forberede oss til denne dagen, sier Tommy Sverngard i Helsingborg-politiet.

Oppladningen til kampen mellom Helsingborg og Djurgården var preget av mye bråk. Kampen ble sparket i gang som planlagt, men måtte avbrytes da Djurgården-supportere tok seg inn på banen like før pause etter at det ble kjent at en person var død.

– Med tanke på stemningen som rådde, mente vi at det umulig å fortsette fotballkampen. Derfor ble kampen avbrutt, og det oppsto ganske omfattende tumulter både inne på og utenfor arenaen, fortalte Sverngard.

Ingen pågrepet

Ifølge politiet viser etterforskningen at det trolig er en gjerningsperson som har utøvd volden.

– Jeg tror det finnes flere personer som vet hvem som har gjort dette. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å oppklare dette, sa Caroline Aspinge.

Ingen er pågrepet etter den tragiske hendelsen, men politiet har avhørt flere personer.

– Vi ønsker å høre fra publikum hvis det er noen som har informasjon å gi til politiet. Finnes det eventuelle vitner tar vi gjerne imot dem. Vi ber om informasjon som kan kaste lys over dette, sier Martin Carlsson i politiets kommunikasjonsavdeling.

– Slått med flaske

Ifølge vitner var angrepet mot Djurgården-supporteren helt uprovosert.

– Det var tre personer som kom løpende. En av dem slo en glassflaske i mannens bakhode. Han faller sammen, og de begynner å slå og sparke ham, sier en 23 år gammel kvinne til Aftonbladet. (NTB)

Henke: – Vil ikke ha det slik i fotballen

Henrik Larsson raser over supportervolden i Helsingborg. Den tidligere stjernespissen mener det må tas ansvar for å bli kvitt problemet.

En Djurgården-supporter døde etter at han ble utsatt for vold i Helsingborg før kampen mellom de to lagene i seriepremieren søndag.

Kampen ble sparket i gang som planlagt, men måtte avbrytes like før pause da Djurgårdens tilhengere stormet banen.

Larsson var rystet over scenene i Helsingborg. Både lørdag og søndag var det mye bråk i oppladningen til kampen.

– Jeg synes det er for jævlig. Jeg mener det er på tide at vi gjør noe med dette. Du vil ikke sende dine barn på fotball, og så kommer ikke barnet hjem. Det skal faen meg ikke være meningen at noen skal dø, sa «Henke».

Han er nå trener i Falkenberg, som tapte 0-3 for Malmö i serieåpningen. Etter kampen snakket han om bråket som har sjokkert Fotball-Sverige.

– På tide å våkne

Larsson mener supporterne selv må ta ansvar, men at også hele samfunnet må ta volden i fotballmiljøet mer på alvor.

– Jeg reiser i dag (søndag) gjennom byen (Helsingborg) og henter sønnen min. Kvart på ti står det mange Djurgården-supportere og venter på at barene skal åpne. Skal vi åpne pubene før slike kamper?, spør Larsson.

– Hvem har ansvaret? Er det klubbene? Er det supporterne selv? Eller er det samfunnet som skal gå inn og ta det? Det er på tide at noen begynner å våkne. Slik vil jeg ikke ha det i svensk fotball eller i noe annen fotball, sier den tidligere stjernespilleren.

Som aktiv spilte Larsson for blant andre Helsingborg, Celtic, Barcelona og Manchester United. (NTB)

Mer fra Dagsavisen