Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.h.) holdt Therese Johaug på armlengdes avstand og vel så det på femte etappe i Tour de Ski og leder med over 40 sekunder før de to siste etappene. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

Med godt grep om Tour-seier

LANGRENN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen holdt unna med stil på dagens etappe og har grep om den første norske sammenlagtseieren i Tour de Ski.

– Jeg tror aldri hun har vært i så god form gjennom sommer, høst og vinter, mente landslagstrener Egil Kristiansen om Tour de Ski-leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter fredagens 5. etappe i Toblach.

26-åringen fra Oslo gikk ut i tet og mistet bare ett sekund mot Therese Johaug i sammendraget. Johaug gikk seks sekunder raskere på 15-kilometeren i Toblach, men Jacobsen plukket med seg fem ekstra bonussekunder kontra Johaug.

Johaug utropte like godt Jacobsen til favoritt etter fredagens etappe i Touren.

Hun slo på mange måter gjennom med et brak da hun ble sprintverdensmester som 20-åring i Sapporo, men i seniorklassen er det gått tråere.

Studiefri

Landslagstreneren mener å vite hvorfor det virker som om Astrid Uhrenholdt Jacobsen er blitt en mer stabil skiløper. I øyeblikket er hun kanskje til og med inne på det norske stafettlaget i OL. Hun har aldri før fått lov til å gå en mesterskapsstafett for Norge.

– Hun har tatt et år fri fra studiene. Det har gitt henne mer tid til restitusjon og mer tid til å ta det med ro.

Det samme var landslagssjef Vidar Løfshus inne på da NTB snakket med ham torsdag.

– Det er ikke slik at vi ikke anbefaler folk å studere, men det blir mer tid til skiløping når du ikke gjør det.

Medisinstudenten selv er ikke helt overbevist om teorien til treneren og lederen. I alle sine langrennsår som senior har hun studert til å bli lege ved siden av.

– Jeg føler ikke at det er fordi jeg har tatt et år fri fra studiene som gjør at jeg er blitt bedre. Det er en kombinasjon av mange ting. Jeg har trent godt over flere år og er gjennomtrent. Nå klarer jeg til og med å gå en 15 kilometer i skøyting alene i tet, sa Heming-løperen.

Fornøyd allerede

43,7 sekunder er forspranget hun har til Therese Johaug foran 5-kilometeren i klassisk i Val di Fiemme under den 6. etappen lørdag. Der kan fort Jacobsen bli en av de aller beste.

Distansen passer henne bra, og i tillegg deles det ut bonussekunder til de tre beste også der. Med klaff kan hun fort få minuttet til Johaug foran avslutningen i slalåmbakken søndag. Sist sesong var Johaug 1.35 minutter raskere enn Jacobsen opp Alpe Cermis. Det er ikke enkelt å sammenligne fra år til år, men Johaug var kanskje ikke i like god form på samme tid i fjor som i år, og for Tour-lederens del er det motsatt.

Jacobsen har aldri lagt skjul på at hun slett ikke liker den siste etappen opp brattbakken. Hun regner ikke det som ordentlig skirenn.

– Det er såpass sært, og jeg er ikke redd for den. Det er helt for jævlig å gå opp der. Jeg er fornøyd med Touren uansett hvordan det går opp bakken.

– Er du den største favoritten nå?

– Jeg tenker lite på at jeg skal gå opp bakken. Jeg tenker på enkeltrenn.

Tidligere i årets Tour sa sammenlagtlederen at hun går hvert enkelt skirenn som det er sesongens viktigste.

I år kan det føre til at hun blir Norges første sammenlagtvinner noen gang i Tour de Ski.

Det står mellom Jacobsen og Johaug. (NTB)