Therese Johaug da hun forlot Holmenkollen Park Hotell torsdag ettermiddag.

Men for internasjonale medier er tvilen uforandret

KOMMENTAR: Spørsmålene er fortsatt like mange rundt Therese Johaug. Og det viktigste bør være det avgjørende. Har hun jukset, eller ikke?

 

Therese Johaug følte seg presset til å snakke. Men hun hadde i praksis ikke noe å tilføre saken. Kom vi noe videre?

Torsdagenss regisserte presseseanse seanse med utvalgte medier i Holmenkollen, hadde en effekt: Full fyr på sosiale medier med nye runder fra dem som tror på henne og støtter henne. Og de som gjør det motsatte. Flertallet av de første finner vi innenfor Norge. De øvrige utenfor.

Og slik vil det fortsette. Seansen ble en litt mild repetisjon av det fortvilte sinnet hun viste på pressekonferansen for to uker siden. Denne gangen var det en nedtrykt utøver vi fikk se. Som fikk gjenta det hun sa sist, og svarte på litt flere detaljer om denne salven hun brukte mot solbrente lepper. Versjonen var den samme. Men nå uten den ansvarlige legen til stede.

Det mest dramatiske som kom fram var at hun hadde vurdert å legge opp. At hun ikke orket mer. – Jeg har hatt dager der jeg har sagt at dette orker jeg ikke. Men så er det slik at innerst inne i hjertet mitt, så er det dette jeg brenner for og jeg vil tilbake, sa Johaug i NRK-intervjuet.

Men de tankene vil nok komme tilbake mens både vi og henne må vente på hvilken påtale hun får, en dom, en eventuell anke. Hennes vanskelige hverdager løser hun ved å starte dagen med en treningstur. Hun får bokstavelig talt merke hvordan fysisk trening også kan hjelpe mot mentale plager. Kanskje var dette en ventil for henne. Men den internasjonale forståelsen for saken hennes kom ikke mange skritt videre.

Som svenske Dagens Nyheters Johan Esk skrev i går: «Johaug bryter tystnaden. Det var en sanning med stor modifikation. Inga misstänksamma svenska medier var inbjudna. Inga elaka finska och ryska. Inga internationella journalister alls». Tittelen hans var: «Varför ska vi tro Therese Johaug?».

Expressens sportssjef Pär Andersson var bare oppgitt: «Vi fikk bare nye tårar, ingen nye svar». Og avisens dekning hengte seg opp i Johaugs valg av oransje T-skjorte og Netflix-serien «Orange Is the New Black», som finner sin handling i et kvinnefengsel i USA.

Slik vil dette fortsette. Kanskje vi skal avslutte med sitatet fra SVT’s langrennsekspert Anders Blomquist i går: «Man ska döma henne för det som hon har gjort, men jag tror att man också ska se den andra sidan och inte kasta ut dåligt underbyggda teorier eller skadeglädje. Det tycker jag är lite omänskligt».

Nye episoder kommer. Johaug er mest skuffet over dem som ikke tror på henne. For oss er fortsatt spørsmålet: Har hun jukset, eller ikke? Det er for å ta jukserne vi har et antidoping-regime.

For ordens skyld: Det var Johaugs advokat, ikke Skiforbundet, som var regissør torsdag. Vil noen legge merke til når langrennssesongen begynner?