Sport

Matchvinneren gikk gråtende av banen. Av glede

Dimitri Payet klistret ballen i vinkelen og gikk gråtende av banen da han ble byttet ut like etterpå. Det var det gode grunner til. Et rapp med venstrefoten var nok til å gi et nedtrykt land et felles smil. Fotball-EM er i gang. På aller beste vis.

Bilde 1 av 3

Akkurat der og da: Et helt fransk folk på stadion, foran tv-skjermer ute og inne, i parker og kneiper: Glemt var terrortrusler, streiker og søppellukta, flom og sosial uro. I hvert fall for en stund. - Vi trenger å gi det franske folk noe gledelig å samle seg om, sa Didier Deschamps før EM startet.

I natt feiret hele Frankrike den første EM-kampen og kan ikke vente til den neste begynner.

Tilskuerne på Stade de France svettet seg gjennom den svingende åpningskampen, men var i ferd med å godta 1-1 som en middels og helt normal EM-start da banens beste spiller skjønte at tiden var inne for noe enda større.

West Hams Dimitri Payet var ikke selvskreven i dette franske laget. Men spillet i Premier League gjorde at en litt motvillig landslagssjef Didier Deschamps måtte prøve ham i vårens treningskamper. Han leverte. Men han har aldri levert som 10. juni 2016 i Frankrikes åpningskamp i deres eget VM, en av de mest sette kampene i hele verden i år.

Han skled inn fra venstre, la ballen over på feil fot og limte den opp i keepers høyre vinkel. Det var den type scoring alle spisser drømmer om, og som mange treffer på av og til. Men her handlet det om timing, kampens viktighet og ramme. Bare en EM-finale kan bli større.

Før det hadde han levert det målgivende innlegget til Olivier Giroud og før det skapt Frankrikes største sjanser med sine skudd av noen innlegg. Han ble finalens man of the match. Og han skjønte det. Derfor sprakk det tøffe imaget da han gikk av banen to minutter før slutt og skjønte hva han hadde skapt. At fotball er følelser fikk vi enda en bekreftelse på som vi ikke trenger.

Før det: Romania hadde sjokkert Frankrike, de skapte mesterskapets aller første store sjanse og de kunne erobret poeng. For Frankrike kladdet det. Men potensialet så vi. Antoine Griezmann kunne scoret to ganger etter herlige franske angrep.

Men til slutt gjorde Dmitri Payet det, og leverte i hvert fall det vakreste målet i en åpningskamp noensinne. Og den vil nok være med i tetfeltet helt til dette mesterskapet er over.

Men akkurat denne kvelden hadde begivenheten en ekstra dimensjon. På grunn av omstendighetene, 13. november i fjor og et land i mildt kaos. Frankrike trengte en lykkelig hendelse. Den lever ikke evig. Men den lever nå. Og akkurat nå var det nok. Signert Payet.

KAMPFAKTA

EM-sluttspillet fotball menn fredag, gruppe A:

Frankrike – Romania 2-1 (0-0)

Stade de France: 80.000 tilskuere.

Mål: 1-0 Olivier Giroud (58), 1-1 Bogdan Stancu (str. 65), 2-1 Dimitri Payet (89).

Dommer: Viktor Kassai, Ungarn.

Gult kort: Vlad Chiricheş, Razvan Rat, Adrian Popa, Romania, Olivier Giroud, Frankrike.

Lagene:

Frankrike (4-3-3): Hugo Lloris – Bacary Sagna, Adil Rami, Laurent Koscielny, Patrice Evra – N'Golo Kante, Blaise Matuidi, Paul Pogba (Anthony Martial fra 77.) – Antoine Griezmann (Kingsley Coman fra 66.), Olivier Giroud, Dimitri Payet (Moussa Sissoko fra 90.).

Romania (4-3-3): Ciprian Tatarusanu – Cristian Sapunaru, Vlad Chiriches, Dragos Grigore, Razvan Rat – Nicolae Stanciu (Alexandru Chipciu fra 72.), Ovidiu Hoban, Mihai Pintilii – Adrian Popa (Gabriel Torje fra 82.), Florin Andone (Denis Alibec fra 61.), Bogdan Stancu.

Øvrige lag i puljen: Albania og Sveits.

Mer fra Dagsavisen