Martins festkveld ble avlyst. Og da ble han forbannet

(Norge - Romania 2-2). Det skulle bli Martin Ødegaards store festkveld. Med hans første historiske landslagsmål og en viktig EM-seier som fokus. Men Martin ble liggende fortvilet på gresset da rumenerne jublet og sang.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): For det var jo etter alt å dømme EM-sjansen som forsvant i de dramatiske avslutningsminuttene på Ulevaal. For andre kamp på rad sløste Norge bort en tomålsledelse. Mot Sverige ble det 3-3. Mot Romania 2-2. Og dette skal normalt ikke holde for å nå et EM-sluttspill. Nå må Norge vinne vriene bortekamper. Ikke minst mot Sverige i Stockholm til høsten.

Noen kamper får et ekstra historisk tilsnitt. Dette var en av dem. Norsk fotballs vidunderbarn ble hentet inn på landslaget som 15-åring, men etter de lekreste pasninger og kreative løsninger har aldri scoringen kommet. Inntil denne fredagskvelden. Men når kampen ikke vinnes, stilner jubelen. Den blir bare stående i bøkene.

Selv tok Martin Ødegaard poengtapet tungt. Han vil prestere med Norge. Han vil ha Norge til mesterskap. Da kan man ikke kollapse i to hjemmekamper på rad. Han klarte kanpt å glede seg over sin egen, historiske scoring. Og hans dominerende rolle i kampen.

Anledningen var stor nok. Norge måtte vinne for å ha EM-håpet levende. Det så ut til å bli en festkveld. Etter en assist og en scoring fra Martin Ødegaard. Tarik Elyounoussi skal ha like mye ros for sin 1-0 scoring, hans tiende på landslaget. Han vant langspurten mot ballen som ble trillende nær målstreken etter at Martin Ødegaard hadde avsluttet.

Alle som er opptatt av historie vet hva 7. juni betyr. Det kan bli vel pompøst å bringe en fotballkamp inn i dette. Men det er sterke følelser rundt et norsk landslag. Og særlig dette evige talentet som fortsatt er Real Madrids eiendom. Men så gikk det veldig galt. Og han selv var en av de tristeste.

Men scoringen til Martin er verdt å dvele med. Før pause var det Joshua King som kom alene med keeper, men sølte det til med en sålefinte som ikke satt. Martin Ødegaard kom også alene, og viste sin iskalde to i møtet med Nantes-keeper Ciprian Tatarusanu. Han fintet skudd mot venstre og la den i høyre. Her var det snakk om elegant ro i gjerningsøyeblikket. Det hyggelige var at pasningen kom fra Joshua King.

Martin Ødegaard vil bli den nøkkelspilleren som alle har sett vokse fram. Han vil prege dette landslaget lenge. Så blir det et evig spørsmål om hvordan og hvor på banen han skal brukes. For Lagerbäck er han en kantspiller, men med stor frihet til å vandre. Akkurat som denne kvelden.

Det vi ser mer av nå er hans sunne temperament. Ødegaard involverer seg på flere nivåer. Han blir eitrende forbannet og blir jublende glad. Og han sier fra. Slik vil han vokse som en norsk nøkkelmann de neste årene.

Men alt dette drukner i at kampen ikke ble vunnet. For det var helt vesentlig. For nå må Norge antagelig slå både Sverige og Romania på bortebane til høsten for å komme seg til EM direkte. Laget får uansett en ekstra sjanse i Nation League-sluttspill i mars hvis dette prosjektet ikke skulle gå.

Hva skjedde? Norge ble passive. Spillerne holdt ikke hodet kaldt. Seieren ble sløst bort. Norge var ikke kyniske nok.– De spiller uten hode det siste kvarteret. Slik kan man ikke opptre, sa en nesten rystet Lagerbäck på pressekonferansen. For nettopp avslutningsminuttene hadde han brukt mye tid på på spillermøtene. Om hvordan man IKKE skulle opptre når man leder en kamp.

For da spratt de små tilfeldighetene Romanias vei. To marginale offside-situasjoner ble avgjørende. Et passivt norsk forsvar ropte på offside i stedet for å agere. Men avgjørelsene var korrekte. Slik skjer på dette nivået. Lars Lagerbäck fikk mye å gruble over. Men han gratulerte Martin Ødegaard med scoringen. Lørdag reiser laget til Torshavn. Tre poeng skal hentes hjem mandag. Så kan man regne på sjansene til høsten.

– Vi trenger bare å slå Sverige og Romania borte. Det er ikke umulig, sa en optimistisk "Drillo" i TV2-studio. Umuig er det ikke. Men vanskelig? Ja.

EM-sluttspillet fotball menn fredag, gruppe F:

Færøyene – Spania 1-4 (1-3)

Mål: 0-1 Sergio Ramos (5), 0-2 Jesús Navas (19), 1-2 Klæmint Olsen (30), 1-3 Teitur Gestsson (selvmål 34), 1-4 José Gayá (71).

Gult kort: Jesús Navas (46), Spania.

Norge – Romania 2-2 (0-0)

17.664 tilskuere

Mål: 1-0 Tarik Elyounoussi (56), 2-0 Martin Ødegaard (70), 2-1 Claudiu Keseru (76), 2-2 Keseru (90).

Gult kort: Paul Anton (17), Dragos Grigore (80), Romania, Sander Berge (22), Norge.

Sverige – Malta 3-0 (1-0)

Mål: 1-0 Robin Quaison (2), 2-0 Viktor Claesson (50), 3-0 Alexander Isak (81).

Gult kort: Luke Montebello (35), Malta.

Tabellen:

Spania 8-2 9

Sverige 8-4 7

Romania 7-5 4

Malta 2-6 3

Norge 6-7 2

Færøyene 3-10 0

De to beste lagene går til EM i 2020.