Sport

Mats Trygg før møtet med MS: – MS vil alltid ha en stor plass i hjertet mitt

Søndag tar Vålerenga mot Manglerud Star til sesongens første byderby. Vi har tatt en prat med brødrene Mats og Mathias Trygg før det braker løs.

Av Haakon Thon

Når pucken droppes i Furuset Forum søndag vil de to Trygg-brødrene befinne seg på hver sin side. Mathias i gult og grønt, Mats i rødt, hvitt og blått. Brødrene (også Marius Trygg) er oppvokst på Manglerud, og begge har et varmt forhold til klubben. Mathias har likevel spilt ishockey i Vålerenga i store deler av sin karriere, mens Mats Trygg signerte for VIF før denne sesongen.

– Livet forandrer seg underveis. Jeg er jo oppvokst på Manglerud, og er jo egentlig opplært til å hate Vålerenga, sier Mats Trygg til Dagsavisen.

At det blir spesielt å møte Manglerud Star for Mats Trygg er kanskje ikke så rart, men det er ikke noe nytt. I flere sesonger har han møtt moderklubben i seriespill, men da som Lørenskog-spiller. At han nå skal spille for erkefienden Vålerenga gjør det nok enda mer spesielt.

Les også: Første poengtap for Vålerenga

– Viktig

– Fra jeg var liten gutt og fram til spill på A-laget har det alltid vært spesielt å møte Vålerenga som MS-spiller. Det har vært viktig. Hadde du spurt meg for ti år siden, hadde jeg aldri trodd at jeg skulle spille for Vålerenga. fortsetter han.

– MS vil alltid ha en stor plass i hjertet mitt, det er ikke noe å lure på, legger han til.

Så hvordan har det seg at han nå spiller for Vålerenga, og ikke Manglerud Star?

– Jeg er såpass glad i å spille ishockey. Det er jobben min, så da denne muligheten dukka opp passa det meg bra slik ting er akkurat nå. Og jeg får samtidig jobbe med Roy (Johansen), som jeg har hatt som trener på landslaget i mange år, forteller han.

Til tross for et varmt forhold til MS er det ingen tvil om at det kun er VIF-seier som gjelder på søndag.

Les også: Manglerud Star landet med et brak

Hjertet i VIF

– Hjertet mitt er i Vålerenga for øyeblikket, slår Mats Trygg fast.

Broren Mathias spilte ni sesonger i Vålerenga før han dro tilbake til gamleklubben. Han forstår hvorfor tidligere MS-spillere ikke kommer tilbake, selv om de kanskje skulle ønske det.

– Det er mange som har hatt lyst til å spille i MS, men det er en helt annen planet enn for eksempel VIF lønnsmessig. Og spillerne har jo lyst til å leve så lenge som mulig av ishockey som det går an, forteller han.

Med mindre penger betyr det at spillere også må ha en dagjobb. Dermed blir det også ugunstige treningstider på ettermiddagen, som for enkelte kan passe dårlig inn i hverdagen. Dette er grunnen til at en av Norges største talentfabrikker i ishockey sliter med å få gamle helter hjem igjen til klubben. For Mathias Trygg passet det derimot fint med en retur, da han nå studerer. Og han angrer ikke.

– Det er jo moderklubben, så det er ikke noen nedtur. Jeg følte at ting hadde gått litt i stå de siste sesongene i Vålerenga. I MS i fjor følte jeg at jeg fant litt tilbake til spillet mitt, sier Trygg, som videre forteller at han hadde et ekstra øye til MS under tida i Vålerenga.

Les også: Rufsete oppkjøring ga knallsterk sesongåpning for MS (DA+)

Kamerater

– Da jeg spilte i Vålerenga fulgte jeg med og ønska MS alt godt. Det var litt spesielt å møte dem, selv om det etter hvert ble mange sesonger Vålerenga.

– Føler du det samme den andre veien for VIF nå?

– Ja, jeg har jo mange kamerater som spiller der, og jeg unner dem også alt godt, svarer Mathias Trygg som innrømmer at det kanskje er på et mer personlig nivå, enn på klubbnivå.

Nå som Mats Trygg har blitt Vålerenga-spiller kan han fortelle at han har det på samme måte som broren hadde da han spilte i VIF.

– Det er klart klubben (MS) betyr masse for meg. Drakta mi har blitt hengt opp i taket i hallen, og jeg følger med på dem og ønsker dem alltid det beste, utenom når jeg spiller mot dem, sier Mats Trygg.

Les også: Manglerud Star etter ny seier: – Godkjent, men ikke mer (DA+)

– Klubben er jo spesiell for hele Trygg-familien. Pappa (John Trygg) spilte på MS, og jeg er oppvokst rundt gamle helter som Rune Molberg og Jørn Goldstein, fortsetter han.

Og Mats Trygg kan fra avstand konstatere at ting går godt på Manglerud.

– Jeg er imponert av det de får ut av de ressursene de har. De klarer å stille et konkurransekraftig lag hvert år og får maks ut av potensialet, sier han.

Les også: MS sjokkåpna sesongen med seier i Stavanger: – Vi har mer å gå på (DA+)

God start

De to Oslo-lagene har startet sesongen ganske bra. Vålerenga har vant sine tre første før de torsdag tapte på sudden death borte mot Storhamar.

– Vi har tatt poeng i alle kampene, og det ønsker vi å fortsette med, sier Mats Trygg.

Manglerud Star har på sin side to strake tap, og kun scoret ett mål på de to kampene mot Ringerike og Lillehammer.

Mathias Trygg tror kampen mot Vålerenga kommer på et gunstig tidspunkt for MS.

– Vi burde kanskje hatt seks poeng til mot Ringerike og Lillehammer. Det gjør rett og slett vondt at vi ikke har fått med oss mer enn vi har gjort. Men jeg tror det passer oss bra å møte Vålerenga nå. Perfekt å slå tilbake mot dem på søndag, sier Mathias Trygg som ikke bekymrer seg for måltørken.

– Vi vet at vi kan score mot alle lag i ligaen, og vi scora fem mot VIF i treningskampen før sesongen, men vi må ikke ha for mye fokus på at vi ikke har scora så mye som vi ønsker. Da knyter det seg fort.

Les også: Trygg sikter høyt før sesongpremieren (DA+)

Sender et stikk

– Hva vil du si om backene til Vålerenga, de er vel ikke noe særlig, eller?

– Nei, de er vel litt gamle, ler Mathias Trygg.

– Det er en som ligner på deg der?

– Jeg husker ikke navnet på han, svarer han videre med en varm og humoristisk tone.

Mats Trygg følger opp det lille stikket fra broren.

– Hvis han ikke vet hvem jeg er, så vil jeg si at det er en fordel for meg. Jeg kjenner nemlig styrkene og svakhetene hans, svarer Mats Trygg lurt.

Les også: Dagsavisens tabelltips: Kan noen tukte Storhamar?

Dueller i vente

At gutta gleder seg til brødreduellen på søndag er det ingen tvil om.

– Vi har alltid konkurrert i alt, og man er ikke noe glad i å tape for brødrene sine. Når det er kamp i eliteserien er det ikke så vanskelig å motivere seg, sier Mats Trygg og legger til:

– Jeg unner han alt godt. Men akkurat i de kampene vi møtes kan det godt se ut som han ikke kan få til noen ting.

Mathias spiller løper for MS, mens Mats spiller back. Dermed vil de to sannsynligvis møtes i flere dueller.

– Det blir ekstra match i matchen, sier Mats Trygg.

– Jeg gleder meg til å møte Mats. Det er alltid spesielt. Vi har møttes en del ganger tidligere da han spilte i Lørenskog og jeg i Vålerenga, og i fjor da MS møtte Lørenskog. Men det blir første gang en av oss er i MS og en i Vålerenga. Jeg gleder meg veldig til denne kampen. Det blir moro, sier Mathias Trygg.

Pucken droppes i Furuset Forum søndag 17.00.

Mer fra Dagsavisen