Ski

Marit Bjørgen råest i alt

Marit Bjørgen (31) beviste det igjen. Hun behersker alt. I går vant hun igjen.

Hun er tidenes beste kvinnlige langrennsløper, hevder mange eksperter som burde ha greie på hva de snakker om. Og svenskenes yndling, Charlotte Kalla, har nok den presise oppsummeringen:

- Marit behersker alt. Hun holder et så høyt nivå. Imponerende, sier hun.

I går ble Bjørgen «drottningen av Mördarbacken» i Falun, 6,2 sekunder foran nettopp Charlotte Kalla.

I løpet av ei og ei halv uke har hun vunnet sprint i Drammen, 30 km i Holmenkollen, sprint i Stockholm og altså en 2,5 km lang prolog i verdenscupfinalen i finalen der den beryktede «Mördarbacken» inngikk som den viktigste ingrediensen.

Marit Bjørgen er spesialist i alt. I sprint, på mellomdistanser og på de lengste distansene. Og i begge teknikker. Skøyting og diagonal.

Det betyr at hun ytterligere økte avstanden sammenlagt i verdenscupen til Justyna Kowalczyk. Nå er den på 170 poeng. Og da nærmer treneren for de norske langrennsjentene, Egil Kristiansen, seg sannheten.

- Nå begynner det å se mørkt ut for Kowalczyk, sier han.

Marit Bjørgen våger ikke å innkasserer samnenlagtseieren ennå. To renn gjenstår i Falun og 250 poeng å kjempe om.

- Visst er den en mulighet, er det lengste hun strekker seg til.

Ikke før søndag

- Jeg ligger veldig godt an med tanke på Kowalczyk. Men Kula (sammendragstroféet, vår anmerkn.) får jeg ikke før søndag, legger hun til.

I går ledet hun hele løpet.

- Denne to og en halv kilometeren er tøff. Du vet ikke hvilken fart du skal legge deg på, sier hun.

For etter den siste monsterbakken i Tour de Ski - opp alpinbakken i Val di Fiemme - finnes det ikke noe brattere i noen verdenscupløype.

I dag er det 10 km fellesstart, med én innlagt bonussprint, og i morgen avgjøres det hele der de første løpene danner utgangspunktet for rekkefølgen i jaktstarten.

Og da kan etter alle solemerker Marit Bjørgen ta med seg «Kula» hjem. For tredje gang.

Brandsdal leder

- Jeg føler meg i utrolig bra form. Det er lenge siden jeg har vært i så bra form. Ikke siden i Davos før jul, sier Marit Bjørgen til NTB.

- Jeg er sikker på meg selv for tiden. Grunnmuren er solid. Jeg har vært i veldig solid form i de siste ukene.

- Er det høydeoppholdet som ble utslagsgivende?

- Det har vært tøft mentalt i hele vinter, og det var viktig å få en periode for å få roet ned. Det hadde ikke vært mulighet til å slappe i det hele tatt etter Tour de Ski, og det viste seg igjen at en slik treningsperiode fungerer bra for meg. De ti dagene i Seiser Alm (Alpe di Siusi) gjorde underverker, innrømmer Bjørgen etter den siste triumfen.

Norge dominerer kvinnelangrenn. I går seks blant de 12 beste. Marthe Kristoffersen (3), Kristin Størmer Steira (5), Therese Johaug (6), Martine Ek Hagen (9) og Heidi Weng (12).

På guttesida glapp pallen for Niklas Dyrhaug (sønn av Tove Dyrhaug som har styrt Rosenborg etter Nils Skutle).

- Det var godt å dunke til. Dette er mitt første år i verdenscupen og pallen har vært målet, sier han etter fjerdeplassen.

Eirik Brandsdal leder fortsatt mini-touren i Falun.

Mer fra Dagsavisen