Sport

Med hjertet i Grorud

Ap-politiker Jan Bøhler mener Grorud er i den vanskeligste avdelingen i 2. divisjon, men tror de vil havne på øverste halvdel.

Fram til seriestart lørdag vil Dagsavisen se tettere på KFUM, Skeid, Grorud, Kjelsås og VIF2. Her møter du Ap-politiker Jan Bøhler. HER kan du lese møtet med forfatter Roy Jacobsen. 

Den profilerte stortingspolitikeren vokste opp på Kalbakken, den første drabantbyen i Groruddalen. Det var bare en liten løpetur opp noen fine bakker til anlegget til Grorud Idrettslag, så han valgte å spille fotball der. Fem år gammel sparket han ball i gult og blått.

Les også: Derfor tror Kjell Magne Bondevik på opprykk for «Kåffå» (DA+)

Spilte på bylaget

– Den gang het det myggespiller. Da, og i mange år framover, var Grorud IL blant de aller beste i byen i aldersbestemte klasser. Vi vant A-serien så å si hver eneste sesong. Selv var jeg – i all beskjedenhet – brukbar, spilte på bylaget, og debuterte på A-laget som juniorspiller.

– Så var det stopp?

– Ja, som så mange andre i 18-19-årsalderen var det plutselig andre ting som ble mer interessant. Som turer ned til sentrum, jenter og alt som skjer i ungdomstida, smiler Jan Bøhler.

Les også: Tom Nordlies fire forutsetninger for Skeid-suksess (DA+)

Må se de unge

Han har de siste seks- sju årene vært aktivt medlem av hovedstyret i Grorud IL. Bøhler er kjent for sitt engasjement. I politikk. I trening. I Oslo. I Oslo øst. I innvandringsspørsmål. Og i Grorud IL.

– Jeg nevnte noen av årsakene til at jeg selv sluttet som fotballspiller. Men, på den tida var det ikke noe som het spillerutvikling. Vi opplevde ikke at vi ble bygd opp og stimulert til å fortsette å satse på fotball. Her ligger mye av mitt engasjement i Grorud IL nå. Vi må se de unge, vi må få dem til å fortsette, stimulere lysten på å spille fotball. Det er for få gutte- og juniorlag i Groruddalen. Frafallet er stort i alderen 13-18 år.

– Klubben ligger midt i landets flerkulturelle smeltedigel. Byr det på spesielle utfordringer?

– Ja. 80 prosent av våre medlemmer har innvandrerbakgrunn. Det er enorm forskjell på foreldrenes engasjement i øst og vest i Oslo. Vi er også i det området hvor det er flest enslige foreldre og flest med lav utdanning og lave inntekter. Mange foreldre har ikke noe forhold til fotball, og har ingen erfaring med dugnadskultur.

Les også: KFUM: – Målet er 1. divisjon før nytt stadion er klart (DA+)

Innen fem år

Bøhler sier Grorud IL har som mål å være et 1. divisjonslag innen fem år. Utskiftningene i stallen, med å få inn flere unge, sultne spillere, tror han kan være nøkkelen.

– Det trenes langt hardere og bedre nå. Identitetsfølelsen virker å være sterkere i spillergruppa. Vi har fått inn to meget talentfulle og gode keepere. U-19 landslagskeeper Emil Gundelach Ødegaard er her på lån fra LSK. Han har spilt nærmere 30 aldersbestemte landskamper, sier han og fortsetter:

– Jeg tror vi har havnet i den vanskeligste avdelingen. Realistisk sett skal vi være fornøyd med en plass på øvre halvdel av tabellen. Men, med Eirik Kjønøs fine treneropplegg, sultne spillere, og en klubb som føler ting gjøres riktig, er altså målet å ta steget opp til 1. divisjon innen fem år. Da vil jo klubben bli mer attraktiv for sponsorer også. Men gutta kan overraske allerede i år, avslutter Bøhler.

Mer fra Dagsavisen