Måtte svare om doping og løgner

Hun beskyldes for løgn. Gamle dopingbeskyldninger vekkes til live. Therese Johaug må leve med en aggressiv svensk presse. Det er synd de glemmer etterretteligheten midt i klikkgalskapen.

KOMMENTAR

SEEFELD (Dagsavisen): Det er den tidligere dopingdømte østerrikeren Johannes Dürr den svenske avisa Expressen siterer på at Therese Johaug har diktet opp en historie for å skjule dopingbruk. Selv ble han utestengt for bruk av EPO, en bombe som sprang midt under OL i Sotsji for fem år siden. Fordi det var bevist.

Han glemmer at alle idrettens rettsinstanser var enige om en ting i Johaug-saken: Hun prøvde ikke å jukse. Hun fikk en dopingstraff fordi hun var uaktsom og brukte feil salve mot såre lepper. Saksfremstillingen er undersøkt og forent. Hun fortjente en straff. Så ble det heftige reaksjoner om straffeutmålingen. Det er noe helt annet.

Hvis påstandene fra Dürr skulle inneholdt noe som helst for å kunne siteres i offentligheten, er det i hvert fall et minimum av presseetiske prinsipper at vedkommende har noe dokumentasjon. Det foreligger ikke. Det hander om å bringe videre synsing fra en bitter utøver som har innrømmet sitt eget juks. Nå burde han også innrømme sitt eget slarv.

Det er mer overraskende at svenske Expressen gjør en stor sak ut av det. Avisen har selv tildigere innrømmet at Johaug-saken har gått for langt i svenske medier. For alle vet hvordan falske nyheter sprer seg i sosiale medier og hvordan sannheter etablerer seg uten å være det. Men Therese Johaug er "tatt i doping" og i en sort-hvit verden uten nyanser rammer den betegnelsen for evig. Som Johaug selv sa etter den første gull-øvelsen: Dopingsaken vil følge henne resten av livet. 

Det har hun rett i. Og det må hun leve med. Det finnes nok av stemmer der ute som elsker konspirasjonsteoriene. Og de som mener at både hun og faktisk samtlige langrennsløpere på toppnivå er gjennomdopet. Alle vinnere mistenkeliggjøres. Men når en sak har vært oppe og prøvd i flere rettsinstanser, dom er avsagt og straff er sonet, bør man evne å legge den bak seg.

Men ettersom Dürr var sitert og Expressen trengte en oppfølger, kom spørsmålene på mandagens pressekonferanse. Det var hun åpenbert stålsatt for. Det vil komme igjen og igjen. Det mest overraskende hun sa var at hun aldri hadde hørt om Johannes Dürr. For det han leverte i Tour de Ski i 2013/14 var mildt sagt oppsiktsvekkende. Men det viste seg å være juks og bedrag. Det er noe helt annet enn den Johaug-saken som nå er avsluttet.

Som krydder i hetsen hevder Expressen at Therese Johaug lyver. Hun er en løgner. Hvorfor?  Fordi hun sa før VM at hun ville være fornøyd med en eneste VM-medalje, uansett valør. Ja, det var overraskende beskjedent. Men kanskje det var bevisst for egen del. Og hvilken rolle spiller det? Men tittelen står der ved siden av bildet av henne: Løgner! Tirsdag går hun 10 kilometer klassisk  i solfylte Seefeld. Akkurat de minuttene vil hun nok oppleve som en lettelse.