Men VIF er storfavoritt til seriemesterskapet

(Stavanger Oilers - Vålerenga 3-2 etter straffeslag). Vålerenga kunne ledet ligaen med åtte poeng etter storoppgjøret i Stavanger, men 47 sekunder før slutt kom utligningen. Og ledelsen krympet til fire poeng.

Bilde 1 av 4

Det var en tett storkamp mellom Norges to beste lag, og Stavanger-folket jublet naturlig nok stort da den lange straffeslagkonkurransen endte med at Markus Søberg satte inn den avgjørende straffen bak sin storebror Steffen.

Hvis det poenget skulle avgjøre seriemesterskapet, blir det oppgjør på familienivå hos Søberg. Keeperen er to år eldre enn målscoreren.

Før det hadde Stavanger Vålerenga på gaffelen i forlengningen, men VIF holdt unna i undertall, i 16 sekunder måtte de spille tre mot fem. Men det var en grunn til at keeper Steffen Søberg ble kåret til Vålerengas beste spiller.

Best i de to første periodene

Men før denne avslutningen var Vålerenga lenge best i DNB Arena. Laget har fortsatt ikke tapt en kamp ved ordinær tid siden 27. november, siste tap på denne måten kom 18. desember.

VIF hadde både flest skudd og vant 1. perioden 1-0 etter at Tobias Lindström hadde gitt laget ledelsen etter drøyt åtte minutter. Evigunge Martin Røymark sto for forarbeidet.

Også i mdtperioden fikk Vålerega avgårde flest skudd, men periodens eneste scoring kom ved Stephan Vigier. Noen vil kalle det en keepertabbe da Søberg forlot buret for å forlenge en pasning. Men pucken gikk i vantet og spratt tilbake foran en sprellende keeper. På andre forsøk satt pucken i mål.

Vålerenga hadde sine store muligheter, men for en gangs skyld var ikke effektiviteten på høyeste nivå.

Den viktige utligningen

Oilers var mer aggressive i siste periode, men da laget pådro seg en utvisning dro Stefan Espeland til fra langt hold og sendte laget i ledelsen påny midtveis i siste periode. Da så det ut som Vålerenga skulle ta sin ellevte strake seier i ligaen.

Men Stavanger vet alt om å fullføre kampene og 47 sekunder før slutt kom altså utligningen ved Jakob Lagacé. Da sto jubelen i taket i Stavanger. Det var den scoringen som vil holde liv i håpet om seriemestertittelen noen uker til.

Tilleggstiden (tre mot tre) ble preget av Vålerengas to utvisninger, Stavanger skjøt fra alle vinkler uten å få uttelling.

Også straffeslagene ble keepernes lek med musene (Stavanger byttet som vanlig inn Jonas Wikstøl), og det ble avgjørende. Vålerenga satte bare en av sine straffer (Rasmus Ahlholm). Søberg stengte også buret, men på den niende straffen mot ham, kom avgjørelsen. Han reddet sju av ni.

Snuoperasjonen var viktig for Stavanger-laget. Spenningen lever helt inn i de ti siste rundene.

Har ikke vunnet på fem år

Vålerenga har ikke vunnet seriemesterskapet siden 2014, men mange holder dem fortsatt som favoritter selv etter lørdagens poengtap. For de siste kampene mot Storhamar og Stavanger Oilers går begge i Furuset Forum. Storhamar kommer 21. februar, Oilers fem dager senere.

De kveldens kan Vålerenga avgjøre hele moroa.

Oilers vant skuddstatistikken 46-38 tils lutt. Vålerenga hadde flest skudd i de to første periodene (10-11 og 12-19), men i den tredje hamret Oilers til med 18 mot gjestenes seks avslutninger. Også i forlengningen kom vertene til flest skudd (5-2), men det ble en ren forsvarsøvelse for VIF.

Neste kamp for Vålerenga er hjemmekamp mot Stjernen kommende tirsdag.

Eliteserien ishockey lørdag, 43. runde:

Stavanger – Vålerenga 3-2 e.str. (0-1, 1-0, 1-1, 0-0, 1-0)

DNB Arena, Stavanger: 4250 tilskuere.

Mål:

1. periode: 0-1 (8.33) Tobias Lindström (Martin Røymark, Daniel Sørvik).

2. periode: 1-1 (27.17) Stephan Vigier (Mario Lucia, Markus Søberg).

3. periode: 1-2 (52.53) Stefan Espeland (Rasmus Ahlholm, Oskar Ekelund), 2-2 (59.13) Jacob Lagacé (Patrick Ulriksen, Vigier).

Forlengning: Ingen.

Avgjørende straffe: 3-2 Søberg.

Dommere: Christian Persson, Ski og Tor Olav Johnsen, Manglerud Star.

Utvisninger: Stavanger 3 x 2 min., Vålerenga 7 x 2 min.