Nyheter

Mats Trygg om den siste måneden i MS: – Til tider har det gått en kule varmt

Desember ble blytung for MS, men på tampen fikk de en sårt tiltrengt opptur borte mot Grüner, godt hjulpet av Mats Tryggs første scoring for klubben på 21 år.

Grünerhallen (Dagsavisen): Etter at Manglerud Star kom tilbake fra koronakarantene 3. desember har det vært stupbratt utforbakke for de gule og grønne. Laget sto med kun én seier på seks kamper, og en målforskjell på 12-31 før de etter planen skulle få en enkel avslutning på året. Hjemmekamp mot Narvik, før de skulle avslutte med dobbeltkamp mot Grüner i romjula (én hjemme og én borte).

Slik gikk det ikke. Hjemme mot Narvik klarte MS aldri å få pucken i mål, og da stumpene skulle reddes mot Grüner gikk de på et nytt bananskall, og tapte 2-3 der også.

Assisterende kaptein, og veteran Mats Trygg innrømmer at det har vært beintøft.

– Vi har vært inne i en jævlig tøff periode, det er ikke til å stikke under en stol. Det er tøft å være en del av det. Man ønsker så mye mer, og hadde mye høyere forventninger og forhåpninger. Den siste tida etter det koronaoppholdet syns jeg det bare har gått én vei – nedover. Vi har hatt veldig kollektivt dårlig selvtillit. Du kjenner ikke igjen flesteparten, ikke individuelt heller, sier han til Dagsavisen.

Brøt mange vonde rekker

Dermed sto MS med fem strake tap og -19 i målforskjell før de tok turen til Grünerhallen for årets siste kamp, 30. november.

Det endte 3-5 og en viktig trepoenger for Manglerud Star.

Det var imidlertid ikke den eneste viktige rekka MS klarte å bryte i denne kampen. Da Mats Trygg satte inn 1-1 tidlig i andre periode hadde MS kun scoret ett mål i fem mot fire-spill, på 38 forsøk, og hadde ikke scora et eneste overtallsmål på 16 perioder (fem strake kamper, pluss første periode mot Grüner).

At det var Mats Trygg som satte pucken i mål brøt nok en barriere. Dette var nemlig 44-åringens første scoring for MS etter returen, 21 år etter at han forlot barndomsklubben i 1999.

– Vet du når du scora sist for MS?

– Sist jeg scora for MS i seriespill må jo ha vært i 99 da, svarer Trygg.

– Ja, hvis du scora da, det er ikke så lett å finne ut av?

– Det gjorde jeg, da scora jeg mye. Så det må jeg ha gjort, ler Trygg før han fortsetter:

– Det var deilig det, jeg måler ikke meg selv på scoringer, selv om jeg på mine litt yngre dager scora mye mål. Jeg scora 13 i SHL, og har alltid scora mye mål. Men man forandrer seg litt på veien. Når man spiller her så er det forsvar først, og så er jeg en puckfordeler offensivt, så assister har det blitt, mål har uteblitt.

– Deilig å få den unnagjort

Det har han rett i. Trygg sto nemlig med 12 assist før kampen (nå 13), og var med det den spilleren i ligaen som hadde flest poeng, uten å ha scoret mål.

– Men jeg må innrømme at det var deilig å få den av veien, for du får liksom høre; «Trygg i dag tror jeg er dagen, i dag setter du’n». Så det er litt deilig å få den unnagjort, smiler han.

– Det må være den lengste rekka jeg har hatt i min karriere, legger han til.

Mats Trygg.

Mats Trygg re-debuterte for MS hjemme mot Grüner 8. oktober. Onsdag scoret han sitt første mål etter hjemkomsten. Nok en gang var Grüner motstander. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Thoresen i overtall løste floken

Én ting var at Trygg fikk sesongens første. En annen sak var at det kom i overtall. Livingston hadde gjort et grep til kampen mot Grüner etter at laget kun hadde scoret i ett fem mot fire-spill på 35 forsøk før de tok turen til Dælenenga. Steffen Thoresen ble satt inn i overtallsrekka for å skaoe uro foran målet til Grüner, og det var nettopp han som var inne og forstyrra Grüner-keeper Rasmus Rinne i forkant av Tryggs scoring.

Det var helt på kanten, men målet fikk stå, og MS brøt en vond trend. Ettersom de ikke hadde scoret

– Det skjedde litt mer med Steffen Thoresen i overtallet?

– Vi har bala mye (i overtall). Steffen har slitt litt etter den fotskaden sin og alt mulig, så det har vært mye spørsmål om hvem man skal bruke, men helt riktig – han gjør en kjempejobb der i dag, og det er dritviktig. Vi har hatt en del spill liksom; rundt, og rundt, og rundt, og fått noen skudd også, men det er ingen der inne (foran mål). Det har vært mangelvare, og det leverte han på strak arm i hvert fall. Da blir det kaos foran der, og det betyr mye, forklarer Trygg.

– Og det er vel poenget her nå, at man må får noen mål uansett hvordan de ser ut, slik at man kan få igjen litt selvtillit, så kan man eventuelt ta han ut igjen etter hvert om ting begynner å fungere bedre?

– Nei, men Steffen skal spille der når han spiller sånn. Det er jo det som er litt av hans forse, stå foran kassa og krige og score litt stygge mål. Det er det som er tanken.

– Undertall har blitt en kunst

Manglerud Stars overtall har nemlig blitt veldig enkelt å lese for motstanderen. Oppgaven for motstanderne er enkel. Stopp Håkon Nilsen, så stopper du MS i overtall.

– Ja, det er sant det, men det gikk bra i starten av sesongen der og Håkon scora 3-4.

– Scora også en del forrige sesong ...

– Ja, og han har en jævla kanon, men så har det gått litt mot han også, og folk er obs på det. Så det har kanskje blitt litt for ensidig, fra meg også. At jeg har søkt han litt for mye. Jeg fyrte kanonen litt mer i dag (mot Grüner) og da skjer det litt mer. Det er det som er nøkkelen. Men folk har blitt gode til å ligge i skuddlinjer, sier Trygg.

Og det er kanskje ikke så rart at det har skjedd litt med spillet siden han selv debuterte som 16-åring på Manglerud Stars A-lag i 1992. Da var kun fem av medspillerne hans født.

– Undertallsspill har jo blitt en kunst. Det er ikke som i gamledager hvor du sto fire i en sånn boks og «okey, nå spiller vi undertall», sier Trygg og stiller seg opp på demonstrativt vis, for å understreke hvor lite plan man egentlig hadde i undertallspill før.

–  Nå er det liksom ned i skuddlinje, ut der og tekke – så det er vanskelig å få dem (skuddene) igjennom. Du må flytte pucken kvikt, og ha selvtillit på det, forteller Trygg.

– Et nøkkelpunkt her er vel at man trenger flere alternativer, så blir det opp til deg som playmaker å ta de riktige valgene?

– Ja, det er riktig. Men det er klart, selv for meg som har vært med i 100 år, som du sier; når du spiller 35 rake uten å sette den så setter jo det seg. Det går på selvtillit. Så går vi ut og scorer én og plutselig bare løsner det litt. Det er en jævlig god følelse å gå ut i power play med følelsen av at «nå setter vi’n». Det er den følelsen vi må ha.

Og kanskje knakk MS litt koden i kampen mot Grüner. Mats’ lillebror Mathias scoret nemlig 3-3-målet i overtall i tredje periode.

– Det er kjempedeilig. Gå inn i neste match med det i ryggen. For du kjenner det stresset. Vi har produsert jævlig lite i fem mot fem også, og da kjenner du på at du må få overtallet til å funke.

– Vi må få tilbake MS sin signatur

MS har slitt både offensivt og defensivt den siste tida. Mats Trygg innrømmer det selv også. Han tror at mye av nøkkelen ligger i det offensive spillet til MS.

– Jeg tror liksom at hvis vi får til litt offensivt, litt puckspill så vil det andre også komme, for du får litt trygghet på deg sjøl. De siste 7-8 matcha føles det ut som at hvis vi gjør én feil, så blir det mål imot. Blir veldig straffa for alt vi gjør, og de feila vi gjør blir så store fordi vi ikke har hengt sammen.

– Så hvorfor har det blitt slik?

– Når man spiller bekymra så er man veldig opptatt av hva man sjøl skal gjøre, i stedet for at vi er en enhet som sørger for at hvis én gjør en feil, så er det fire andre der med en gang og rydder opp. Men nå har det vært sånn at når én gjør en miss så er de (motstanderen) gjerne en aleine og scorer.

– Ja, og alle sier at jeg gjorde min jobb/passa min mann?

– Ja, ikke sant. «Jeg gjorde i hvert fall min jobb, jeg har min mann her».

– Vi må få tilbake det som er MS sin signatur. Gå på skøyter, gå på skøyter, gå på skøyter. Det handler om å sette press, men det handler om å gjøre det hjemover også. De beste matcha vi har spilt er jo Stavanger og Narvik borte. Den lille turen vi hadde der. Stavanger borte; greit at Lars var god og alt det der, men vi var liksom som en sverm over hele isen – fem mann. Var det én som sto opp og gikk litt bom, da var nestemann der. Å ha det der i laget er en kjempetrygghet.

– Ikke nøle?

– Ja, det er akkurat det. Nå er det litt sånn én der, én der og én der. «Skal jeg gå? Nei jeg rygger for jeg tør ikke». Da blir det for mye rom for motstanderen, rett og slett. Du så det spesielt mot Frisk der de bare kunne vende, og dem ser jo så gode ut - og scorer på åpne mål og … det så jo ut som vi møtte CCCP (Sovjetunionen) liksom. Det er fornedrende, innrømmer han.

Saken fortsetter under bildet.

###

Det har vært mange tunge kamper for MS den siste tida. Mats Trygg plukker selv fram Frisk Asker på hjemmebane som en av de verste opplevelsene. Foto: Lisbeth Halvorsen/Manglerud Star

Har vært med på lignende perioder før

Trygg legger ikke skjul på at den siste måneden har vært tung for han selv og laget. Trygg-familien er et kjent navn i Manglerud Star-miljøet, og hjertene i familien har alltid banket varmt for MS. Derfor smerter det veteranen å se barndomsklubben slite, med både han, lillebror Mathias, og nevø Lucas på laget.

– Man blir jo berørt av det, og det er jo flaut. Hva skal jeg si? Såpass mye stolthet har jeg og alle vi som spiller her, at det blir pinlig når man ryker på den måten man har gjort.

– Hvordan har det egentlig vært å være en av lederne på dette laget i en slik periode, og hvordan takler laget det? Klarer man å være saklig, eller har det gått en kule varmt den siste tida?

– Både/og egentlig. Til tider har det gått en kule varmt, men hva skal jeg si; jeg prøver å bruke erfaringa jeg har fra før. Jeg har vært innom tunge perioder før i min karriere. Jeg har blant annet spilt på topplag i Köln, der vi hadde en periode med ti tap på rad, og hele hallen på 20.000 sto og bua hver eneste match, og snudde ryggen til oss. Så man har vært med på litt forskjellig da.

– Og hva er det som hjelper?

– Det eneste som hjelper da, eller; det som ikke hjelper er å kjefte. Iblant må man blåse ut for å lette på trykket, og dét har vi gjort flere ganger. Men stort sett må man prøve å være konstruktiv. Prøve å puste med magen, og se ettere små ting man kan forbedre. Så har vi hatt små møter bare spillerne der vi har fått prata ut litt, og noen har prøvd å være litt psykolog og trykke på ting, sier Trygg, som samtidig minner om at ishockey skal være gøy, og at man ikke må glemme det.

– Når du lever i den bobla så er det veldig viktig. Det er det viktigste som skjer for oss der og da, men det gjelder å ha litt perspektiv på det også. Det er en hockeykamp vi snakker om. Det har vært veldig høye skuldre og få som har turt å slippe seg helt løs når det har vært så mange dårlige resultater, sier han, og fortsetter:

– Det er greit å tape, vi har hatt mye skader og sånn. Og hvis du ser på det laget vi har hatt den siste tida så er det ikke noe å si på at vi ryker mot flere av de lagene vi har gjort. Men det er måten det har skjedd på.

– Man så tendensen før dere møtte Narvik også. Dere slet, men vanskelig å si om det var dere som var dårlige eller de som var gode. Mot Narvik og Grüner er det vanskeligere å gjemme seg?

– Ja, og det er en kombinasjon. Vi har ikke vært helt der vi vil være, og så har vi ikke helt hatt laget til å konkurrere med de beste laga. Så ærlig må vi være akkurat nå. Men vi kan likevel levere bra matcher, men nå har det vært helt flatt.

Fått svi etter spillefri

Manglerud Star har også bevist at de kan. Tidlig i sesongen lå de på femteplass. Så kom det en liten pause i sesongen, og da MS var tilbake gikk det litt tråere. Så havnet laget i karantene, og siden det har MS-laget befunnet seg i en utforbakke som kan måle seg med Kitzbühel – bratt, med andre ord.

– Vi har ikke takla det bra. Vi prøver jo å finne ut av dette, men det har i hvert fall hjulpet å få Pontus (Finstad), Kjetil (Martinsen) og Jesper (Öhrvall) tilbake. Det gir fart og energi, og det hjelper mye, for vi er ikke det mest begava laget, og da trenger vi alle – slik det er nå. Så det har hjulpet, og så handler det om «less is more».

– Alle snakker om at man skal gjøre det enklere, men det virker som at jo mer dere snakker om det, jo mer komplisert blir det. Hvordan skjer det?

– Det skulle jeg gjerne visst, smiler Trygg.

– Planen er hver eneste gang å komme seg gjennom midtsonen så fort som mulig, transportetappe, ned – jobbe. Men når du liksom ikke er helt der, og selvtillit og alt det det, så blir de enkleste ting veldig vanskelig og da blir det til at man gjør det litt vanskeligere enn det er. Noen tar en dragning for mye – noen vil for mye. Det er en kombinasjon av veldig mange ting. Noen tør ikke helt å slippe seg løs, forklarer veteranen, før han avslutter med noen oppmuntrende ord til alle MS-supporterne:

– Det er lenge igjen av sesongen – heldigvis. Og det er mange matcher igjen å rette på det. Å få den seieren på tampen av året betyr mye nå for starten på det nye. Det har vært tunge stunder, men vipps så er man kanskje tilbake. Det er ikke alltid det er mer som skal til.

Mer fra Dagsavisen