Aleesami under pressetreffet i forbindelse med forberedelsene til EM-kvalifiseringen mot Bulgaria. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Med svensk suksess i bagasjen

Vi skrev om ham i forrige uke. Nå er Haitam Aleesami her og landslagsklar.

Haitam Aleesami er sannsynligvis den mest ukjente spilleren i landslagstroppen som skal ut mot Bulgaria torsdag og Kroatia søndag.

– Men jeg spiller på en klubb som ble svenske cupmestere og som nå topper tabellen i Allsvenskan, sier han til Dagsavisen.

Og der får han gode kritikker for sitt spill som venstreback. Sist slo laget hans, IFK Göteborg, Gefle 3-0.

– Vi har bare sluppet inn 12 mål på 21 kamper, forteller han.

Mye takket være at han nå er blitt en mye bedre defensiv spiller. Da han var i Fredrikstad, var han mest kjent for sine offensive kvaliteter.

– Ja, jeg er blitt mye bedre defensivt, men samtidig kan jeg også bidra offensivt.

LES OGSÅ: Må bygge en ny offensiv

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Venstrefoten

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er helt klar på hvorfor Holmlia-gutten er tatt ut i landslagstroppen.

– Haitam har en veldig god venstrefot. Og vi trenger en venstreback på en sånn fot, sier han.

– Jeg ble positivt overrasket da jeg ble tatt ut på landslaget. Men jeg syns det er fortjent, sier Haitam Aleesami sjøl.

– Om jeg får spille, ligger ikke i mine hender. Nå har jeg en kort tid sammen med de andre spillerne, men blir jeg tatt ut, skal jeg bidra, sier han med fortid i Holmlia, Nordstrand, Skeid og Fredrikstad.

Han ble solgt til IFK Göteborg sommeren 2014, men skulle fullføre sesongen i FFK for å få dem opp i eliteserien igjen etter nedrykket.

Det gikk ikke, og i desember i fjor flyttet han til Göteborg.

Det var hans agent, den gamle Stabæk-spilleren Mike Kjølø, som sto bak mye av det.

LES OGSÅ: Oslo-fenomenet i norsk toppfotball

Relasjoner

– Jeg følte at jeg var klar for å ta det steget. For meg ble det viktigste å bygge relasjoner både på og utenfor banen. Jeg tror at det er nøkkelen til suksess, sier han.

– I Göteborg startet det med at vi måtte trener mye hardere enn vi hadde gjort før. Derfor havnet vi i begynnelsen litt nede både fysisk og mentalt. Men da det nærmet seg seriestart, begynte ting å fungere. Etter det har det bare gått én vei, sier han om tida i klubben som altså topper Allsvenskan.

Og om forskjellen mellom den og norsk eliteserie:

– Det er flere topplag i Sverige med bedre økonomi. Og så er supporterkulturen helt annerledes. Det er mye mer trøkk på kampene, sier han.

LES OGSÅ: Derfor sliter Oslo-lagene