Matti - gutten som bare ville fly

Matti Nykänen var 18 år da han kom ut av Kollen-tåka som verdensmester. Han ble tidenes største skihopper. Som ikke taklet livet etter landing.

 

Mens vi var opptatt av Oddvar Brå og Berit Aunli, ble en ny finsk legende født i Holmenkollen i VM i 1982. Det 18 år gamle stortalentet Matti Nykänen presenterte seg, ble verdensmester foran vår egen Olav Hansson og erobret hele det finske folk og etterhvert også hoppsporten. Han ble den første, og foreløpig siste, som vant alt som kunne vinnes. Mandag morgen kom nyheten om at han var død, 55 år gammel.

Hoppsportens George Best eller Diego Maradona, kall ham hva du vil, men han ble hele Finlands Matti. Derfor er våre naboer inne i en sorgprosess nå, enda en folkehelt er gått bort etter et vanskelig liv med fyll, vold og kriminalitet. Det finske folket fulgte også nedturen, men nå er det bare godordene som omfavner gutten som helst skulle forblitt en fugl i frihet.

Han vant OL-gullet i Sarajevo to år etter Oslo-triumfen, og han vant alle tre OL-gullene han kunne ta i Calgary i 1988, de eneste vinterlekene der Norge kom hjem med null gull. Matti Nykänen ble hoppsportens største rockestjerne, gutteaktig og blid, men samtidig litt mystisk og innesluttet. Og ettersom han kun snakket finsk var det ikke mange konkurrenter som kom innpå han. Alle intrevjuer måtte gjøres med tolk, og når tolken var enda mindre snakkesalig enn intervjuobjektet, ble det vrient for oss som prøvde å skildre hva slags type dette var.

Det var når Matti Nykänen sto på toppen av tårnet, han hadde det best. Da kjente han kriblingen fra tærne og opp, det var bare han selv det kom an på, og han prøvde å sammenligne tida i lufta med den totale frihet. Når han landet var han tilbake i virkeligheten. Og den virkeligheten ble hans nye utfordring. Han prøvde å finne den samme friheten som fallskjermhopper, men det var noe annet. Når han slapp seg ut fra hoppkanten var det bare hans egne tekniske egenskaper  som kunne redde ham.

Livet som en idrettslig rockestjerne taklet han lenge, han ble finsk idretts største symbol. I 2006 kom filmen "Matti", den mest sette i Finland det året, en film med vemod og humor, om helvete og helter. Han var stolt over det han oppnådde. Og det han ga det finske folk, og alle oss andre som ble fascinert av han uredde skihopping som startet med samlede ski og endte i Bokløv-stilen.

Han prøvde å leve av sin nye karriere som sangstjerne, senest sist uke holdt han show i Helsingfors. Han hadde sitt publikum, slik store sportshelter alltid vil ha uansett hva som skjer siden. Han var fortsatt Finlands Matti. Men han kjente ikke lenger på friheten. Landingen ble for hard. Det var himmelen han tilhørte.