Sport

Martins egen skihistorie

– Var’n noe informativ, da, spør Martin Johnsrud Sundby og blar gjennom sin egen særoppgave fra 5. klasse om «Langrennssporten historie», som Dagsavisen har tatt med.

– Nei, jeg husker ikke at jeg skrev dette. Det er jo 21 år siden, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagsavisen og blar videre i verket sitt.

«For meg var ski og skiløping den mest spennende oppgaven jeg kunne finne – ikke bare fordi jeg synes historien er morsom, men også fordi jeg er ganske aktiv på ski selv. Jeg er med på trening og jeg går renn. Og i rennene går det ganske bra, faktisk», skriver han i begrunnelsen for valg av oppgave.

– Trodde du den gang at du skulle bli verdens beste skiløper?

– Det gjorde jeg neppe, ler han.

Likte ikke ski

Han forteller også at han i begynnelsen ikke likte å gå på ski.

«Men da jeg begynte å trene og fikk ordentlig utstyr, ble det gøy. Så derfor syntes jeg det er helt utrolig at folk før i tiden hadde moro av å gå på noen tykke planker, med en diger stav i hendene», skriver han.

Favoritt

Etter det han har vist tidligere denne sesongen må han finne seg i å stille som den store favoritten på dagens femmil i Kollen – selve manndomsprøven.

Tidligere har han brutt tre ganger og vært på pallen fire ganger. Men aldri øverst. Derfor kan han skrive en ny historie i dag hvis han vinner.

– Femmila i Holmenkollen er det gjeveste du kan vinne som enkeltrenn i verdenscupen. Det gjeveste bortsett fra mesterskap og Tour de Ski, mener han.

– Jeg husker femmila for to år siden. Da var vi fem mann. Så datt Lukas Bauer av og til slutt var vi bare fire. Da trodde jeg at jeg hadde seieren i lomma, men så ble jeg staket fra inne på stadion av Daniel Rickardsson, husker han.

Northug som utfordrer

På pressetreffet i Kollen i går, satt han sammen med sin kanskje største utfordrer – Petter Northug.

– Formmessig virket han veldig sterk på sprinten i Drammen, sier Martin Johnsrud Sundby.

Om løpeutviklingen sier han dette:

– Det er vanskelig å spå, men noen vil nok gå fort, mens andre bare vil henge med for å avgjøre på slutten. Petter er i den siste kategorien, sier han.

Men tilbake til særoppgaven igjen. Han hadde valget mellom å skrive den for hånd eller på PC. Han valgte PC. Og han fant ut at det både var lærerikt og morsomt. Etter hvert fant han også ut at også det krevde masse trening.

Mer fra Dagsavisen